logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działanie tranzystora NPN i PNP – proste wyjaśnienie dla początkujących

Ryland 07 Lut 2008 16:13 42511 11
REKLAMA
  • #1 4780180
    Ryland
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam interesuję się elektroniką już długo ale nie wiem jak działa tranzystor. Szukałem już w internecie przeglądając wiele stron ale wciąż praktycznie nic nie wiem. Proszę o stosunkowo łatwe i przystępne wytłumaczenie działania tranzystora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4783682
    Ryland
    Poziom 13  
    Bardzo dziękuje za linki do materiałów. mam nadzieję że teraz chodź trochę rusze do przodu z elektroniką i poprę teoretykę praktyką. Materiały które wcześniej czytałem nie były dla mnie zbyt zrozumiałe (a było ich bardzo wiele). Jeszcze raz dziękuję.

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam za pomyłkę "zbyt zrozumiałe" miało być zbyt niezrozumiałe.
  • #5 4792360
    Ryland
    Poziom 13  
    Witam ponownie. Mój problem jest niewiele mniejszy. Mam takie pytanko. Czy za pomocą tranzystora mogę z jednej baterii 1,5V zwiększyć napięcie do 3V. Jeżeli tak to czy wystarczy do tego jeden tranzystor czy muszą to być dwa? W ogóle czy robiąc najprostrzy układ na tranzystorkach musze użyć minimum 2 tranzystorów tego samego typu czy typu pnp+npn, czy wytarczy jedynie jeden?
  • #6 4792446
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    to czy tranzystor ma byc jeden czy kilka a takze czy pnp lub npn zalezy od ukladu jaki chcesz zbudowac, co do zwiekszenia napiecia nie da sie tego zrobic na samym tranzystorze potrzeba by bylo jeszcze jakis tansformatorek. powiedz dokladniej jaki uklad chcesz zrobic
  • #7 4793808
    Ryland
    Poziom 13  
    Chciałbym zrobić układ za pomocą którego sterowałbym napięciem np. za pomocą napięcia do 5V sterowałbym nieco większym napięciem powiedzmy do 10V, lub mocą głosu wyjściowego z mp3, tak aby go wzmocnić

Dodano po 1 [minuty]:

Ma być to prosty układ który pomoże mi dogłębniej zrozumieć "jak działa tranzystor".
  • REKLAMA
  • #8 4794361
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
  • #9 4794704
    Ryland
    Poziom 13  
    [b]Zestaw układ według rysunku 16. Dioda zaświeci się po przerwaniu drucika
    (wyrwaniu go). Gdy drucik jest cały, prąd płynie od plusa zasilania przez dio−
    dę D1, rezystor R1 i dalej „najkrótszą drogą” do minusa przez drucik o bardzo małej rezystancji, omijając bazę tranzystora. Tranzystor nie przewodzi prądu, mówimy, że jest zatkany. Gdy drucik zostanie przerwany, prąd popłynie przez rezystor R1, złącze baza−emiter tranzystora, co spowoduje otwarcie T1 i zaświecenie D2. Tranzystor pełni tu dwie
    pożyteczne funkcje:
    − przełącznika
    − wzmacniacza prądu.

W jaki sposób zaświeci się D2. Przecież prąd popłynie przez złącze baza-emiter?? I w jaki sposób tranzystor pełni funkcje wzmacniacza
    Załączniki:
    • Działanie tranzystora NPN i PNP – proste wyjaśnienie dla początkujących bez tytułu tr.png (2.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 4794848
    jony
    Specjalista elektronik
    Tak właśnie działa tranzystor. Przepływ prądu przez
    złącze baza-emiter powoduje "otwarcie drogi" dla prądu płynącemu przez złącze kolektor-emiter a dokładnie od plusa baterii diodę D2 rezystor R2 dalej przez tranzystor T1 dla masy.
    Działanie tranzystora NPN i PNP – proste wyjaśnienie dla początkujących
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/26_13.pdf
    I tak naprawdę tranzystor niczego nie wzmacnia. Chodzi oto ze już niewielki prąd bazy powoduje otwarcie tranzystora, a to umożliwia przepływ znacznie większego prądu od kolektora do emitera.
  • #11 4794922
    Ryland
    Poziom 13  
    jony jesteś "genialny" teraz to ja to już kapuje. Ale czy tranzystor może wzmocnić sygnał tzn czy za pomocą tranzystorów (samych bez innych elementów) mogę za pomocą 1 baterii 1,5V zasilić diodę połączoną z rezystorkiem który przepuszcza 2V (nie chce mi się liczyć rezystancji)? Mam takie pytanie bo gdzieś czytałem że tranzystor wzmacnia sygnał czy coś takiego.
  • #12 4795041
    jony
    Specjalista elektronik
    Sam "goły" tranzystor niczego nie wzmocni, sam tranzystor jako taki nie jest ani wzmacniaczem, ani kluczem ani w ogóle niczym, a tylko "zwyczajnym" tranzystorem.
    A ty chcesz za pomocą baterii 1.5V zaświecić diodę LED tak??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego wyjaśnienia działania tranzystorów NPN i PNP dla początkujących w elektronice. Tranzystor jest elementem półprzewodnikowym, który może pełnić funkcję przełącznika lub wzmacniacza prądu. Przepływ niewielkiego prądu bazy powoduje otwarcie drogi dla znacznie większego prądu kolektor-emiter, co umożliwia sterowanie większym obciążeniem. Sam tranzystor bez dodatkowych elementów nie wzmacnia napięcia ani nie zwiększa go – do podniesienia napięcia potrzebne są inne układy, np. transformatory. W prostych układach tranzystor może być użyty do sterowania napięciem lub sygnałem, np. wzmocnienia sygnału audio z odtwarzacza MP3. W zależności od zastosowania, do budowy układu można użyć jednego lub kilku tranzystorów, zarówno typu NPN, jak i PNP. Wskazano również liczne materiały i schematy dostępne na forach i stronach internetowych, które pomagają zrozumieć zasadę działania tranzystora oraz jego praktyczne zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA