logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inspiracje na mechaniczne roboty bez elektroniki i nowoczesne materiały

gumis2 10 Lut 2008 18:55 2044 5
REKLAMA
  • #1 4791361
    gumis2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Chodzi mi po głowie taki pomysł.KIedyś jak bawiłem się robotyką,to widziałem w różnych gazetach fajne robociki.Wykonane z : rurek,drutu,listewek,sznurka,z elementami takimi jak mimośród,mechanizm budzika mechanicznego,jakieś sprężynki,ewentualnie elektroprzekazniki.
    TAkim robotem rządzi pomysłowe zaprojekotwanie.Niska cena,powszechan dostępność materiałów,przejmne wizualnie dostępne mechanizmy.Tyle że żyjemy w erze neta,więc są różne nowoczesne materiały do wykorzystania.
    Takie roboty spotkałem ,np w jednym wątku Theo Jansen zrobił robota który w bardzo ciekawy sposób wykorzystuje wiatr,inny robot to pajączek z mimośrodem,na you tube "passive walking Cornell robot" - też fajny.

Tyle że każdy na necie zobaczy coś nowego, ciekawego,więc wpisujcie jakieś niusy na ten temat,myślę ze to ciekawe,zrobić coś co niby można zaprojektować tradycjnie - mikroprocesor program i silniki,a tu tylko "kawał drutu",ale jaki efekt.

W japonii jest jakiś robot napędzany mechanizem zegarowym,który pełnił funkcję lokaja - poruszał się na 2 kołach,a od pasa antropomorficzny.Trasa pewnie z góry zaplanowana,ale wygląd interesujący.Co tam będę więcej pisał,:),to i tak zrozumiałe,a może jakieś koncepcje ciekawych mechanizmów?

Fajny byłby taki robot w starym stylu,bez tej "elektroniki",ale w pewien sposób nowoczesny.
  • REKLAMA
  • #2 4791528
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    masz rację , styl retro zaczyna być coraz to bardziej popularny i to praktycznie w każdej dziedzinie , tylko zwróć uwagę na podstawową sprawę żyjemy w czasach kiedy postęp techniczny szczególnie w elektronice jest tak szybki że nawet kilka miesięcy to bardzo dużo
    dlatego a w szczególności w amatorskich konstrukcjach chyba prościej jest zastosować mikrokontroler którego program można wielokrotnie zweryfikować do własnych potrzeb , niż budować mechanizm gdzie praktycznie 1 błąd dyskwalifikuje całe urządzenie
    do tego dochodzi zaplecze techniczne aby można samodzielnie wykonać poszczególne detale danego mechanizmu nie twierdzę że się nie da tylko to raczej hobby dla prawdziwych fascynatów takich konstrukcji , już teraz zakup typowego budzika na nakręcanie nie jest tak proste , a przerobienie go na napęd do robota prawdziwą sztuką , być może są osoby na forum które mają takie możliwości i doczekamy się prezentacji takiej konstrukcji
  • REKLAMA
  • #3 4791591
    gumis2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    1 błąd - ale jak mam na myśli taką konstrkcją,gdzie trudno zrobić błąd,bo jest aż tak prosta,budowa modułowa nasuwa się na sam początek projektowania,mikrokontroler - może np się spalić
    budzik jest dostępny w ilościach hurtowych, nie mam na myśli tylko jako napęd na drodzone skomplikowanej przeróbki -jak wyjmie się 1 element - już mamy silnik-króęci sięwtedy minutę,ale non stop,jak dodamy jakieś przełączniki elektryczne lub mechaniczne - to coś zostanie zrobione np o określonej godzinie,ale nie tylko budzik jako główny element,jest tyle innych rzeczy wokół

dostęp do piłki ręcznej "brzeszczta",wiertarki,pilnika itp ma na pewno 90% zainteresowanych robotyką, i nie wymaga to wielkich umiejętności albo czasu na zdobycie wprawy,postęp jest ciekawy i idzie naprzód,to prawda
  • REKLAMA
  • #4 4792196
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    dostęp do piłki ręcznej "brzeszczta",wiertarki,pilnika itp ma na pewno 90% zainteresowanych robotyką

ciekawe jak chcesz tymi narzędziami dorabiać elementy mechaniczne nawet wielkości jak w typowym budziku
    Cytat:
    nie wymaga to wielkich umiejętności albo czasu na zdobycie wprawy
    bardzo ciekawe stwierdzenie , jestem zupełnie przeciwnego zdania
    proponuje pochwal się swoją konstrukcją robota z budzika , nich jeszcze omija przeszkody nawet z 1minutą czasu pracy z pewnością będzie przebojem na forum
  • REKLAMA
  • #5 4792593
    gumer
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Moim zdaniem roboty czysto mechaniczne to już sztuka, a nie inżynieria w sensie możliwości/efektywności/ceny itd..

Roboty "tradycyjne" które widzimy dookoła, mimo iż niesamowicie skomplikowane są robione po najmniejszej lini oporu, najprościej jak się da. Właśnie dlatego nie ma robotów mechanicznych, bo zrobienie tego samego czysto mechanicznie byłoby niesamowicie bardziej trudne.

No ale zastanówmy się nad problemem. Mamy autko, dwa kółka, na sprężynę, które jedzie do przodu, każde koło napędzane niezależnie, z góry konstrukcja kołowa, dwa elastyczne czółka z przodu wystające na boki. Jak czółko zostanie naciśnięte, to hamuje koło po przeciwnej stronie. To by już było omijanie przeszkód!

Jak to wykonać? Hmmm..... :S
REKLAMA