logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logika na bramkach logicznych do sterowania robotem czołg z 2 czujnikami w labiryncie

chudzian 19 Lut 2008 23:31 1519 4
  • #1 4824800
    chudzian
    Poziom 13  
    Witam. Juz troche sie z tym mecze i nic nie moge stworzyc sensownego wiec pomyslałem ze napisze.

Potrzebuje zrealizowac na bramkach logicznych taką oto logike:

Układ w załączniku.

Robot będzie pokonywał labirynt majac dwie czujki. Jedna z przodu drugą z prawej strony. TEchnika pokonywania labiryntu bedzie polegała na trzymaniu sie przez niego prawej sciany. Konstrukcja robota jest na wzór czołgu, z tad dwa silniki.

Tak jak juz wspominałme mam wszystko juz zrobione, zaczynajac od mechaniki i na układach opóźniajacych koncząc tylko zostałą mi logika na bramkach do zrobienia :)

Z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Logika na bramkach logicznych do sterowania robotem czołg z 2 czujnikami w labiryncie logika.JPG (4.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 4825413
    globus
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Logika jest bardzo prosta. Na silnik lewy wystarczy Ci jedna bramka nand (oczywiście czterowejściowa) na silnik prawy jedynie brakma or podłączona do czujki bocznej. Dla prostoty proponuje Ci zastosować dwie diody prostownicze połaczone razem katodami napewno będzie spełniało swoją funkcję znakomicie.
    Pozdrawiam
  • #3 4828994
    chudzian
    Poziom 13  
    Dzieki wielkie, działa bez najmniejszych problemów na symulatorze. Zobaczymy jak to przełozy sie w praktyce.

Pozdrawiam.
  • #4 4829124
    cesario
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam. W razie czego ja bym zrobil tak. Z czujki BC prosto na silnik SP. Natomiast na silnik SL sygnal z bramki NOT-OR (OR+NOT) dwu wejsciowej. Sygnaly na bramke NOT-OR prosto z wejsc czujki PC i BC. Pozdrawiam
  • #5 4838549
    chudzian
    Poziom 13  
    Witam ponownie. Musze powiedziec ze najlepiej działa metoda podana przez cesario z moją mała modyfikacją :) . Zrobione sa juz układy opózniajace oraz logika. Wszystko połączone i jak narazie brakuje mi tylko przekazniczków.

Załaczam fotki z postepem prac ;-) Juz powoli widac efekt koncowy ;-) Sorka za date na fotkach ale nie ustawiałem po zmianie bateri.
    Załączniki:
    • Logika na bramkach logicznych do sterowania robotem czołg z 2 czujnikami w labiryncie elektronika1.jpg (72.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Logika na bramkach logicznych do sterowania robotem czołg z 2 czujnikami w labiryncie płytka wytrawiona.jpg (36.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Logika na bramkach logicznych do sterowania robotem czołg z 2 czujnikami w labiryncie płytki drukowane.jpg (38.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Logika na bramkach logicznych do sterowania robotem czołg z 2 czujnikami w labiryncie robot2.jpg (49.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Logika na bramkach logicznych do sterowania robotem czołg z 2 czujnikami w labiryncie Robot1.jpg (46.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA