logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana głośników niskotonowych w wieży - Tesla TVM ARN 130-02/8 czy inne?

andwaw 25 Lut 2008 02:59 2277 7
REKLAMA
  • #1 4842621
    andwaw
    Poziom 10  
    Witam, również mam problem z oderwaną membraną. Żadne klejenie chyba nie ma sensu bo membrana trzyma się na bardzo małym fragmencie. Chciałbym wymienić głośniki niskotonowe w obu kolumnach. Czytałem poprzednie porady, z których wynika że najlepszym rozwiązaniem byłaby Tesla TVM ARN 130-02/8
    Ale mam kilka wątpliwości, mianowicie:
    1) oryginalny głośnik ma moc 50 W i impedancję 6 Ohm, a głośniki o takiej impedancji ciężko znaleźć (np. wśród TVM nie znalazłem takich). Pomyślałem zatem że należałoby dać głośnik o większej impedancji (8 Ohm) ale i większej mocy.. będzie to poprawnie działać?
    2) nie wiem do końca na jakiej zasadzie rozwiązany jest podział pasma.. nie znam się na tym za dobrze, ale wygląda to tak jak na zdjęciu - przy głośniku niskotonowym przyklejona jest cewka 4.7 mikroF 50V ale nie wiem czym jest ta biała kostka. Do wsówek za pomocą których podłącza sie ten głośnik, podpięte jest dalej zasilanie głośnika wysokotonowego i piezo (w przewód '+' włączona jest cewka 2.2 mikroF 63V). Jeśli chiałbym założyć w.w. Teslę to wystarczyłoby przylutować cewkę z oryginalnego głośnika? Czy inaczej trzeba to załatwić?
    Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :)

Na forum nie zamieszczamy linków do aukcji internetowych.
    Regulamin p.10.11
    Link usunąłem.
    Zdjęcia należy załączać zgodnie z opisem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Poprawiłem.

Przeniosłem z: "Audio"
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 4843397
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    To nie cewki tylko kondensatory. Możesz ewentualnie zamienić na 8 ohm byle nie na 4. Możesz także pokusić się o regenerację starych głośników. Linki poniżej.
    http://diyaudio.pl/portal.php?show=11
    http://www.elektroda.net/~mkaczmarek/art/pora...yczne/regeneracja_glosnikow_niskotonowych.htm
  • REKLAMA
  • #3 4843418
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    Cytat:
    Pomyślałem zatem że należałoby dać głośnik o większej impedancji (8 Ohm) ale i większej mocy.. będzie to poprawnie działać?
    opor sie zwieksza wiec wzmacniacz odda mniejsza moc

te kostki co na nich pisze XXuF to kondensatory
    cewki to takie zwoje drutu z oznaczeniem mH
    ta biala kostka to rezystor

i az wierzyc mi sie niechce - w tej wiezy glosnik ma korektor impedancji!! :shock: cos niepsotykanego

mozesz kupic ta tesle chociaz i tak zagra zupelnie inaczej niz ten glosnik
  • REKLAMA
  • #4 4843460
    andwaw
    Poziom 10  
    Ale dowaliłem z tymi "cewkami" - jednostki mi się pomyliły.. wstyd! :p Dziękuję za łagodne potraktowanie ;-) A wracając do tematu.. tak szczerze to co polecacie - próbować regeneracji czy dać nowe? Dużo mocy stracę przy tych 8-ohmowych Teslach? Właściwie to nie mam pojęcia jak one grają. Kolega napisał że "zupełnie inaczej" - tzn. gorzej czy lepiej? No i byłbym jeszcze wdzięczny za odpowiedź na pytanie, czy montując Teslę będę mógł użyć tego układu pojemności i rezystancji który był do tej pory..
  • #5 4843486
    Pawel S.
    Poziom 39  
    regeneracja tansza ale wymaga odrobine zdolnosci.
    kazdy glosnik gra inaczej i do niego dopasowuje sie zwrotnice. jak dasz ta co masz to moze sporo zminic w brzmieniu. ale wydaje mi sie ze nawet na plus ;)
  • #6 4847548
    skotii
    Poziom 11  
    witam mam problem co ozaczaja zanki na głosnikach dajmy 25/40/1 wiem ze 25 toszerokosc resora górnego 40 to moc ale co to jest to jeden ??
  • #7 4847549
    andwaw
    Poziom 10  
    Zdecydowałem się jednak na wymianę. A może mi ktoś polecić jakieś dobre głośniki 6 Ohm-owe? Bo nie ma zbyt dużego wyboru z tą impedancją..
  • REKLAMA
  • #8 4848299
    Pawel S.
    Poziom 39  
    6 ohm to chyba tylko STX GDN 18 SW

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonej membrany głośników niskotonowych w wieży Tesla TVM ARN 130-02/8 oraz możliwości ich wymiany. Oryginalne głośniki mają moc 50 W i impedancję 6 Ohm, jednak trudno znaleźć zamienniki o takiej impedancji. Proponowano zastosowanie głośników o impedancji 8 Ohm i większej mocy, co jest możliwe, choć wzmacniacz odda wtedy mniejszą moc. W układzie zwrotnicy pasma zastosowano kondensatory (4.7 µF i 2.2 µF) oraz rezystor (biała kostka), a nie cewki, jak początkowo sądzono. Montaż nowych głośników może wymagać dostosowania zwrotnicy, gdyż różne modele grają inaczej. Regeneracja starych głośników jest tańszą alternatywą, ale wymaga umiejętności. Wśród dostępnych głośników 6 Ohm wymieniono model STX GDN 18 SW jako jedną z niewielu opcji. Wskazano, że użycie głośników 8 Ohm jest dopuszczalne, ale zmieni charakterystykę brzmienia i moc oddawaną przez wzmacniacz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA