logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5355T PT2 - automatyczne strojenie nie zatrzymuje się na stacjach

A_k 05 Lut 2008 19:08 1323 3
REKLAMA
  • #1 4773490
    A_k
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Telewizor w trakcie dostrajania automatycznego jak i ręcznego(ten tryb jest w tym telewizorze) zwalnia w momencie trafienia na stację ale nie zatrzymuje się tylko przelatuje i idzie do następnej stacji. W momencie zwalniania dostrajania na nóżce 4 TDA8362 (identyfikacja)napięcie wzrasta od 0V do 7,2V a gdy minie stację znowu spada do 0V .Może ktoś wie koincydenja z jakim sygnałem musi nastąpić aby zatrzymało się strojenie na stacji.Czasami strojenie zatrzymuje się daleko poza stacją na jakichś odbiciach tak, że nawet precyzyjnym strojeniem nie da się wstroić na dobry odbiór.
  • REKLAMA
  • #2 4773626
    megakreator
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    Witam miałem podobny przypadek ,szwankował filtr przy tda, po wymianie tv pracował prawidłowo, czasami pomaga wymiana kondesatora w kubku filtra lub minimalnny ruch rdzenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4773954
    artur65pr
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    megakreator napisał:
    Witam miałem podobny przypadek ,szwankował filtr przy tda, po wymianie tv pracował prawidłowo, czasami pomaga wymiana kondesatora w kubku filtra lub minimalnny ruch rdzenia.
    Pozdrawiam.

Wartość tego kondensatora około 82pF.
  • #4 4808152
    A_k
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Ponieważ ręcznie dawało sie zatrzymać dostroić do stacji to sugerowalo uszkodzenie procesora .Jednak sugestia "Megakreatora" spowodowała ,że wylutowalem filtr i zmierzyłem jego parametry.Częstotliwość rezonansowa wynosiła prawidłowo 38,9 MHz ale dobroć była tylko 15..Spowodowala to uplywność kondensatora wewnetrznego.Dobry filtr ma dobroć ok 80.
    Po wymianie filtra dostraja sie automatycznie bezproblemowo.
    Temat zamykam.[
REKLAMA