logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1022 - Toner na kartce przed zespołem grzewczym, co sprawdzić?

freddy7 19 Maj 2016 15:40 1419 7
REKLAMA
  • #1 15685385
    freddy7
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam na początku chcę zaznaczyć że szukałem pomocy w innych postach jednak w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na swój problem, a mianowicie drukarka zasypuje kartkę tonerem na środku, o tyle jest to dziwne że im np dłużej postoi wysypuje go więcej. Chce zaznaczyć że wydaje mi się że problem nie leży po stronie fusera ponieważ założona jest nowa foli i wałek dociskowy ( nie jestem pewien jednak czy problem nie pojawił sie po operacji wymiany foli). Nie jest to również wina tonera ponieważ na 5 tonerach jest to samo czasami mocniej czasami mniej, dodam że tonery testowane w drugim 1022 i tam nie ma problemu, zamiana zespołu grzewczego ze sprawnej drukarki też nie rozwiązuje problemu. Problem pojawia sie jeszcze przed wejściem kartki do zespołu grzewczego. Tzn podczas druku z otwartą klapką na sprawnej drukarce wychodzi czysta kartka a w tej jest już naniesiony toner który oczywiście nie jest utrwalony, wygląda tak jak by to toner przepuszczał, ale zaznaczam że to nie winna tonera ? może ktoś ma jakiś pomysł z góry dziękuje za sugestie i POZDRAWIAM w załączniku zdjęcia z przedstawianym problemem.
    Załączniki:
    • HP 1022 - Toner na kartce przed zespołem grzewczym, co sprawdzić? IMG_20160519_152844.jpg (5.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP 1022 - Toner na kartce przed zespołem grzewczym, co sprawdzić? IMG_20160519_152833.jpg (5.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15685441
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Dziwne, że tak ładnie pośrodku... jak masz inną drukarkę to zamieniłbym dla testu układ lasera (cały ze zwierciadłami).

No i lekki "ghost" widać, prawdopodobnie robi go fuser, ale to może przejdzie jak nie będzie tyle toneru nasypane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15685444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 15687024
    freddy7
    Poziom 11  
    Witam dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź, powiem tak na początku zakleiłem otwór w tonerze tak jak poradził kolega, i faktycznie kartka wychodziła czysta, więc zgodnie z drugą podpowiedzią zabrałem się za demontaż lasera wymontowałem go zdjąłem plastikowa obudowę pod którą ukryte są lustra ,,przedmuchałem" złożyłem z powrotem i wszystko działa jak trzeba, wydruk jest czyściutki i wyraźny, teraz martwi mnie to że jednak nie wiem co było przyczyną ;) mam jeszcze jeden taki sam przypadek też z 1022 teraz wezmę się za nią i sprawdzę czy to przypadek czy np jakieś kurz na laserze bądź module powoduje taki problem.

Jeszcze raz dziękuję za rady i POZDRAWIAM
  • #5 15687241
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Raczej kwestia błędu przy wyjmowaniu/wkładaniu fusera - coś musiałeś ruszyć, przestawić. Grunt że działa.

Pozdrawiam
  • #6 15690159
    freddy7
    Poziom 11  
    Witam niestety wydaje mi sie ze to nie kwestia podlaczenia fusera ponieważ po przeprowadzeniu testu z zaslepieniem lasera kartka wychodzila czysta. Malo tego w drugim takim samym przypadku tez rozebranie i przeczyszczenie lasera przynioslo pozytywny skutek i drukarka dziala jak nalezy. Nurtuje mnie tylko czy wyczyszczenie lasera mize przynieść taki skutek. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 15692363
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    freddy7 napisał:
    Nurtuje mnie tylko czy wyczyszczenie lasera mize przynieść taki skutek.
    Nie męcz się, szkoda zdrowia. Wyczyść te lusterka i napisz o efektach.
  • #8 15765195
    freddy7
    Poziom 11  
    Witam

przepraszam że dopiero odpisuje ale teraz mogę w 100% potwierdzić że wyczyszczenie lasera rozwiązuje problem zarówno w tym przypadku brudzenia jak i zbyt jasnych wydruków. Do tej pory miałem kilka przypadków tego typu i wyczyszczenie lasera tzn lustra plus soczewki przynosi pozytywny skutek.

POZDRAWIAM i dziękuję za odp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP 1022, która zasypuje kartkę tonerem na środku, mimo że fuser i tonery są nowe. Po przeprowadzeniu testów, w tym zaklejeniu otworu w tonerze, okazało się, że problem leży w module lasera. Po demontażu i czyszczeniu lusterek lasera, wydruki stały się poprawne. Użytkownicy sugerowali, że zanieczyszczenie lasera może być przyczyną problemów z jakością druku, a czyszczenie lusterek i soczewek przynosi pozytywne efekty w podobnych przypadkach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA