to też nie bardzo tak prosto wyjaśnić tranzystor może działać w różny sposób w zależności od punktu pracy rodzaju układu OE, OC, OB (wspólny emiter wspolny kolektor, wspolna baza , po kolei) w zależności od sposobu polaryzacji...może działać jako klucz jako odwracacz fazy, w stanie inwersyjnym normalnym aktywnym, zatkania... zależy też jaki tranzystor... w latach 80 tablica podstawowych rodzajów tranzystorów ledwo się mieściła w książce na stronie maszynotekstu teraz jest tego o wiele więcej J-Fet MOSFET zubożone, wzbogacone, epitaksjalno planarne z nośnikami silnie domieszkowanymi, fototranzystory, IGTB, tranzystory jednozłączowe z ujemną rezystancją (pracujący jako generator z taką wielkością - nie zachowane prawo Ohma itp itd... napięcie rośnie prąd maleje... właśnie może ma ktos schemat zastępczy widziałem kiedyś tranzystory jednozłączowe w jakiejś fajnej książce może ktos sobie przypomni co to była za książka... tego typu tranzystory się omawia w szkole gdzieś w obrębie prostowników sterowanych tyrystorowo poprzez klucze z tranzystorów jednozłączowych - mają one dwie bazy i jeden emiter... tam są jakieś warunki... wszystko jest w książkach wystarczy tylko poczytać.
Pomogłem? Kup mi kawę.