logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[CB] Jak poprawić masę anteny CB na klapie kombi i zestroić SWR poniżej 1,8?

Trabi 22 Lut 2008 21:03 14512 9
REKLAMA
  • #1 4834950
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 791
    Cześć.

Mam zamontowaną antenę na górnej krawędzi klapy (kombi) i antena ma masę tylko na tej klapie bo nie ma połączenia z resztą blachówy (dziwne, nie?). W efekcie nie moge zejść z zestrojeniem anteny poniżej odbitej 1,8...2,5. Czy połączenie grubą linką miedzianą (taką do uziemień) klapy i reszty budy załatwi sprawę? Jak to rozwiązać? Inne mocowanie anteny nie wchodzi w rachubę; musi być na tylnej klapie.

Dzięki za porady.

PS: czy wbudowany SWR w radiu Alan28 jest jako-takim wskaźnikiem? Bo podłączenie zewnętrznego powoduje, że wewnętrzny cały czas pokazuje bzdury :|, więc który wkaże w miarę dobrze? Czy na wskazaniach tego wbudowanego można sie opierać czy go po prostu... olać?
  • REKLAMA
  • #2 4835042
    monrad
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    wewnętrzy raczej pominąć, pomysł z linką jest prawidłowy,chociaż niczego nie zmieni, pomiar zewnętrzym miernikiem zalecany, mam pytanie czy nie była zmieniana długość oryginalnego kabla ? bo to jest istota sprawy, przy krawędzi bagażnika nie da się uzyskać lepszego SWR,ideałem jest środek pokrywy jako przeciwwaga, wtedy otrzymamy 1.2.Pomiar wykonujemy na kanale 20-tym dla najniższego SWR i tak trzymać ,pozdrawiam.

Proszę poprawić błędy. Zdanie zaczynamy wielką literą. Regulamin, punkt 15.
    /c2h5oh/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4835061
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

Trabi napisał:

...Czy połączenie grubą linką miedzianą (taką do uziemień) klapy i reszty budy załatwi sprawę?...

Temat był kilkakrotnie poruszany na elektrodzie. Poszukaj.
    Pamiętaj, że tak zwana "masa" to nie to samo, co przeciwwaga dla anteny.

Trabi napisał:
    ...czy wbudowany SWR w radiu Alan28 jest jako-takim wskaźnikiem? Bo podłączenie zewnętrznego powoduje, że wewnętrzny cały czas pokazuje bzdury :|, więc który wkaże w miarę dobrze? Czy na wskazaniach tego wbudowanego można sie opierać czy go po prostu... olać?

To, co pokazuje reflektometr, zależy od miejsca w którym jest wpięty.
    To co pokazuje reflektometr wbudowany, to jest SWR na wyjściu nadajnika. To, co pokazuje zewnetrzny, to SWR w linii zasilającej, w miejscu jego włączenia.
  • #4 4835079
    Trabi
    Poziom 36  
    Długość kabla jest taka jaka była wraz z anteną (LEMM 1200), o ile się nie mylę to ma coś ~3,5m. Moge przesunąć mocowanie na środek krawędzi klapy, ale nie dokładny środek, bo na dachu z tyłu mam antene radiową; przy podnoszeniu klapy antena będzie sie "nakładać" na radiową. Ale powiedzmy 1cm w bok - jak najbardziej :) .
    A czy usadowienie jej tak blisko anteny radioej nie wpłynie negatywnie na pracę CB? Co do klapy... U mnie klapa nie jest pionowa tylko skośna --> Skoda-Felicia.
    Dlaczego połączenie masy z budą nic nie da?
    Cytat:
    ...To co pokazuje reflektometr wbudowany, to jest SWR na wyjściu nadajnika. To, co pokazuje zewnetrzny, to SWR w linii zasilającej, w miejscu jego włączenia...

Dzięki. Na to nie wpadłem :)
  • #5 4835114
    monrad
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Bo to już przerabiałem, ale jest wskazane umasienie klapy dla zmniejszenia niekorzystnych promieniowań dla nadajnika.
  • #6 4835227
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

monrad napisał:
    ...wskazane umasienie klapy dla zmniejszenia niekorzystnych promieniowań dla nadajnika.

Co to są te "niekorzystne promieniowania dla nadajnika"?
  • REKLAMA
  • #7 4835676
    avi
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Sprawdź miernikiem czy masz dobre połączenie klapy z resztą budy. Przecież muszą być zawiasy. Podłączenie dodatkowej linki do masy może poprawić rezultat ale nie musi. Poza tym jeżeli zastosowałeś jakiś uchwyt typu bagażnikowego lub jakiś tam dzwonek to sprawdź, czy wkręty mocujące przebiły lakier i rzeczywiście mają kontakt z masą. W moim przypadku (skoda fabia sedan) kiepsko to wyszło więc po jakimś czasie zdecydowałem się na umieszczenie ant. w dachu zamiast anteny FM. Wykręciłem FM-kę i podpiąłem na kablu i położyłem z tyły na półce. Wszystkie stacje odbieram ok. W miejsce FM dałem uchwyt od anteny CB, dobrze zmasowałem i śmiga jak trzeba. Całą operacje wykonałem w pół godziny. Teraz rozważam zakup SANTIAGO 1200 bo apetyt rośnie
    Na stacji bazowej mam ALBRECHTA 8000 i też wskazania SWR na mierniku wewnętrznym różnią się zasadniczo od tego na zewnętrznym. Ja bazuję cały czas na wskazaniach zewnętrznego.
  • #8 4835918
    Trabi
    Poziom 36  
    Sam się zastanwiam czemu klapa poprzez zawiasy nie ma połączenia z resztą blachówy. Izolowane czy jak? Uchwyt ( http://thumbs.ebaystatic.com/pict/1801878590974040_1.jpg ) ma połączenie elektryczne z klapą poprzez śruby mocujące, więc to nie tu tkwi problem :| . Patrzyłem dziś na ew. mozliwość przesunięcia anteny na środek krawędzi klapy - odpada.... jest zamocowany tryskacz na szybę :( , a wymontowywać anteny FM i w jej miejsce montować CB nie chcę. Spróbuje najpierw z tą masą i ew. dam znać.
  • #9 4836536
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Trabi napisał:

PS: czy wbudowany SWR w radiu Alan28 jest jako-takim wskaźnikiem? Bo podłączenie zewnętrznego powoduje, że wewnętrzny cały czas pokazuje bzdury :|, więc który wkaże w miarę dobrze? Czy na wskazaniach tego wbudowanego można sie opierać czy go po prostu... olać?

Sprawdź ten wewnętrzny na sztucznym obciążeniu, raczej na nim polegałbym,
    Marek
  • REKLAMA
  • #10 4838788
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    Antena musi mieć dobrą przeciwwagę w miejscu jej montażu, masa klapy nie istotna chyba ze pociągniesz taśmy spawalnicze równomiernie po bokach i na środku ale to jest niszczenie karoserii,a jaką masę mają magnesówki, te jeszcze gorzej sie stroi ale stroi, ten WFS trochę wysoki , trochę poeksperymentuj z miejscem montażu na klapie i kątem pochylenia cewki bo on też ważny, chodzi o to by cewka nie była zbyt blisko blachy, no i kontakt galwaniczny masy w miejscu podłączenia do klapy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy montażu anteny CB na górnej krawędzi tylnej klapy kombi, gdzie masa anteny jest ograniczona tylko do klapy, która nie ma dobrego połączenia elektrycznego z resztą karoserii, co skutkuje wysokim współczynnikiem SWR (1,8–2,5). Zalecane jest poprawienie masy poprzez połączenie klapy z resztą nadwozia grubą linką miedzianą, jednak nie zawsze gwarantuje to obniżenie SWR. Optymalnym miejscem montażu anteny jest środek pokrywy bagażnika, gdzie przeciwwaga jest najlepsza i można uzyskać SWR około 1,2. W przypadku montażu na krawędzi klapy ważne jest zapewnienie dobrego kontaktu galwanicznego masy, unikanie izolacji zawiasów oraz eksperymentowanie z pozycją i kątem pochylenia cewki anteny, aby uniknąć zbyt bliskiego kontaktu z blachą. Wbudowany reflektometr w radiu Alan28 mierzy SWR na wyjściu nadajnika i może pokazywać inne wartości niż zewnętrzny miernik, który jest bardziej wiarygodny i zalecany do pomiarów. Montaż anteny w miejscu fabrycznej anteny FM jest alternatywą, ale w tym przypadku autor nie chce jej demontować. Wskazano również, że masa klapy sama w sobie nie jest wystarczająca jako przeciwwaga, a masa i przeciwwaga to różne pojęcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA