Więc posiadam Płytę główną Epox EP 9HEAI. Zakupiłem do niej dysk twardy pod SATA z których wcześniej nie korzystałem. Dysk to Western Digital 1.0TB SATA/ 64MB Cache WD10EARS(dysk sprawny sprawdzony na innym komputerze u kolegi). Przechodząc do sedna sprawy gdy podłączam dysk do płyty głównej w ogóle nie jest wykrywalny chodź porty SATA bios widzi. Niestety strona producenta płyty głównej padła. Myślałem, że może nie uaktualnione sterowniki, ale zupdatowałem biosa do najnowszej wersji i dalej nic. Próbowałem pod oboma portami podłączać. Od razu mówię, że informatyk ze mnie jak koziej **** trąba (jestem samoukiem) więc proszę by wyjaśnić mi jak chłop krowie na rowie.
Lepiej byłoby kupić kontroler sata 2 (http://allegro.pl/ , przy emulacji standardu; windows może sobie jakieś jaja robić, a poza tym może być także obniżona wydajność dysku...
3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:
Quamis napisał:
3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym)
Odnośnik jest do działu, a nie konkretnej aukcji. Aby odnośnik wygasł serwis musiałby usunąć dany dział...
Musisz wsadzić zworkę w piny 5-6 (drugi pionowy rzad od lewej strony). Dysk będzie miał ograniczona prędkość do 150MB/sec co i tak nic nie zmieni bo dysk jest tragiczny i w testach osiąga średnio około 80MB/sec... jeśli zadziała kliknij "pomógł"
Jutro sprawdzę to ze zworką bo nie próbowałem i dam wam znać. W biosie w ogóle go nie widzi po podpięciu i nic nie można było zmienić
@Edit Zworka pomogła tylko teraz problem wygląd tak, że po zainstalowaniu na dysku Windowsa podczas wczytywania go wywala blue screena i komunikat coś CHKDSK /:F. Windowsa nie mogę na nowo zainstalować bo po wsadzeniu płyt z windowsem dalej przechodzi do wczytywania go :/
Uruchom komputer z bootowalnej płyty Gparted, być może uruchamiałeś instalatora z poziomu Windows - nie rób tego - zawsze z bootowalnej płyty. Zmień opcje w BIOS- 1st Boot sequence na HDD0 (może być inaczej w Twoim BIOS-ie). W innym razie sprawdź dysk przy pomocy HDTune na innym komputerze. Sformatuj go całkowicie...
Bios najnowszy bo strona producenta upadła, ale udało mi się najnowszy dorwać. Niestety płytę główną dostałem od kolegi bez sterowników, a szukałem tych sterowników do SATA w necie, ale nic nie znalazłem.
Kontroler sata na Twojej płycie głównej to: VIA VT8237R, wejdź na stronę VIA http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp i ściągnij sterowniki. W BIOSIE ustaw: via sata ide raid: enabled (niektóre kontrolery wymagają włączenia RAID - jeśli nie ma podłączonych dwóch dysków to kontroler traktuje automatycznie ustawienie jako "non raid"). Domyślam się, że starasz się zainstalować Windows XP 32bit i jeśli instalacja nie była modyfikowana programem nlite (dodanie sterowników sata) możesz mieć problem z jego instalacją. Problemem z chkdisk zajmiemy się później, gdyż i tak dotyczy to partycji F, a nas ta partycja na razie nie interesuje. Najlepiej będzie jeśli usuniesz wszelkie partycje na dysku i założysz jedną nową, którą później sformatuj i sprawdź czy nie ma błędów... Jeśli masz taką możliwość to przygotuj sobie swoją instalację windows przy pomocy wyżej wspomnianego programu nlite, który ściągniesz tutaj: http://www.nliteos.com/download.html, a poradnik jak taką instalację zrobić znajdziesz tutaj: http://www.purepc.pl/node/881. Do instalacji dołącz pobrane wcześniej sterowniki sata do Twojej płyty głównej. Po zainstalowaniu windows; zainstaluj także sterowniki od kontrolera RAID.Jeśli wszystko zrobisz zgodnie z opisem, a dysk jest sprawny to nie powinieneś mieć już więcej z nim problemów, a przy okazji spersonalizujesz sobie płytę instalacyjna windows. Powodzenia
✨ Użytkownik posiada płytę główną Epox EP 9HEAI i napotkał problem z wykryciem dysku twardego Western Digital WD10EARS 1TB SATA w BIOSie. Po aktualizacji BIOSu i próbach podłączenia dysku do różnych portów SATA, problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali, aby przełączyć dysk na tryb SATA 150Mb poprzez zworkę na pinach 5-6, co pomogło w wykryciu dysku, ale pojawił się nowy problem z błędem blue screen podczas instalacji systemu Windows. Dalsze porady obejmowały sprawdzenie ustawień BIOSu, instalację sterowników kontrolera SATA oraz użycie narzędzi do partycjonowania i formatowania dysku. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.