logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy router ogranicza prędkość mojego łącza internetowego?

tezarrus 16 Lut 2008 11:52 17451 8
REKLAMA
  • #1 4810265
    tezarrus
    Poziom 10  
    witam! posiadam router Dlink DI-604. nie znam się na tym za bardzo, ale jeżeli posiadam łącze internetowe 20mbit a na wanie jest 10 to znaczy że on ogranicza moje łącze tak?
  • REKLAMA
  • #2 4810287
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    tezarrus napisał:
    witam! posiadam router taki jak tu . nie znam się na tym za bardzo, ale jeżeli posiadam łącze internetowe 20mbit a na wanie jest 10 to znaczy że on ogranicza moje łącze tak?

logiczne, że jeśli ma na wejściu 10BaseT, to więcej niż 10Mbps nie wyciągnie

dla pewności wejdź sobie na strony testujące prędkość łącza i sprawdź, np
    www.dsl.cz czy www.speedtest.net
  • #3 4810412
    misiekpb
    Poziom 22  
    Ocena: 144
    tezarrus napisał:
    witam! posiadam router taki jak tu . nie znam się na tym za bardzo, ale jeżeli posiadam łącze internetowe 20mbit a na wanie jest 10 to znaczy że on ogranicza moje łącze tak?

Kolega chciał chyba napisać 2 Mbit a nie 20 Mbit.

Jeżeli 2 Mbit to nic niczego nie blokuje.
  • REKLAMA
  • #5 4810623
    slawekb61
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Omawiany router to:
    D-Link DI-604
    W ruterze są wbudowane 4 złącza przełącznika 10/100 Mb/s (10BaseT/100BaseTX Fast Ethernet). A więć niczego nie ogranicza. Prędkość 10BaseT posiadały stare karty sieciowe i to jedynie może ograniczać transfer. Router automatycznie dobiera szybkość transmisji do karty sieciowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4810819
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    slawekb61 napisał:
    Omawiany router to:
    D-Link DI-604
    W ruterze są wbudowane 4 złącza przełącznika 10/100 Mb/s (10BaseT/100BaseTX Fast Ethernet). A więć niczego nie ogranicza. Prędkość 10BaseT posiadały stare karty sieciowe i to jedynie może ograniczać transfer. Router automatycznie dobiera szybkość transmisji do karty sieciowej.

złącza które podałeś to są od strony LAN
    natomiast wejście WAN jest w standardzie 10BaseT

komputery w LAN między sobą będą miały 100Mbps, natomiast to co przyjdzie z WAN tylko max 10Mbps, po prostu router więcej nie przyjmie
  • REKLAMA
  • #7 4811831
    tezarrus
    Poziom 10  
    jeżeli mi nie wierzycie jakie mam łącze to chętnym na priv wyślę stronę dostawcy neta, tutaj nie będę reklamował. dzięki za rady, czyli wniosek końcowy: router ogranicza moje łącze. w takim razie co polecalibyście z routerów z wifi i max 4 portowym switchem?
  • Pomocny post
    #8 4812868
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6531
    Z doświadczeń z tymi routerami (serii DI-5xx/6xx), to mogę powiedzieć, że może i port WAN ma "tylko" 10Mbps, ale ten router nie radzi sobie z łączem szybszym niż 5Mbps... no chyba, że kogoś bawi restartowanie routera co 2-3h, to wtedy polecam routery z tej serii, a zwłaszcza model 524 ale 604 wcale nie był dużo lepszy ;)
  • #9 4814386
    tezarrus
    Poziom 10  
    no właśnie czasami się trochę dziwię, bo na xpq pokazuje mi w teście łącza 1 mbit, ( tylko na numion.com pokazuje takie jak mam naprawdę ), a na linuchu pokazuje normalnie :D i czego to wina ?

Podsumowanie tematu

✨ Router D-Link DI-604 posiada port WAN w standardzie 10BaseT, co ogranicza maksymalną prędkość łącza internetowego do około 10 Mbps, nawet jeśli posiadane łącze jest szybsze (np. 20 Mbps). Porty LAN w tym routerze obsługują standard 10/100BaseTX, więc transfer między komputerami w sieci lokalnej może osiągać do 100 Mbps. Jednakże ograniczeniem jest właśnie port WAN, który nie przyjmie większej prędkości niż 10 Mbps. Dodatkowo, użytkownicy zauważyli, że router DI-604 może mieć problemy z utrzymaniem stabilności przy łączach powyżej 5 Mbps, co skutkuje koniecznością częstych restartów urządzenia. Wskazano, że nowsze modele z serii DI-5xx/6xx, np. DI-524, mogą lepiej radzić sobie z szybszymi łączami. Testy prędkości łącza warto wykonywać na stronach takich jak www.dsl.cz czy www.speedtest.net, aby zweryfikować rzeczywistą przepustowość. Problemy z różnymi wynikami testów na różnych systemach operacyjnych mogą wynikać z konfiguracji lub sterowników sieciowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA