logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadett 1.4 C14NZ - brak mocy i problemy z obrotami po nagrzaniu

bolthorn 20 Lut 2008 17:39 1470 13
REKLAMA
  • #1 4826928
    bolthorn
    Poziom 11  
    Witam. Mam taki problem z samochodem kadett 1.4 benzyna (C14NZ) że gdy jest zimny to czasem odpali i jest ok a czasem nie a gdy jest już nagrzany to zawsze traci moc i nie trzyma wolnych obrotów. Wydaje mi sie że to elektryka. Świece mam w miarę nowe tak jak kable, niedawno kupiłem nową kopułkę oraz silniczek krokowy a wczoraj moduł zapłonu. Zrobiłem nowe kable od czujnika halla bo jakieś przebicie było ale nadal jest źle. Z tego co czytałem na forum kadetta to ci co mieli te objawy co ja to była wina modułu zapłonu ale mam juz nowy i nic się nie zmieniło. Dodam jeszcze że trochę posprawdzałem prądy (choć aż tak się nie znam :) i wyszło mi że w niektórych układach jest ok a na przykład w zaciskach cewki tam gdzie opór ma być 0,3-0,6 mi wyszło 1,6. z kabla do sondy powinno być 0,35-0,55V a mi wyszło 0,15V.
  • REKLAMA
  • #2 4826951
    iras24
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    na początek sprawdz błędy i co jest przyczyną braku mocy czy mieszanka w tym momęcie jest ok a moze kat robi jajka
  • #3 4826963
    bolthorn
    Poziom 11  
    Kata nie mam już od kilku miesięcy i po wyjęciu go nie było żadnych problemów. z błedów pokazywał mi jedynie błąd silniczka krokowego (który wymieniłem). Gaśnie na wolnych obrotach a gdy dodaję gazu to obroty spadają i nie ma siły ciągnąć. Zapłon ustawiałem i niby jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 4827262
    piomoto
    Poziom 19  
    Ocena: 127
    A kiedy ostatnio wymieniałeś filtr paliwa??
  • REKLAMA
  • #5 4827334
    Przemo-P21
    Poziom 17  
    Ocena: 157
    Filtr paliwa - dobry pomysł ale szerzej to ciśnienie paliwa....(w warunkach domowych bez sprzętu raczej będzie trudno)...
  • #6 4827415
    bolthorn
    Poziom 11  
    Filtr paliwa wymieniałem jakoś latem. To faktycznie może być ciśnienie ? Na jednej stronce znalazłem jak mogę sprawdzić ciśnienie paliwa tylko muszę manometr od mojego samochodowego kompresorka odłączyć i podpiąć na trójniku do układu. Wyczytałem że ciśnienie ma być 0,7-0,8 bar. Jutro sprawdzę ile mam.
  • REKLAMA
  • #7 4828121
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Witam
    Sprawdz sobie zawory , ja też u siebie walczyłem z podobnym problemem, przepatrzyłem całą elektryke a problem był że zawory wydechowe były całkowicie zamknięte.
  • #8 4830178
    bolthorn
    Poziom 11  
    Zamknięte? To znaczy co , nie otwierały się przy wydechu ? Co było nie tak, dlaczego były zamknięte ?
  • #9 4830563
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1630
    odczytaj sobie błedy bo się zaszukasz ,przyczyną może byc uszkodzony sterownik jeżeli nie pokaże błędu,jak masz możliwośc to podmień na próbe.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #10 4830966
    bolthorn
    Poziom 11  
    Błędów mi juz nie pokazuje. Był błąd przed wymianą silnika krokowego i właśnie jego dotyczył. Po resecie kompa już nie pokazuje błędu a i tak nie jest dobrze.
  • #11 4831164
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1630
    może tak się zdarzyc ,ze błędów nie pokaże jak odczytujesz błędy przez zwarcie pinów ,a komp uszkodzony miałem tak raz ,zero błędów ,ale nie można było odczytac parametrów podczas pracy silnika ,[objawy podobne jak u ciebie] i po wymianie kompa było dobrze,znaczy to że stracił pamięc czy coś w tym stylu,albo masz usterkę mechaniczną.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #12 4836089
    bolthorn
    Poziom 11  
    Raz odpala i chodzi dobrze nawet po rozgrzaniu i na wolnych obrotach, tak jak dzisiaj za jakiś czas gaśnie i nie mam mocy a potem znowu normalnie chodzi. Czy to będzie elektryka czy może mechanika i rozebrać muszę silnik ?? Błędów żadnych nie pokazuje. Jeszcze rozumiałbym gdyby cały czas coś było nie tak ale on czasem przez pewien czas chodzi normalnie a potem tak sam z siebie traci moc i gaśnie.

Regulamin, p.11. Proszę poprawić. [MS]
  • #13 4840218
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    jeśli czasem chodzi normalnie to silnik jest ok (przecież sam się nie naprawia)
    moja propozycja to weź skalpel do zdrapania lakieru, topnik do lutowania w żelu, lutownicę i przelutuj kompa
    trochę żmudna robota ale mi już to pomogło
    Pozdrawiam
  • #14 4860217
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    [/color]Zamknięte? To znaczy co , nie otwierały się przy wydechu ? Co było nie tak, dlaczego były zamknięte ?

[color=#444444]
    Witam
    Dwa zawory miały około 0,05 mm a dwa następne po około 0,15 przy normie 0,25mm . Dawno nie były regulowane (30 tys.km), a przy gazie regulacja zalecana co 10tys.km

Podsumowanie tematu

✨ Opel Kadett 1.4 C14NZ ma problem z utratą mocy i niestabilnymi obrotami po nagrzaniu silnika. Objawy obejmują gaśnięcie na wolnych obrotach oraz spadek mocy przy dodawaniu gazu. Wymieniono świece, kable, kopułkę, silniczek krokowy oraz moduł zapłonu, jednak problem nadal występuje. Diagnostyka błędów pokazywała jedynie błąd silniczka krokowego, który został usunięty po wymianie. Sugerowano sprawdzenie ciśnienia paliwa (norma 0,7-0,8 bar) oraz filtra paliwa, który był wymieniany kilka miesięcy wcześniej. Poruszono również kwestię regulacji zaworów – stwierdzono, że zawory wydechowe były niedostatecznie otwarte, z luzami poniżej normy (0,05-0,15 mm zamiast 0,25 mm), co może wpływać na pracę silnika. Wskazano możliwość uszkodzenia sterownika silnika, który może nie wykazywać błędów, a także konieczność przelutowania komputera sterującego. Problem jest nieregularny – silnik czasem pracuje prawidłowo, a potem traci moc i gaśnie, co sugeruje zarówno możliwe usterki elektryczne, jak i mechaniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA