logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta 1400W - brudne wydruki, uszkodzony wałek w bębnie?

maniek1987y 25 Lut 2008 11:11 3840 20
REKLAMA
  • #1 4843668
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam
    Mam problem z drukarka laserowa KM 1400W. Brudzi kartki (trzy pionowe kreski rozłożone równomiernie na wydruku) wyczyściłem bęben, oraz wałek dolny w drukarce, grzałka wygląda OK. W prawdzie wałek w bębnie pod wałkiem OPC jest trochę zniszczony czy to może być przyczyna mojego problemu??
  • REKLAMA
  • #3 4844706
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    tak. czy używasz regenerowanych tonerów? jeśli tak to bęben do wymiany.
  • #4 4845330
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Toner owszem regenerowany, ale calkiem niedawno wymienialem wałek OPC. Niedługo wstawie skan, wiec licze na Wasza pomoc.
  • #5 4845429
    sebono
    Poziom 23  
    często tak bywa że lewy toner uszkadza wałek czyszczący bęben no i siup po oszczędnościach .
  • REKLAMA
  • #6 4845631
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Dodaje skan wydruku i czekam sugestie:)
    Załączniki:
    • Konica Minolta 1400W - brudne wydruki, uszkodzony wałek w bębnie? out0007.jpeg (508.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4846594
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Wydrukuj ok. 30 stron i opisz czy nadal jest ten sam problem.
  • #8 4847422
    maniek1987y
    Poziom 17  
    wydrukowałem ok 30 stron, jednak zamiast lepiej to jest coraz gorzej, paski coraz wyraźniejsze.
  • REKLAMA
  • #10 4848135
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Beben jest czysty. Problem tkwi w wałku "włochatym" pod wałkiem OPC. Posiada on rowki. Czyscilem go pod biezaca woda z małą ilością plynu, lecz to nie pomogło. Znacie jakieś sposoby na odratowanie tego wałka??
  • REKLAMA
  • #11 4848398
    sebono
    Poziom 23  
    Wymień toner na orginał zanim rozwalisz bęben . Pozdrawiam
  • #12 4848417
    gandalf.s
    Jeśli wydrukowałeś większą ilość stron i nic nie pomogło to proponuję wymienić toner.
    Jednak prawdopodobnie bęben jest wyeksploatowany.
  • #13 4848612
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Czyli nie istnieje zaden sposob na odratowanie go wałka?? Wyglada na to ze czeka mnie wymiana tonera, o ile nie bebna :(
  • #14 4848647
    sebono
    Poziom 23  
    sebono napisał:

i reszta moich odpowiedzi chyba o tym świadczyła od początku:|. Pozdrawiam
  • #15 4848690
    gandalf.s
    sebono napisał:
    sebono napisał:

i reszta moich odpowiedzi chyba o tym świadczyła od początku:|. Pozdrawiam

Kolego nie wszystkie zamienniki uszkadzają moduł drukujący.
    Czasem zdarzają się "kiepskie" podróby - dlatego należy pokombinować z wkładem - jeśli wszystko zawodzi to pozostaje wymienić proszek.
    Dużo proszków kupuję w Agawie i nie narzekam.
  • #16 4848715
    sebono
    Poziom 23  
    nie ma zamienników porównywalnych do oryginałów . Od dawna to wiem jak nie sypią to pokazują inne błędy ale wszystkie szybciej zużywają bęben . Wiem to napewno więc....kolego.
  • #17 4848725
    gandalf.s
    Każdy ma inne doświadczenia...
  • #18 4917219
    Jesionki
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    meg_gda napisał:
    Jak wyciągniesz pojemnik z tonerem to jak wygląda wałek pokrywający proszkiem?, czy na bębnie masz rysy? moze w nich zostaje przyklejony proszek?

meg_gda mam podobny problem, ale na wałku mag roller nie ma pokrycia proszkiem. Co może być przyczyną?
    Drukarka drukuje blado i druk jest rozmazany - skan poniżej.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic965447.html#4914685
  • #19 4919423
    meg_gda
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    czy przed zasypaniem nowym proszkiem wyczyściłes resztki starego, czasem zdaza sie ze jest tam wszystko, włosy drobiny papieru i jezeli do takiej mieszanki dodasz swiezy proszek to go zmarnujesz - wysyp proszek i zobacz czy nie ma "wkładki" wyssaj odkurzaczem resztki poruszaj pare razy wałkiem lewo prawo bo takie śmieci lubią wchodzic w listwe i zasyp "czystym" proszkiem

Dodano po 1 [minuty]:

wyczysć bęben światłoczuły i styki
  • #20 4920022
    Jesionki
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    Tak wyczyściłem wszystko. Bęben światłoczuły jest nowy, proszek zasypany 170g. Przejścia elektryczne sprawne. Dziś sprawdziłem odwzorowanie obrazu na walcu OPC (wyłączenie w połowie kartki) i niestety jest on niepełny jak wydruk !!!!!!!!!! :(
    Co może to powodować? I jeszcze jedno dziś ktoś mi poradził, żeby wałek mag roller obrócić ręcznie żeby pokrył się tonerem po czyszczeniu i żeczywiście jest pokryty tak jak powinieni pokrywa się przy drukowaniu. Zauważyłem, że wałek dociskowy taki zamontowany w korpusie drukarki na białych zatrzaskach brudzi kartkę od tyłu i jest miejscami lekko wybrzuszony (takie łezki)!!!
    Czy może mieć to wpływ na wydruk?
    LUDZIE POMÓŻCIE !!!!!!!!!!!!
  • #21 4965371
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Problem rozwiązany. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka laserowa Konica Minolta 1400W generuje trzy pionowe, równomiernie rozmieszczone paski na wydrukach. Problem nie ustępuje po czyszczeniu bębna i wałka dolnego oraz wymianie wałka OPC. Użytkownik stosuje regenerowany toner, co może przyczyniać się do uszkodzenia wałka czyszczącego bęben. Pomimo czyszczenia wałka "włochatego" pod wałkiem OPC, paski stają się coraz bardziej widoczne. Zalecane jest przejście na oryginalny toner, gdyż zamienniki często szybciej zużywają bęben i mogą powodować uszkodzenia. Wskazano również na konieczność dokładnego czyszczenia resztek starego proszku przed zasypaniem nowym oraz sprawdzenie stanu wałka mag roller i wałka dociskowego, który może być lekko wybrzuszony i brudzić kartki. Po wydrukowaniu około 30 stron problem się nasilał, a wałek OPC wykazywał niepełne odwzorowanie obrazu. Ostatecznie problem został rozwiązany, choć szczegóły naprawy nie zostały podane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA