Witam, próbuję naprawić wzmacniacz Unitra Fonica PW9013. Wzmacniacz gra bardzo cicho, a na pierwszy plan raczej wybijają się szumy. Dopiero blisko maksymalnej głośności słychać muzykę próbującą się przebić przez szumy. Wykonałem pomiary napięć wskazanych na schemacie. 38 V i -38 V jest na obu kanałach, 32 V dla przekaźnika też jest, przy próbie pomiaru napięcia 15 V zauważyłem, że brakuje kondensatora C131, a napięcia stałego w tamtym miejscu w ogóle nie ma, jest jedynie ok. 1 V zmiennego. W miejscu, gdzie powinno być napięcie zmienne 300 mV dla prawego kanału, jest wartość ok. 400 mV, więc raczej poprawne, ale dla lewego pojawiają się jakieś bardzo niskie napięcia. Brakuje też napięcia zmiennego 16,7 V na końcówce mocy w obu kanałach. Wylutowałem przekaźnik i przeczyściłem mu styki, i wtedy dźwięk stał się trochę bardziej słyszalny (wcześniej było słychać tylko szumy). Planuję jeszcze wymienić elektrolity. Co mógłbym jeszcze sprawdzić i co mogłoby być przyczyną usterki? Jestem jeszcze świeży w tematyce sprzętu audio, a wzmacniacz naprawiam głównie po to, by się czegoś przy tym nauczyć, więc proszę o wyrozumiałość 
Zamieszczam schemat.
AI: Jaki jest stan i wiek wzmacniacza? Czy był używany intensywnie lub przechowywany w trudnych warunkach?
Wzmacniacz bez widocznych uszkodzeń, przebarwień na płytce, był jedynie ubrudzony, parę lat przeleżał na strychu.
AI: Czy wzmacniacz był wcześniej naprawiany lub modyfikowany? Jeśli tak, to jakie zmiany zostały wprowadzone?
Wzmacniacz ma liczne przebarwienia i ciemne zabrudzenia od spodu płytki, wyglądające na ślady lutowania. Od spodu jest też wlutowane kilka kondensatorów ceramicznych, ale wokół nich nie ma śladów lutowania, więc może jest tak fabrycznie.
Zamieszczam schemat.
AI: Jaki jest stan i wiek wzmacniacza? Czy był używany intensywnie lub przechowywany w trudnych warunkach?
Wzmacniacz bez widocznych uszkodzeń, przebarwień na płytce, był jedynie ubrudzony, parę lat przeleżał na strychu.
AI: Czy wzmacniacz był wcześniej naprawiany lub modyfikowany? Jeśli tak, to jakie zmiany zostały wprowadzone?
Wzmacniacz ma liczne przebarwienia i ciemne zabrudzenia od spodu płytki, wyglądające na ślady lutowania. Od spodu jest też wlutowane kilka kondensatorów ceramicznych, ale wokół nich nie ma śladów lutowania, więc może jest tak fabrycznie.