logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór agregatu prądotwórczego 100kW czy 200kW do maszyn 100kW? Koszty paliwa?

niedal 05 Lut 2008 20:39 5979 4
REKLAMA
  • #1 4773900
    niedal
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam dylemat odnosnie zakupu agregatu pradotworczego. Problem z zakladem energetycznym zmusza mnie do zasilenia maszyn do obrobki drewna o poborze pradu ok 100kW.
    Doradzcie mi prosze, czy lepiej bedzie wykorzystywac agregat 100kW w 80-90% czy lepiej zakupic wiekszy, np 200kW i miec rezerwe mocy? Jak to się bedzie odnosilo do wysokosci spalania?
    Czy ktos posiada jakies informacje odnosnie zuzycia paliwa na 1kWh przez agregat PZL WOLA WARSZAWA 250kW, WOLA 84ZPP78H12 200kW, LEYLAND-SW-680 Turbo 160kVA,.
    Nie stac mnie w tej chwili, zeby zbudowac na wlasny koszt nowa stacje transformatorowa. Nie wiem czy wogole w dobrym kierunku mysle. W/w agregaty mozna kupic w cenie do 40 tys zl. generalnie rozgladam sie narazie na allegro i agregaty sa rozne, z silnikami leylanda, scania V8, tatra, wola, mercedesa, deutza,
    do tej pory do czynienia mialem tylko z malym 45Kw agregatem na wolnossacym leylandzie ktory zasila 35kW silnik.

Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
    Daniel
  • REKLAMA
  • #2 4774157
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Miałem okazję dawno temu obsługiwać agregat o mocy 150 kVA zbudowany na bazie silnika z lokomotywy manewrowej. Z tego, co pamiętam, żarł ok. 40 l/h pracy przy obciążeniu połową mocy. Wychodzi dość kosztowna zabawa...
  • REKLAMA
  • #3 4774744
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam! Różnie piszą silnikom ich nominalne zużycie paliwa. Temu wola/henschel 170-180 g/kmh. Licząc z dużymi przybliżeniami zapotrzebowanie na moc produkowaną przez silnik przy 100kw elektr. będzie 200km. Mnożąc to przez 180g/kmh daje nam 36kg na godzinę. Przyjmując ciężar właściwy paliwa 0,7kg/l daje nam to ponad 50l/h. Wskażniki pokrywają się z przytoczonymi przez kol. Roman-a. Ekonomiczniejszy będzie agregat "równo" dobrany od przewymiarowanego. Agregaty z nowocześniejszymi silnikami też będą miały mniejsze zużycie paliwa. Rezerwa mocy nie jest zła, ale kosztuje. Czy zapewnisz kwalifikowaną obsługę-większe sprzętyt więcej wymagają znajomości tematu-dla przykładu-wolę 250 kva można ukatrupić 2-3 razy odpalając bez wstępnego podpompowania oleju-o ile nie jest wyposażona do samoczynnego załączenia. Powinieneś zaprosić do siebie kogoś znającego się na rzeczy, żeby obejrzał wszystko na miejscu-ocenił obciążenie i coś dobrał.
  • REKLAMA
  • #4 4774896
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Tamten agregat, to była stara konstrukcja, na mocno przewymiarowanym silniku - dlatego tyle żarł.
    Co do pompowania oleju - pompa skrzydełkowa i ładnych parę minut machania, żeby ciśnienie uzyskać. A sam rozruch - orgiastyczny - przeskakujące kompresje i ta wyczuwalna potęga wielkiego diesla :)
  • #5 4776987
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Wiadomo ze im wiecej mocy w zapasie tym lepiej, ale na twoim miejscu poszukalbym jakiegos agregatu 200kW z turbosprezarka i o mozliwie malej pojemnosci, wtedy malo spali gdy bedzie nie dociazony, wiadomo - mala pojemnosc, a gdy bedzie potrzeba duzo mocy, to turbo zacznie pracowac, pompa poda wiecej paliwa i juz masz moc. Po zatym jesli szukasz oszczednosci to mozesz spokojnie pędzic taki agregat na olej opalowy, wyjdzie sporo taniej i policja nie ma nic do tego, a ewentualne plotki mozesz wszystkie wsadzic miedzy bajki.
    Nie kupuj starych zgrzytow typu wola z lat 70, szkoda tylko nerwow.
REKLAMA