logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biały dym z tłumika i brak ogrzewania w Opel Astra 1,7TDi - co robić?

Serwisant 02 Sty 2004 15:54 18975 24
REKLAMA
  • #1 458890
    Serwisant
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeżdzę samochodem Opel Astra 1,7TDi silnik isuzu i od paru dni zaczął mi kopcić ale na biało.Wewnątrz samochodu nie ma ogrzewania.Gdy się zorientowałem zajrzałem do zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego.Było jeszcze troche płynu.Przez cały czas jazdy obserwowałem wskaźnik temperatury i był na właściwym poziomie 80 C.Ale w przwodach robi się duże ciśnienie.Poluzowałem korek ale teraz myszę częściej dolewać płynu bo wylatuje przez korek.Zatrzymuje się i dolewam jak temperatura zbliża się do 90 C.
    Co może być przyczyną tego stanu żeczy.Jaki orientacyjny koszt naprawy.Czy ktoś już miał coś podobnego?
  • REKLAMA
  • #2 458958
    piter11
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    takie objawy jak piszesz towarzyszą uszkodzeniom uszczelki pod głowicą
    wymiana koło 100 -150
    często jak padnie uszczelka to w zbiorniku płynu lub w chłodnicy widac mocne bulgotanie
  • #3 458983
    setaszi
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    dokładnie tak jak napisał piter 11,moze troche wiekszy koszt naprawy ,dodam tylko jeszcze ze efekt dymienia na biało bedzie sie powiekszał i moze doprowadzic do uszkodzenia silnika,poniewaz do cylindra dostaje sie płyn chłodniczy ,ktory w wiekszej ilosci nie da sie sprezyc i cos bedzie musiało ustąpic,radze jak najszybciej wymienic uszczelke i dac głowice do sprawdzenia

pozdrawiam
  • #4 459141
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 462546
    antserwis
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Na 100% uszczelka pod głowicą. Jak się na tym dłużej pojeździ to są problemy z silnikiem - "przybywa" oleju rozcieńczonego płynem, utrata kompresji, wymiana pierścieni itd.
    przy okazji wynień też płyn chłodniczy bo ten już jest mocno "zgazowany".

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 462597
    Marekjp
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Miałem dokładnie tak w passacie '91 i powód był jak koledzy mówią
  • #7 462600
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    W moim audiku pękła mi głowica i jak silnik osiągnął już 60 st.C to z tyłu miałem "zasłonę dymną"
  • #8 462615
    jan12345
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    jeżeli to jest uszelka pod głowicą to na zimnym silniku miałbyś problemy z odpalaniem.przyczyn może być wiele .sprawdz czy olej w silniku nie ma koloru śmietany,cz kolor płynu chłodzącego jest inny od tego który zalałeś.co ubytków płynu sprawdż czy nie masz wycieków ,często są to nieznaczne wycieki których nie potrafisz zlokalizować,również przyczyną możę być nie sprawny termostat jednak z tego co piszesz wykluczył bym go choć bywają przypadki że nowy potrafi się zepsuć .jednak dla mnie wciąż jest jest mało konkretów .
  • #9 462694
    Serwisant
    Poziom 15  
    Problemów z paleniem silnika zimnego nie miałem.Kompresje miałe super.Ale to gazowanie płynu było.
    Oddałem Autko do warsztatu i okazało się że jest uszkodzona GŁOWICA.Jakaś dziurka na 3 cylindrze.z tąd ciągnął płyn.Co do kosztów to robotka ok 200-300zł plus Uszczelka 200zł (do isuzu są droższe) no i regeneracja głowicy(ale to sprawdzą czy się nadaje bo ma jeszcze parę pęknięć gdzie indziej) + płyn +inne uszczelki.......
    Dam znać później ile taka przyjemność kosztuje.
    Serdeczne dzięki za podpowiedzi.
  • #10 462711
    mkos1
    Poziom 30  
    W takim przypadku taniej Ci może wyjść zakup całego silnika "bez papierów" na szrocie.
    Spawanie głowicy nie jest najtańsze.
  • #11 473488
    Serwisant
    Poziom 15  
    To prawda spawanie nie jest tanie.Naprawa tej głowicy 600-700zł plus robotka i uszczelka pod głowice
  • REKLAMA
  • #12 474721
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Przyczyną moze byc uszczelka lub peknieta glowica. Sprawdz czy w zbiorniczku plynu nie robi sie maź. Sprawdz tez czy na bagnecie miarki oleju, olej jest koloru ciemnego czy jasnego. Bo plyn moze dostac sie do oleju i go zciąć, co moze doprowadzic do zatarcia silnika.
  • #13 477752
    stiv14
    Poziom 2  
    wszyscy mówią o naprawie głowicy a może być błacha sprawa
    takie same objawy są przy zapowietrzonym układzie chłodzenia
  • #14 477842
    mkos1
    Poziom 30  
    Przy zapowietrzonym układzie chłodzenia nie puchłyby ci przewody a poza tym to raczej silnik wyposażony z zbiorniczek wyrównawczy sam powinien się ew. odpowietrzyć.
  • #15 477891
    Lukel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przed wymiana uszczelki mozna by jeszce głowice splanowac , wyrownac, mogla sie odksztalcic od temperatur
  • REKLAMA
  • #16 477970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 478321
    pamular
    Poziom 2  
    juz sie chcialem rozpisac, a tu sie okazuje ze juz po naprawie :Fade-color
  • #18 498432
    Serwisant
    Poziom 15  
    Więc tak
    cała naprawa kosztowała 1300zł
    spawanie głowicy ,planowanie itp... 650zł
    uszczelka 215.robota.płyn....
    kosztowny interes
  • #19 517005
    rob8
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Za taką cenę to chyba warto było kupić drugi silnik :( i części dużo by zostało :evil:
  • #20 550127
    Serwisant
    Poziom 15  
    piszesz że za taką cenę można by było kupić cały silnik a ktoś by mi go przełożył i przerejestrował gratis?pewnie na warsztacie za takie przemontowywanie wzieli by ok 1000zł.
    i razam musiał bym wydać 2300zł!!!
    Gdzie tu oszczędność?
  • #21 563226
    JohnnyBravo
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kupować drugi silnik(uzywany), to troche jak kupowanie kota w worku(po zamontowaniu może sie okazać gorszy od poprzedniego), a po takim remoncie to przynajmiej wie czym jeździ, przekładanie silnika nie jest kosztowne mozna to zrobić w jeden dzień czyli 8 godzin 40zł za godzine pracy to daje 40*8=320 (byłem świadkiem takiej przekładki w VW LT35 (w starym silniku pękł tłok)
  • #22 563275
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Dobrze zrobiłeś,tylko że głowica i uszczelka nie wywaliły bez powodu. W tych silnikach nie jest to częsta przypadłość. Usunąłeś skutek, a co z przyczyną. Gdzie go tak przygrzałeś??? Musiałeś jeździć bez płynu,albo nieźle dawać w palnik :)
  • #23 780410
    Serwisant
    Poziom 15  
    Autko na szczęście już sprzedane. :-)
    Głowica mogła się przegzać poprzez brak płynu w chłodnicy.Najpierw (ok pół roku przed spawaniem) wywaliło mi wąż od układu chłodzenia jak stałem w korku.Okazało się że jest uszkodzony włącznik termiczny wentylatora.No to wąż wymieniłem ale co jakiś czas dolewka płynu.Póżniej nieszczelna okazała się nagrzewnica bo w czasie jazdy brakło wody i cała kabina w parze była a wcześniej w czasie deszczu parowały szyby.
    Pewnie od tego pękła głowica.
    Same przeboje z tym autem......były :-)
  • #24 849864
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 891962
    Kosek II
    Poziom 11  
    Gaz, a raczej instalacja gazowa. Załozyłem jak miałem 168.000, po 2-3 miesiacach zaczęło ubywać płynu (ponoć auta z inst. gazową zużywają go trochę) Po kolejnych 2-3 m-cach, stwierdziłem że za dużo go dlewam. Wycueków nie było, ale pojawił sie siwy dym, czytaj para wodna z wydechu.
    Silnik pracował nierówno, pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem swiece. Trzy siwo białe, czwarta dziwnie mokra i jakby skorodowana.
    Auto trafiło do mechanika.
    Uszczelka 60-80 zł. planowanie głowicy 30 zł. + robocizna (zaprzyjaźniony mechanik) całośc ~ 250 zł.
    Aha, kolega powiedział, że tu juz kolejne auto z duzym przebiegiem i inst. gazową w którym wymienia uszczelkę.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra 1,7 TDi z silnikiem Isuzu pojawił się biały dym z tłumika oraz brak ogrzewania, co wskazuje na uszkodzenie uszczelki pod głowicą lub pęknięcie głowicy. Objawy to m.in. biały dym (para wodna) z wydechu, podwyższone ciśnienie w przewodach układu chłodzenia, ubytek płynu chłodniczego, bulgotanie w zbiorniku wyrównawczym oraz brak ogrzewania kabiny. Uszkodzona głowica może powodować przedostawanie się płynu chłodniczego do cylindrów, co prowadzi do rozcieńczenia oleju i ryzyka zatarcia silnika. Diagnostyka obejmuje kontrolę koloru oleju (obecność mlecznej mazi), stanu płynu chłodniczego oraz kompresji silnika. Naprawa polega na wymianie uszczelki pod głowicą, planowaniu lub spawaniu głowicy oraz wymianie płynu chłodniczego i uszczelek. Koszty naprawy wahają się od około 100 zł za samą uszczelkę do 1300 zł za kompleksową naprawę głowicy wraz z robocizną. Alternatywnie rozważano zakup używanego silnika, jednak wiąże się to z dodatkowymi kosztami montażu i ryzykiem. Przyczyną uszkodzenia mogło być przegrzanie silnika spowodowane m.in. nieszczelnościami w układzie chłodzenia, uszkodzonym włącznikiem termicznym wentylatora lub nieszczelną nagrzewnicą. W niektórych przypadkach instalacja gazowa może przyczyniać się do zwiększonego zużycia płynu chłodniczego i podobnych objawów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA