logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox EP 9HEAI - Dysk WD10EARS 1TB SATA niewykrywany przez BIOS, co robić?

Tofikus7 21 Lut 2012 22:00 1872 14
REKLAMA
  • #1 10579832
    Tofikus7
    Poziom 9  
    Więc posiadam Płytę główną Epox EP 9HEAI. Zakupiłem do niej dysk twardy pod SATA z których wcześniej nie korzystałem. Dysk to Western Digital 1.0TB SATA/ 64MB Cache WD10EARS(dysk sprawny sprawdzony na innym komputerze u kolegi). Przechodząc do sedna sprawy gdy podłączam dysk do płyty głównej w ogóle nie jest wykrywalny chodź porty SATA bios widzi. Niestety strona producenta płyty głównej padła. Myślałem, że może nie uaktualnione sterowniki, ale zupdatowałem biosa do najnowszej wersji i dalej nic. Próbowałem pod oboma portami podłączać. Od razu mówię, że informatyk ze mnie jak koziej **** trąba (jestem samoukiem) więc proszę by wyjaśnić mi jak chłop krowie na rowie.
  • REKLAMA
  • #3 10581807
    Quamis
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Lepiej byłoby kupić kontroler sata 2 (http://allegro.pl/ , przy emulacji standardu; windows może sobie jakieś jaja robić, a poza tym może być także obniżona wydajność dysku...

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Quamis napisał:
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym)

Odnośnik jest do działu, a nie konkretnej aukcji. Aby odnośnik wygasł serwis musiałby usunąć dany dział...
  • #4 10586906
    Tofikus7
    Poziom 9  
    W jaki sposób miałbym to przełączyć i czy wtedy dysk miałby tylko te 150mb?
  • Pomocny post
    #5 10587971
    Quamis
    Poziom 21  
    Musisz wsadzić zworkę w piny 5-6 (drugi pionowy rzad od lewej strony). Dysk będzie miał ograniczona prędkość do 150MB/sec co i tak nic nie zmieni bo dysk jest tragiczny i w testach osiąga średnio około 80MB/sec... jeśli zadziała kliknij "pomógł"
  • REKLAMA
  • #6 10588063
    rumcajs295
    Poziom 15  
    A może w biosie jest dysk wyłączony ??
  • #7 10588548
    Tofikus7
    Poziom 9  
    Jutro sprawdzę to ze zworką bo nie próbowałem i dam wam znać. W biosie w ogóle go nie widzi po podpięciu i nic nie można było zmienić :)

@Edit
    Zworka pomogła tylko teraz problem wygląd tak, że po zainstalowaniu na dysku Windowsa podczas wczytywania go wywala blue screena i komunikat coś CHKDSK /:F. Windowsa nie mogę na nowo zainstalować bo po wsadzeniu płyt z windowsem dalej przechodzi do wczytywania go :/
  • #8 10590178
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Tofikus7 napisał:
    wywala blue screena i komunikat coś CHKDSK /:F.

Ewidentnie coś jest źle.
  • REKLAMA
  • #9 10590197
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    Quamis napisał:
    Odnośnik jest do działu, a nie konkretnej aukcji. Aby odnośnik wygasł serwis musiałby usunąć dany dział...

Jeśli odnośnik jest do działu, a nie konkretnego modelu, to mogę usunąć post jako łamiący regulamin pk.3.1.11.
  • #10 10590561
    Quamis
    Poziom 21  
    Uruchom komputer z bootowalnej płyty Gparted, być może uruchamiałeś instalatora z poziomu Windows - nie rób tego - zawsze z bootowalnej płyty. Zmień opcje w BIOS- 1st Boot sequence na HDD0 (może być inaczej w Twoim BIOS-ie). W innym razie sprawdź dysk przy pomocy HDTune na innym komputerze. Sformatuj go całkowicie...
  • #11 10590606
    Tofikus7
    Poziom 9  
    Jednak nie po sprawie wciąż wywal bluescreen'a z kodem STOP 0x0000007B.
  • #13 10590856
    Tofikus7
    Poziom 9  
    Bios najnowszy bo strona producenta upadła, ale udało mi się najnowszy dorwać. Niestety płytę główną dostałem od kolegi bez sterowników, a szukałem tych sterowników do SATA w necie, ale nic nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #14 10592492
    Quamis
    Poziom 21  
    Kontroler sata na Twojej płycie głównej to: VIA VT8237R, wejdź na stronę VIA http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp i ściągnij sterowniki. W BIOSIE ustaw: via sata ide raid: enabled (niektóre kontrolery wymagają włączenia RAID - jeśli nie ma podłączonych dwóch dysków to kontroler traktuje automatycznie ustawienie jako "non raid"). Domyślam się, że starasz się zainstalować Windows XP 32bit i jeśli instalacja nie była modyfikowana programem nlite (dodanie sterowników sata) możesz mieć problem z jego instalacją. Problemem z chkdisk zajmiemy się później, gdyż i tak dotyczy to partycji F, a nas ta partycja na razie nie interesuje. Najlepiej będzie jeśli usuniesz wszelkie partycje na dysku i założysz jedną nową, którą później sformatuj i sprawdź czy nie ma błędów... Jeśli masz taką możliwość to przygotuj sobie swoją instalację windows przy pomocy wyżej wspomnianego programu nlite, który ściągniesz tutaj: http://www.nliteos.com/download.html, a poradnik jak taką instalację zrobić znajdziesz tutaj: http://www.purepc.pl/node/881. Do instalacji dołącz pobrane wcześniej sterowniki sata do Twojej płyty głównej. Po zainstalowaniu windows; zainstaluj także sterowniki od kontrolera RAID.Jeśli wszystko zrobisz zgodnie z opisem, a dysk jest sprawny to nie powinieneś mieć już więcej z nim problemów, a przy okazji spersonalizujesz sobie płytę instalacyjna windows. Powodzenia
  • #15 10594789
    Tofikus7
    Poziom 9  
    Z poprzedniego Dysku skopiowałem obie partycję programem Acronis True Image Home 2010 i wszystko działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Epox EP 9HEAI i napotkał problem z wykryciem dysku twardego Western Digital WD10EARS 1TB SATA w BIOSie. Po aktualizacji BIOSu i próbach podłączenia dysku do różnych portów SATA, problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali, aby przełączyć dysk na tryb SATA 150Mb poprzez zworkę na pinach 5-6, co pomogło w wykryciu dysku, ale pojawił się nowy problem z błędem blue screen podczas instalacji systemu Windows. Dalsze porady obejmowały sprawdzenie ustawień BIOSu, instalację sterowników kontrolera SATA oraz użycie narzędzi do partycjonowania i formatowania dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA