logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B4 2.0 - zanikanie iskry po nagrzaniu, czujnik wału czy komputer?

wodzu.s.c 26 Lut 2008 11:12 4740 5
REKLAMA
  • #1 4847161
    wodzu.s.c
    Poziom 2  
    Nie dawno musiałem wymienić uszczelką pod głowicą, po jej wymianie zaczęły się problemy.
    Po odpaleniu auto chodzi normalnie, a gdy zaczyna się nagrzewać, to stopniowo gubi iskrę na świecach. Wymieniłem świecę kable i kopółkę z palcem na nowe (oryginalne), i nic to nie pomogło. Przed wymianą uszczelki rozrząd był przestawiony o dwa ząbki na głowicy, a teraz jest normalnie, ale to raczej nie jest przyczyną. Muszę dodać że mam dość nietypowy u nas model na podzespołach hitachi, silnik ma pojemność 2,0 a na serwisach wmawiają mi że mam 1,6, bo taki difignat wyświetla się na komputerze, co trochę nie dobrze świadczy o ich znajomości tematu.
    Tak czy inaczej, auto po rozgrzaniu nie nadaje się do jazdy, i na pewno jest to spowodowane zanikiem iskry zapłonu. Podejrzewam czujnik położenia wału, albo komputer, ponieważ ustaliłem że już z komputera wychodzi nieregularny sygnał.
    Jeśli ktoś miał podobne usterki, albo dobrze zna temat, to proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #2 4847198
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Jeżdżę też audi . Uważam że należałoby się przyjrzeć modułowi zapłonowemu .Znajduje się za osłoną plastikową obok dźwigni do otwierania maski przedniej . Sprawdzić należy masę silnika ,z uwagi że była naprawa.
  • REKLAMA
  • #3 4847353
    wodzu.s.c
    Poziom 2  
    Gdzie jeszcze może być komputer w audi 80 B4, jeśli nie ma go w podszybiu ?
  • REKLAMA
  • #4 4847392
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Komputer jest za schowkiem pasażera w środku kabiny na dole .
  • REKLAMA
  • #5 4847648
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    W tym silniku ABK najbardziej popularnymi usterkami są uszkodzenia czujnika Halla w aparacie zapłonowym i cewki wysokiego napięcia.
    Oba uszkodzenia objawiają się dopiero kiedy jest ciepło pod maską lub kiedy nagrzeje się silnik.
    czujnik Halla sprawdzisz diodą razem z rezystorkiem, jeśli jest dobry to wskazuje raczej na uszkodzenie cewki, choć nie wykluczam uszkodzenia ECU.
    Jeśli Hall daje sygnał a nie dociera on do modułu przy cewce, to znasz już odpowiedź.

A tym serwisantom, którzy wmawiają ci, że ten DIGIFANT 1.6 to oznacza pojemność silnika to od razu podziękuj za współpracę. (gdyby odczytali ABS Bosch 5.3, to co? Twierdzili by, że jest przystosowany do 5 lub 3 kół w pojeździe?)
  • #6 4854490
    wodzu.s.c
    Poziom 2  
    Dobre :) Dziękuje za wskazówki.
REKLAMA