logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1020 Q2612A - toner nie działa po napełnieniu proszkiem, bęben się nie obraca

blackadamo 06 Lut 2008 20:18 2634 6
REKLAMA
  • #1 4777558
    blackadamo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Napełniałem proszkiem toner i nie dział po włożeniu do drukarki.

Drukarka wydaje odgłosy jakby nie mogła obracać bębnem.

Czy mogłem coś źle złożyć, jaka to może być przyczyna.

Kierowałem się filmikiem : http://www.youtube.com/watch?v=anfrbir3z1M

Proszę pomóżcie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4777594
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    czyściłeś środek kardridża? a potem przekręciłeś bęben? może listwa czyszcząca bęben jest sucha i ją zawinęło? jeżeli tak to masz do wymiany bęben i listwę
  • REKLAMA
  • #3 4777611
    blackadamo
    Poziom 12  
    tak czyściłem środek kadridża. A tą listwe czyszczącą trzeba czymś nasmarować, może jakąś wazeliną techniczną? Ale zaglądałem do środka jeszcze raz i nic sie tej listwie nie stało.

Dodano po 31 [minuty]:

rozłożyłem złożyłem jeszcze raz i wrażenie takie:

przez chwile coś pokręciła nagle pisk i dalej juz nie chciała kręcić. Nadal nie pobiera papieru.

Dodano po 3 [minuty]:

za chwilę dodam zdjęcie bębna listwy i film reakcją drukarki

Dodano po 12 [minuty]:

HP 1020 Q2612A - toner nie działa po napełnieniu proszkiem, bęben się nie obraca

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze raz wyczyściłem porządnie, teraz z kolei drukarka kręci bębnem ale wcina w połowie kartkę i robi brud na kartce

Dodano po 15 [minuty]:

Proszę kochani, pomóżcie. :)

Dodano po 13 [minuty]:

Może coś z wałkiem dociskowym jest coś nie tak? Wydrukowalem na tym tonerze 2200 stron chyba nei ma mowy żeby to byla wina grzałki. Smarowalem terz te plastikowe zębatki ale delikatnie.

A jak sie toner kończy to może potem zacinać papier?
  • Pomocny post
    #4 4779103
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam a sprężynkę założyłeś dociskającą dwa elementy pojemnika z tonerem?? jeśli chodzi o bęben to nie masz ujętego go na zdjęciu znajduje się w drugiej części pojemnika (zielony wałek) i czy go wyjmowałeś?? na zdjęciu pokazujesz wałek magnetyczny, ewentualnie rozpołów jeszcze raz i jak złożysz spróbuj zakręcić ręcznie bębnem w kierunku obracania sie go, i zobacz czy lekko sie kręci. teoretycznie nie powinno być większych problemów z tego typu pojemnikami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4779133
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    W tych tonerach, trzeba listwę zgarniająca z bebna i elektrodę ładującą PCR posypać pudrem mozesz użyć dobrego talku. NIE ŻADNĄ WAZELINĄ.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #6 4779257
    blackadamo
    Poziom 12  
    Zrobiłem tak jak mi polecił areksuchodolski zakręciłem bębnem i zaczyna startować ale teraz jak chce drukować to mi wcina kartke na początku tak 1/3 kartki wydrukowana a reszta nie.

laserjack może jak posypie talkiem to mi nie bedzie zacinać papieru?
  • REKLAMA
  • #7 4781595
    blackadamo
    Poziom 12  
    Udało sie zamykam temat. Nabardziej pomogł areksuchodolski.

Wszystkim klikam pomógł.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył tonera do drukarki HP 1020 (Q2612A), który po napełnieniu proszkiem nie działał prawidłowo – bęben nie obracał się, a drukarka wydawała dźwięki wskazujące na problem z mechanizmem bębna. Przyczyną mogło być nieprawidłowe złożenie kartridża, uszkodzenie lub brak smarowania listwy czyszczącej bęben, a także niewłaściwe umieszczenie sprężynki dociskającej elementy pojemnika z tonerem. Zalecano dokładne czyszczenie wnętrza kartridża, ręczne obracanie bębna w kierunku jego pracy, sprawdzenie obecności i prawidłowego montażu sprężynki oraz posypanie listwy zgarniającej i elektrody ładującej PCR talkiem (nie wazeliną). Po zastosowaniu tych wskazówek bęben zaczął się obracać, a drukarka poprawnie pobierała papier i drukowała. Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki poprawnemu montażowi i zastosowaniu talku na elementach kartridża.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA