logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AWO 8123 – błąd F16, pralka zatrzymuje się i grzeje wodę na pauzie – co sprawdzić?

sumrako 06 Lut 2008 23:02 2622 2
REKLAMA
  • #1 4778286
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Witam. Mam nietypowy problem z ww pralką.Mianowicie od czsu do czasu wyskakuje ten bląd i pralka przestaje pracować. Podejrzewam ,że gdzieś jest słaby styk na wsuwce, ale nigdzie nie znalazłem podejrzanego miejsca. Ponadto, czy to normalne w tej pralce, aby po wciśnięciu pauzy podczas prania, pralka się zatrzymywała, ale nadal grzała wodę?
  • REKLAMA
  • #2 4778749
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Cześć!
    F16 to błąd uszkodzonego programatora (control failuer (control unit)
    a w sprawie grzania to do póki drzwi nie zostaną otwarte to może grzać wodę, ale dla pewności sprawdź czy w gniastku faza jest z lewej strony
  • #3 4782052
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Programator był wymieniany na nowy i problem po jakimś czasie znów się powtórzył. Nie był wymieniany tylko moduł z wyświetlaczem. Czy on może robić takie numery? Raz się zdarzyło, że po wypraniu pozostała minuta na wyświetlaczu, a pralka kręciła praniem w lewo i w prawo dopóki nie wyłączyłem pralki. A jakie ma znaczenie z której strony w gniazdku jest faza. Jestem elektrykiem i wiem ,że nie powinno mieć to znaczenia.Chyba, że w tym typie to ma.....?????
REKLAMA