logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do subwoofera źle działający układ wejściowy .

bisz 24 Lut 2008 15:43 2421 6
REKLAMA
  • #1 4841039
    bisz
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Zalozeniem calego projektu byly mozliwe jak najnizsze koszty... Z gory prosze o wyrozumialosc, gdyz wiekszosc rzeczy poza samym la4445 projektowalem sam, doswiadczenie mam conajwyzej książkowe. Zatem do rzeczy. Ktoregos razu na smietniku lezal telewizor. Wyjalem z niego co ciekawesze radiatory, a na jednm z nich byl wzmacniacz dzwieku LA4445. W podobny sposob znalazlem tez lm358, powstala wiec mysl stworzenia subwoofera do samochodu o ktorego glosnikach mozna powiedziec wszystko poza tym, ze są niskotonowe. Wyobrazenie o schemacie bylo takie: dwustopniowy wtórnik emiterowy za którym lewy z prawym będą sumowane, dalej to na FDP butterworth'a II rz, o Fg=130Hz, a to dalej na tranzystor celem 'wyodrebnienia' przeciwfazy, i fazy, ktora jedna leci na prawy druga na lewy, i to koncowo ma grać w mostku na wspomnianym już La4445. Zmontowalem wiec to w ciagu paru dni. Schemat z eagla wyglada tak :http://www.almar.com.pl/~marekd/sub.jpg
    Lecz przy wstępnym odpalaniu okazały się być problemy.
    Wszystko aż do wejscia odwracajacego wzmacniacza operacyjnego bylo git, jednak sam zdobyczny scalak okazal się nie dzialac, wiec jako taki 'basik' odbierany byl conajwyzej z wejscia odwracajacego ktore stanowilo jako takie wyjscie filtru pasywnego w tym przypadku. Na wyjsciu wzmacniacza operacyjnego byla cisza, zatem diagnoza jedna. Zbocznikowalem wiec caly filtr, no i sonduje czy coś tam gra na wyjściu wzmacniacza. No i gra, ale strasznie charkliwie, a do tego wszystko jest skażone potwornym przesterowanym buczeniem. O ile samo przesterowanie nie jest dla mnie jakąś sensacją to buczenie owszem, a to wszystko do tego stopnia że jest to buczenie nawet odbieralne przy samym WEJŚCIU sygnalu. Im bliżej sondowałem źródła zasilania tym buczenie większe. Generalnie w każdym miejscu gdzie leci sygnał, leci on w towarzystwie mocnego buczenia. Zatem czy mam powalony zasilacz? (Uklad bierze ok 300mA a zasilacz daje rade nominalnie przy 12V, do 1A w praktyce wiele wiecej). Myślałem czy by sprobowac go zasilic ze stalego ogniwa aby wyeliminować tętnienia aczkolwiek jeszcze tego nie zrobiłem. Czy może winny wszystkiemu jest zle zaprojektowany schemat, za duze kondensatory te 1000u miedzy sekcjami?
  • REKLAMA
  • #2 4841120
    glutek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    generalnie to wtórniki wygladają okej. A sygnału za filtrem ?? popatrz na wejscie filtru rezystor 15k i kondensator 1uF ?? filtr złożony z tego rezystora i kondensatora odcina już przy 10 hz więc nie dziw się ze nic nie ma za wzmacniaczem operacyjnym

Dodano po 1 [minuty]:

wogóle to jakieś kosmiczne te kondensatory masz np 1000uf do tranzystora za filtrem

Dodano po 1 [minuty]:

póżniej dalej 1000uF i rezystor 1M, zobacz sobie jaką to ma stałą czasową ??
  • REKLAMA
  • #3 4841200
    bisz
    Poziom 18  
    Tego 1M nie zamontowalem. Co do filtru nie masz racji, bo ta sekcja RC o ktorej wspomniales jest jeszcze obciazona paroma elementami wiec pierwsze ogniwo RC nie obcina mi 10 hz bo do powiedzenia maja jeszcze inne elemency a wszystko ma czestotliwosc graniczna taka jak w zalozeniach byla. Sam filtr symulowalem w programie i jest ok.
    JAkie kondensatory proponujesz dac zamiast tych 1000u ?
  • REKLAMA
  • #4 4841269
    glutek
    Poziom 14  
    1uF wystarczy, no i daj na wejscie nieodwracające wzmacniacza dzielnik napięcia :D, nie masz symetrycznego zasilania tylko pojedyńcze. Jakoś nie jestem przekonany co do tego filtru. No ale mogę się mylić ...

Dodano po 12 [minuty]:

tak spróbuj Wzmacniacz do subwoofera źle działający układ wejściowy .
  • REKLAMA
  • #5 4841960
    bisz
    Poziom 18  
    zasilanie jest pojedyncze ale filtr dostaje na wejscie sygnal ze skladowa stala wiec napiecie moze byc tak jak jest bez zadnych dzikich dzielników. Nie ma co na razie mędrkować, kupie jutro z 1 kg tych scalakow to zobacze gdzie jest pies pogrzebany
  • #6 4843242
    glutek
    Poziom 14  
    no i własnie o ta skladowa stała chodzi na wyjscie odwracajace podajesz jakies 0.4*Uzas, a na nieodwracajace 0V :P masz róznie ppotencjałów między wejsciami to na wyjsciu 0 no i nie ma mocnych, no ale jezeli uwaazasz inaczej to powodzenia. Apropo tego dzielika to wcale nie jest dziki, można w niektórych przypadkaach zastosować sam kondensator zamiast dzielnika. Czasami sama wiedza książkowa i teoria nie wystarczą
  • #7 4845654
    bisz
    Poziom 18  
    Z tym dzielnikiem po dluzszym namysle stwierdzam, że masz rację. problem lezy w samym filtrze, reszta jest ok, musze powalczyc z nim na osobnej plytce, problem jest wlasnie z napieciem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Projekt subwoofera samochodowego oparty na wzmacniaczu LA4445 i układzie operacyjnym LM358 napotkał problemy z działaniem układu wejściowego, zwłaszcza filtru dolnoprzepustowego Butterwortha II rzędu o częstotliwości granicznej 130 Hz. Wstępna analiza wykazała, że zastosowany filtr RC z rezystorem 15 kΩ i kondensatorem 1 µF może nie działać prawidłowo, gdyż kondensatory o dużej pojemności (1000 µF) w układzie powodują niekorzystne stałe czasowe. Dyskusja zwróciła uwagę na konieczność zastosowania dzielnika napięcia na wejściu nieodwracającym wzmacniacza operacyjnego ze względu na zasilanie pojedyncze i obecność składowej stałej sygnału. Ostatecznie uznano, że problem leży w filtrze i napięciu na jego wyjściu, co wymaga dalszych testów na osobnej płytce. Pozostałe elementy układu, takie jak wtórniki emiterowe i sumowanie sygnałów, zostały ocenione jako poprawne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA