logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie wzmacniacza: szukam gotowego sterownika z RC5 i selektorem wejść

Pamarcin 15 Lut 2008 15:29 3162 4
  • #1 4807627
    Pamarcin
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    poszukuje zdalnego sterownika wzmacniacza:
    - volume
    - selektor wejść - przekaźniki ( 3 żródła )
    - standby
    - sterowanie pilotem RC5

temat był wałkowany na forum wiele razy - przeczytałem wiele postów na ten temat. Nie jestem jednak w stanie samodzielnie wykonać takiego sterownika ( programowanie ).

Nie znalazłem też żadnego kitu, jest AVT2829 B ale nie ma funkcji selektora więc odpada, po za tym nic.
    Znalazłem ciekawy sterownik: http://www.madral.pl/dok/instrukcja_zdalka.pdf - po firmie została jednak tylko strona internetowa...

Czy ktoś byłby w stanie wykonać/zaprojektować dla mnie taki sterownik?
  • #2 4808851
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Poszukaj dobrze w dziale DIY, tą są opisane gotowe zmontowane projekty, wydaje mi się że ktoś już budowa podobny układ, a skoro budował to ma gotowe programy lub wie skąd kupić procesor do projektu.
  • #3 4813153
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Hmm ja robiłem coś takiego. Wiec była to kostka TDA 7313D. Selektor 3 kanały,ustawianie basu i sopranu,funkcja loud i mute i oczywiście volume.Bardzo łatwa jeżeli chodzi o programowanie.Wiesz nie mam czasu pisać teraz oprogramowania,ale mogę wysłać schemat płytki,oraz skany dotyczące wysyłanie danych po I2C i odbierania sygnałów przez IR RC5, a resztę byś już sobie chyba napisał.Skany są dla Bascoma
  • #4 4813334
    zbychmg
    Poziom 31  
    Ocena: 159
    Możesz spróbowac ATMEGA8 są gotowe kity uruchomieniowe w sprzedaży dodać diodę odbiorczą podczerwieni potencjometr elektroniczny po I2C i kilka miniaturowych przekażników lub przełącznik sygnału klucze CMOS na kostkach 4066 lub podobnych, wsady z programem odbierającym kod RC5 są dołączone do kitów,lub można ściągnąć z NET-u, niestety program trzeba go trochę zmodyfikować.
    pozdrawiam,
    zbych
  • #5 4814370
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Cześć
    Też spłodziłem kiedyś takie coś. Żadna profesjonalna konstrukcja, ale działa do dziś.
REKLAMA