logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić bad sektory na dysku Samsung 3.24GB? Szukam pełnej wersji HDD Regenerator

29 Gru 2003 13:52 36168 62
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić bad sektory na dysku Samsung 3,24 GB i czy istnieje pełna wersja HDD Regenerator albo inny program, który je usuwa?

Fizycznych bad sektorów nie da się naprawić programem; można je tylko czasem ominąć, oznaczyć jako uszkodzone albo próbować odświeżyć słabo namagnesowane miejsca. HDD Regenerator według części osób pomaga tylko przy małej liczbie „słabych” sektorów i czasem dopiero po kilku przebiegach, ale nie zrobi cudów na realnym uszkodzeniu powierzchni dysku [#544976][#569773][#574497] Jeśli problem jest programowy, można próbować pełnego wyzerowania/low-level format, np. WDClear, DiskWizard, PartitionMagic, Norton Utilities lub pełnego formatowania w DOS, ale to zwykle usuwa dane i nadal nie naprawia fizycznej rysy [#555056][#571133][#571597][#586229] Gdy bad sektory przybywają, pozostaje wymiana dysku, a jeśli dysk jest jeszcze na gwarancji, warto sprawdzić diagnostykę producenta i rozważyć reklamację [#555056][#2510888]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 454425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 544865
    tomer123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Przeczytalem juz tyle postow ze wkoncu nie wiem.
    Czy w/w programik w rzeczywiscie usunie bad sectory czy poprostu je tylko ukryje dla systemu.
    Prosz o odpowiedz.
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • #3 544976
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Nie usunie, kiedyś się naczytałem o tym programie i myślałem że stanie się cud i padniety IBM, Seagate, Samsung, Caviar, Maxtor znów zacznie działać jak nowy. Sprawdziłem kilka dysków znalazłem kilka wersji programu niestety żaden nie zrobił nic prócz zmarnowania mojego cennego czasu. Program nie robi nic prócz \low level format\. Jeśli coś kiedyś komuś naprawił to tylko i wyłącznie błedy logiczne (takie błedy bez trudu naprawia wdclear) nigdy nie zdarzyło sie ze komuś naprawił fizyczne uszkodzenia sektorów w sposób trwały np 1 dzień. Gdyby potrafił wyłączyć wadliwe sektory z użytku na poziomie sprzetowym to byłby napewno hitem jednak jego właściwości regenerujace to jedna wielka ściemia i nie mają nic wspólnego z regeneracją. Jednak zawsze warto spróbować żeby sie przekonać na własnej skórze.
  • #4 545006
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Niestety żaden program nie wprowadzi do dysku krasnoludka, który poprzylepia z powrotem magnesy na talerzach. :(
  • #5 545143
    tomer123
    Poziom 12  
    ok.dzieki za info.sprobuje "przeleciec" dysk wdclear-em zobaczymy co to da.dzieki.pozdrawiam
  • #6 554655
    noname
    Poziom 11  
    no i jak udalo sie WDCLEAR'em bo mnie sie oststnio pojawily i teraz nie wiem co ja mam zrobic, placic nie bede za jakis program ktory urzywam zadko a WDCLEAR mam akurat
  • #7 554796
    marcus6
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    tak naprawdę to jeszcze nie wymyślono programu który naprawi fizycznie powierzchnię HDD.
    A cała reszta tylko maskuje błędy w sumie kolesie z pewnej firmy od dysków twierdzą że tylko na pewną ilość bad sectorów tylko 10-15% po zamaskowaniu nie sprawia dalszych problemów. W końcu to jest niby uszkodzenie fizyczne. tak samo jak nie zaklei się głębokiej rysy w CD
  • #8 555001
    tomer123
    Poziom 12  
    noname:
    NIe zauwazylme zadnych efektow po dzialaniu tego programu.
    Jak narazie powierzchnia bad sectorow sie nie powiekszyla.
    Z czego wogóle sie biora te bad sectory ?
  • #9 555039
    benchmarek
    Poziom 22  
    np na wskutek wstrząsów, udarów mechanicznych
  • #10 555046
    tomer123
    Poziom 12  
    hehe.dysk ni eruszany od nowosci siedzi w komputerze.co najgorsze ze zauwazylem problem jakies 5-7 dni po uplywie 2-letniej gwarancji :(
  • #11 555056
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Z doświadczenia wiem, że dyskowi z bad sectorami już nic nie pomoże, nie jest możliwe odzyskanie uszkodzonych sektorów. Co najwyżej można zatrzymać postępowanie dalszych uszkodzeń ale tylko na jakiś czas. Gdy ilość bad sectorów rośnie pozostaje wymiana dysku na nowy.
    Kiedyś bardzo brutalnie obszedłem się z dyskiem 3,2 GB Caviara, który stukał i nie był nawet widziany przez system. Rozebrałem go zobaczyłem co jest w środku "podoginałem" i wyczyściłem tam gdzie uważałem to za stosowne (zachowując maksymalne środki ostrożności przed porysowaniem i kurzem) i co dziwne dysk zaczął działać. Niestety po 3 miesiącach umarł totalnie. Dzisiaj mam go jako eksponat.
  • #12 555064
    tomer123
    Poziom 12  
    hehe.jednak wiedza ile dac gwarancji-2 latka na segate 20 Gb. tuz po upłyiwe gwaranicj zaczely wystepowac pierwsze problemy :(
  • #13 555295
    Robert B
    Poziom 43  
    Dyski kupuje się z gwarancją 3-letnią :) Wtedy są nowe, od producenta i przeszły wszystkie testy.
  • #14 555298
    tomer123
    Poziom 12  
    kupiłem dysk i w karcie gwarancyjnej jest wpisany 24 miesiace.
  • #15 555489
    noname
    Poziom 11  
    wlasnie zrobilem WDCLEARem bylo jedno ale po tej operacji, pod FDISKiem widzial go jako 10GB a jak kupilem mialem w FDISKu niecale 80GB . wiec moze cos robi ale po przelecenu calego dysku nie natrafil zadnych bledow, co najlepirze nawet sie nie zatrzymal na chwile ani razu.
    Powiem ze Formaty i NDD nie pomagalo. Wiec sectory byly uszkodzone ale chyba ino logicznie mimo ze czasem wale w ta skrzynie ale to czasem sie wyladowywuje na nim jak nie chodzi jak trzeba. ale teraz jest wszystko dobrze i lata narazie.
  • #16 555558
    tomer123
    Poziom 12  
    u mnie w fdisku nigdy nie widzial 80 GB. podczas formatowania owszem wpisywalem wartosci pojemnosci dyskow ktore chcialem otrzymac i wszystko bylo potem ok.ale w fdisku nie widzial nigdy 80 GB. pozdrawiam
  • #17 555661
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Możesz użyć tez Nortona Utilities.
  • #18 555716
    Robert B
    Poziom 43  
    tomer123 napisał:
    kupiłem dysk i w karcie gwarancyjnej jest wpisany 24 miesiace.

To znaczy że jest nowy ale nie przeszedł pomyślnie jakichś testów producenta.
    Roczna gwarancja - dysk używany po naprawie u producenta.
  • #19 555992
    tomer123
    Poziom 12  
    no to ladnie. czyli w takiej sytuacji nie ma mozliwosci aby oddac go w ramach gwarancji ??
  • #20 556000
    Robert B
    Poziom 43  
    To chyba oczywiste: rok to rok, 2 lata to 2 lata. Nie bardzo rozumiem pytanie.
  • #21 556090
    tomer123
    Poziom 12  
    hm... zapomniałem dodac iz jest to gwarancja wydana przez firme (sklep) sprzedająca dysk. okres gwarancyjny wydany prze firme rozni sie od okresu ktory udziala firma produkujaca dysk.
  • #22 556100
    benchmarek
    Poziom 22  
    tomer123 napisał:
    hehe.dysk ni eruszany od nowosci siedzi w komputerze.co najgorsze ze zauwazylem problem jakies 5-7 dni po uplywie 2-letniej gwarancji :(

Nie trzeba wyciągać dysku z komputera żeby go uszkodzić, wystarczy przywalić (nie koniecznie mocno) w komputer gdy jest włączony, wtedy głowica uderza w powierzchnie talerza i po ptakach. To, że zwalił się tydzień po upływie gwarancji to zwykły zbieg okoliczności nikt nie bawi sie w wylicznie czasu pracy dysku tak by on po upływie tygodnia po gwarancji przestał działać zwałszcza szanujące się firmy, np seagate. Dawanie rocznej gwrancji (Seagate) wiąże się z tym, że w większości ludzie nie szanują dysków!!! i obchodzą się z nimi jak z workiem kartofli. Jedynie droższe modele, (większe, szybsze np Barracuda 120Gb,8Mb cache) które nie schodzą w takiej ilości jak tańsze mają dłuższą gwarancję 24 albo 36 miechów.
    Proponuję Ci żebyś sprawdził na stronie producenta dysku czy jest jescze na jego gwarancji (może się okazać że tak!!) wtedy możesz zrobić coś takiego jak "płatna naprawa" polega to na tym, że wysyłasz dysk do firmy zajmującej się takimi usługami i ponosisz koszt 122pln brutto za to że oni wyśla dysk do producenta i odeslą go Tobie. Warunek to brak uszkodzeń mechanicznych bardzo skrupulatnie oglądają no i ten powyżej.Czas oczekiwania jest spory (czekałem od czerwca do listopada) ale warto bo muzeum z..ych dysków nie będziesdz robił?
  • #23 556106
    tomer123
    Poziom 12  
    ok dzienki za info. w sumie to sie nei bardzo oplaca go wysylac. lepiej dolozyc i kupic cos wiekszego. jak narazie bad sectory wynosza tylko 2,41 mb. a co do uderzania koputera to nie zdaza mi sie to. czesciej jedna zdarza mi sie wylaczyc komputer bezposredni na listwie nie zamykajac systemu podczas jego pracy.
  • #24 556117
    Robert B
    Poziom 43  
    Tak jak pisałem: NOWY dysk powinien mieć 3 lata gwarancji. Jeżeli sklep daje 2 lata lub rok to...: patrz mój post wyżej. Chyba że leżał rok w sklepie ale na dysku jest data produkcji :)
  • #25 556121
    tomer123
    Poziom 12  
    ok rozumiem. zobaczym co sie da zrobic. jak coś ruszy w tej sparwie dam znac. dziekuje za informacje. pozdrawiam
  • #26 569259
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    oki188 napisał:
    Sprubuj programu PartitionMagic 5.0 daję ten program w załącznikach
    Usunolem tym programem 300Mb 8O uszkodzonych sektorów z dysku fujitsu 4.3gb

Tak, ciekawe tylko ile danych stracisz przy kilkukrotnym zapisaniu w miejsce gdzie byly wczesniej bad sektory. Program ten nie usunal tych bad sektoryw fizycznie... jedynie je ukryl, a przy zapisaniu danych w takie miejsce juz raczej ich nie odczytasz ...
  • #27 569370
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 167
    Na forum jest program https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic53350.html

bad sektorów co prawda fizycznie nie usunął ale po tej naprawie
    jak sprawdzam stan dysku to programy diagnostyczne nie znajdują na nim żadnych uszkodzonych sektorów a od tamtego czasu mój samsung 3.2 chodzi
    bez problemu i nie ma żadnych zwisów systemu - dysk chodzi 24h na dobe zapis + odczyt , łorzyska głośno pracuja ale z odczytem 0 problemów .
    "naprawa" 3.2 G zajęła 2 czy 3 godziny .
  • #28 569661
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Robert B :"kupiłem dysk i w karcie gwarancyjnej jest wpisany 24 miesiace. To znaczy że jest nowy ale nie przeszedł pomyślnie jakichś testów producenta. Roczna gwarancja - dysk używany po naprawie u producenta."
    Wiesz co? glupoty piszesz. Kilka lat temu producenci (oprocz samsg) ustalili sobie ze dyski "popularne" beda mialy 1 rok gwarancj, te lepsze (np z 8MB cache) beda mialy 3 lata. Lub ew. opcje z 2 letnia gwarą i mozliowscia dokupienia gwarancji na 3 lata. Wiec nie opowiadaj bajek.
  • #30 569773
    ArekS
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    "benchmarek' nie ma racji co do programu HDDRegenerator: tak naprawdę to program nie robi żadnego "low level formatu" tylko poprawia namagnesowanie "słabych" sektorów, które sa raportowane jako BAD. Przy małej ich ilości to program może pomóc, czasami dopiero po kilkukrotnym przejściu. Trwa to czasami bardzo długo.
    Kolego Robercie B są dyski różnych producentów i mają 1rok lub 3lata gwarancji. Fdisk (stara wersja) naprawdę nie widzi dysku 80GB tak jak pisał tomer123, nowa wersja tak. A propos: miałem kiedys to samo z dyskiem po gwarancji, był to Maxtor 20GB. Pisałem o tym na forum, że mi się ta firma nie podoba to zarzucono mi że dyski Maxtor są bardzo dobre. Mnie wysiadł miesiąc po gwarancji (rocznej !!!). Powracając do HDDregeneratora (mam wersję 1.31) to udało mi się naprawić parę dysków, które działają do dziś. Sprawdzam je na wszystkie możliwe sposoby - nie ma BAD sectorów. Metoda z tym programem sprawdza się tylko przy małej ilości BADów. Swoją drogą to ciekawe że BADy występują najczęściej w środku pojemności (przestrzeni) dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu bad sektorów na dysku twardym Samsung 3.24GB oraz poszukiwania pełnej wersji programu HDD Regenerator lub alternatywnych narzędzi do ich naprawy. Uczestnicy podkreślają, że fizyczne uszkodzenia sektorów nie są trwale naprawialne programowo, a HDD Regenerator działa poprzez poprawę namagnesowania słabych sektorów, co może pomóc jedynie przy niewielkiej liczbie błędów i nie niszczy danych. Inne programy, takie jak WDClear, Norton Utilities czy narzędzia niskopoziomowego formatowania (Low Level Format) oferowane przez producentów (np. Seagate DiskWizard), mogą maskować lub wykluczać uszkodzone sektory, ale nie przywracają fizycznej integralności dysku. Wiele opinii wskazuje, że bad sektory powstają na skutek uszkodzeń mechanicznych, wstrząsów lub zużycia, a gwarancja na dysk (zwykle 1-3 lata) jest kluczowa w przypadku poważnych uszkodzeń. Dyskusja porusza także kwestie gwarancji, różnic między gwarancją producenta a sprzedawcy oraz praktyczne doświadczenia z różnymi markami dysków, takimi jak Maxtor, Seagate, IBM, Caviar, Fujitsu i Western Digital. Zalecane jest sprawdzenie gwarancji na stronie producenta oraz ewentualne skorzystanie z serwisu lub wymiany dysku w przypadku poważnych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA