logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najkrócej wyjaśnić zasadę działania tranzystora?

Ptolek 16 Gru 2002 20:20 42427 6
REKLAMA
  • #1 66367
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Widzę, że mały ruch na tym dziale forum więc zadam pytanie: Kto zna jak najkrótsze wyjaśnienie zasady działania tranzystora ? Proszę pisać propozycje. Tylko nie porównujcie działania tranzystora do działania spłuczki :D
  • REKLAMA
  • #2 66969
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 531
    Dlaczego nie? Zasada działania tranzystora jest dość prosta. Obwodem bazy sterujesz obwodem kolektora.A tak na marginesie to trzeba zacząć od postaw-tzn. od złącza n-p.Proponuję zajżeć do lektury. :idea:
  • REKLAMA
  • #3 67011
    muminek
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Maly prad bazy steruje duzym pradem kolektora. Zlacze baza - emiter ma byc spolaryzowane w kierunku przewodzenia , a kolektor emiter w zaporowym. Osobiscie uwazam ze porownanie do kranu, gdzie kurkiem jest baza za sluszne.
  • REKLAMA
  • #5 67162
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    to też nie bardzo tak prosto wyjaśnić tranzystor może działać w różny sposób w zależności od punktu pracy rodzaju układu OE, OC, OB (wspólny emiter wspolny kolektor, wspolna baza , po kolei) w zależności od sposobu polaryzacji...może działać jako klucz jako odwracacz fazy, w stanie inwersyjnym normalnym aktywnym, zatkania... zależy też jaki tranzystor... w latach 80 tablica podstawowych rodzajów tranzystorów ledwo się mieściła w książce na stronie maszynotekstu teraz jest tego o wiele więcej J-Fet MOSFET zubożone, wzbogacone, epitaksjalno planarne z nośnikami silnie domieszkowanymi, fototranzystory, IGTB, tranzystory jednozłączowe z ujemną rezystancją (pracujący jako generator z taką wielkością - nie zachowane prawo Ohma itp itd... napięcie rośnie prąd maleje... właśnie może ma ktos schemat zastępczy widziałem kiedyś tranzystory jednozłączowe w jakiejś fajnej książce może ktos sobie przypomni co to była za książka... tego typu tranzystory się omawia w szkole gdzieś w obrębie prostowników sterowanych tyrystorowo poprzez klucze z tranzystorów jednozłączowych - mają one dwie bazy i jeden emiter... tam są jakieś warunki... wszystko jest w książkach wystarczy tylko poczytać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 5781500
    radomir15
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a ja kiedys slyszalem o takim JFET ja go chce zastosowac w jednym urządzonku (przynajmniej mysle ze da sie go zastosowac) ale nie znam dokladnie zasady dzialania. Mógłby mi ktos pomóc??
    najprostszego wyjasnienia potrzebuje bo te co są w googlach są za bardzo skomplikowane...

Podsumowanie tematu

✨ Tranzystor działa na zasadzie sterowania prądem kolektora za pomocą małego prądu bazy. Złącze baza-emiter jest spolaryzowane w kierunku przewodzenia, natomiast kolektor-emiter w kierunku zaporowym. W uproszczeniu, prąd bazy kontroluje większy prąd kolektora. Wyjaśnienie działania tranzystora wymaga znajomości podstaw złącz półprzewodnikowych oraz różnorodności typów tranzystorów i ich punktów pracy (układy OE, OC, OB). Tranzystory mogą pracować jako klucze, wzmacniacze lub odwracacze fazy, a ich działanie zależy od polaryzacji i typu. Wspomniano także o różnych typach tranzystorów, takich jak JFET, MOSFET, fototranzystory, IGBT oraz tranzystory jednozłączowe z ujemną rezystancją, które wykazują nieliniowe charakterystyki. Dla osób poszukujących prostych wyjaśnień dostępne są linki do dodatkowych materiałów. Jeden z użytkowników pytał o najprostsze wyjaśnienie działania tranzystora JFET, gdyż dostępne w sieci opisy są zbyt skomplikowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA