logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Espace 2,2 dci 2001r , usterka alternatora.

Maciek406 06 Lut 2008 23:56 7168 6
REKLAMA
  • #1 4778486
    Maciek406
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z kontrolka akumulatora po zapaleniu samochodu i upływie jakiś 30 sekund władcza się kontrolka akumulatora i napis serwis na panelu czasem gaśnie. Obroty silnika nie maja wpływu na to czy zgaśnie czy też nie. Początkowo myślałem że mam słaby akumulator więc go naładowałem. Gdy podłączyłem i zapaliłem samochód kontrolka dalej się świeciła . Pojechałem do faceta który naprawia alternatory zmierzył mi napięcie i powiedział że jest ok. Znowu inny powiedział ze napięcie jest niższe o 0,5V i prawdopodobnie alternator padł. Zrobiłem już od tego momentu z 1500km i nic się nie dzieje światła dalej są itd. Ale denerwuje mnie cały czas wysiedlająca się kontrolka dźwięk ostrzegawczy i napis serwis.

Czy ktoś może mi powiedzieć co się stało?

Z góry dziękuje.

Temat poprawiłem [MS]
  • REKLAMA
  • #2 4778610
    mgg
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Miałem podobną sytuację w swoim Espace,do momentu kiedy rozsypało mi się na dobre sprzęgiełko koła pasowego alternatora.
  • REKLAMA
  • #3 4778671
    szopen71
    Poziom 2  
    najprawdopodobniej w skutek minimalnego pekniecia obudowy alternatora uzwojenie dostaje przebicie. dobry elektryk zero problemu :))) z pozdrowieniami
  • REKLAMA
  • #4 4779058
    Maciek406
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o to koło pasowe alternatora to wymieniłem je tydzień temu rozsypało sie tak ze nie było ładowania. Kosztowało 400zł i miałem nadzieje że to od dłuższego czasu było przyczyną tej świecącej kontrolki. Ale po założeniu i przejechaniu 500 metrów zaświeciła się na nowo i tak jest do dziś
  • #5 4779117
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4781011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Espace 2,2 dCi z 2001 roku pojawia się problem z kontrolką akumulatora, która zapala się po około 30 sekundach od uruchomienia silnika, towarzyszy temu napis "serwis" na panelu oraz dźwięk ostrzegawczy. Obroty silnika nie wpływają na zgaśnięcie kontrolki. Akumulator był ładowany, a napięcie mierzone przez specjalistów – wyniki były sprzeczne, jeden z nich wskazał na możliwą usterkę alternatora. Wymieniono koło pasowe alternatora za 400 zł, które było uszkodzone i powodowało brak ładowania, jednak problem z kontrolką pozostał. Wskazano na możliwe uszkodzenie szczotek i pierścieni ślizgowych alternatora, szczególnie w modelach Valeo, gdzie ten element jest słaby. Pojawiła się też dyskusja o wyborze odpowiednich zamienników do alternatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA