logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser Niebieski 488nm - 50mW - naprawa, pompa próżniowa

danus18 23 Lut 2008 16:18 2393 4
REKLAMA
  • #1 4837410
    danus18
    Poziom 10  
    Witam mam pytanie czy podejmie się ktoś naprawy niebieskiego lasera argonowego 488nm. Laser miał 50mW. Uszkodzenie prawdopodobnie polega na rozszczelnieniu i ucieczki się gazu. Do naprawy będzie potrzebna pompa prurzniowa i argon z butli od migomatu. Pozdrawiam i dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 4837656
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    danus18 napisał:
    Witam mam pytanie czy podejmie się ktoś naprawy niebieskiego lasera argonowego 488nm. Laser miał 50mW. Uszkodzenie prawdopodobnie polega na rozszczelnieniu i ucieczki się gazu. Do naprawy będzie potrzebna pompa prurzniowa i argon z butli od migomatu. Pozdrawiam i dziękuje.

Argon do spawania nie nadaje się. Mieszanka musi być w ściśle określonych proporcjach, prócz argonu są tam także inne gazy. Niby można kupić gotowe mieszanki, ale kto wie. W sumie wątpię czy samą rurę da się nareperować, bo to trzeba mieć technologię i sprzęt. Moim zdaniem możesz zapomnieć jak uda się bez odsyłania do producenta to będzie cud.
  • REKLAMA
  • #3 4841428
    danus18
    Poziom 10  
    Słyszałem podobno że podjąć tego może się firma produkująca świetlówki. Nie wie nikt jakiś namiarów na firmę. I ile może to kosztować????
  • REKLAMA
  • #4 4842242
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    danus18 napisał:
    Słyszałem podobno że podjąć tego może się firma produkująca świetlówki. Nie wie nikt jakiś namiarów na firmę. I ile może to kosztować????

Świetlówki to robi jakiś Polam czy Philips Lighting, wątpię w to. Kiedyś lasery gazowe robiło na pewno PZO, być może także jakieś uczelnie. Sam mam gdzieś dużą rurę HeNe z UAM w Poznaniu.
    Ale generalnie zasada jest taka, jak rura jest uszkodzona to laser idzie na śmietnik bo reperacja jest zasadniczo niemożliwa.
  • #5 4842419
    danus18
    Poziom 10  
    Mam do niego zasilacz waży ze 20kg i jest dobry. Więc mam takie pytanie czy nie ma nikt na zbyciu takiego lasera argonowego bo dobrze by było żeby sobie poświecić. A z rury ten gaz uleciał w jakiś sposób i może da sie go jeszcze uratować.

Nikt nie chce zarobić??? Podejmując się naprawy lasera???
REKLAMA