logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUNDIG LENARO 72 FLAT MF72-5510/8 - zmiana wymiarów obrazu przy różnych jasnościach

Esiaczek 29 Mar 2008 11:24 2939 11
REKLAMA
  • #1 4968410
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam. Jest to bodajże chassis 22.1. Przyszedł do mnie grzebany, ale działający z następującymi objawami: za wąski w pionie, za szeroki w poziomie z poduchami, zła liniowość pionowa, wymiary zmieniają się w raz z jasnością ekranu. Zabrałem się za naprawe korekcji, wymierzyłem wszystko dobre, podmieniam kondesatory z korekcji, nadal bez zmian. Pokusiło mnie żeby wejść w serwis, okazało się, że wszystko dało się ustawić. Teraz obraz jest w miare prosty, ale zmieniają się wymiary na jasnych i ciemnych scenach. Zasilanie odchylania H 135V, zmienia się góra o 0,5V, filtracja podmieniona i dalej kredki, niewiem co dalej.
  • REKLAMA
  • #2 4968588
    godos
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam, zmierz napięcie na anodzie kineskopu, jeśli są duże zmiany przy regulacji jasności to znaczy że trafo WN daje za mały prąd anodowy. Po wymianie trafa powinno być dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 4970408
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Niestety niemam możliwości zmierzenia wysokiego napięcia. Jest na to jakiś inny sposób ?
  • #4 4971168
    godos
    Poziom 17  
    Witam, spróbuj podmienić trafo WN.
  • REKLAMA
  • #6 4992593
    Esiaczek
    Poziom 16  
    W pionie zmienia się obraz nawet o 5cm, w poziomie góra 1-2cm. Troche go wygina. Im jaśniejsza scena tym wymiary bardziej prawidłowe. Zauważyłem też, że zmienia się liniowość i lekko zawija obraz. Scalak w pionie i elektrolity podmienione. Zasilanie pionu to tylko +- 11V, ma być +- 14V. Zastanawiam się czy nie pobrać z fonii zasilania na próbe +- 15V.
  • #7 4993396
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Zamiast kombinować jak koń pod górę lepiej coś pomierz.
    Wszystkie napięcia za trafopowielaczem zaniżone? Stabilne czy nie?

Może jednak trzeba szukać uszkodzenia - w trybie, owszem, zmieniłeś wymiary ale nie o to chodziło.
    Jaki tam masz kineskop? Może +B zaniżone?
  • REKLAMA
  • #8 4994499
    godos
    Poziom 17  
    Witam, napisz czy wraz ze wzrostem jasności obraz się rozszerza czy zwęża, jaka zmienia się liniowość H czy V i gdzie obraz się zawija.
  • #9 5021054
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Obraz sie zwężał jak treść wizji była ciemniejsza. Coś mu sie teraz stało, nie wariują wymiary ekranu. Po włączeniu telewizora jest dobrze przez pół godziny, nagle w ułamku sekundy u dołu ekranu zawija pion i brakuje obrazu jakieś 4 cm. Niemam aktualnie scalaka pionu żeby znowu podmienić, ale jak go podgrzewam przed włączeniem to nie uzyskuje tego objawu. Jak telewizor dosłownie chwilke postoi wyłączony to znowu jest dobrze. Podejrzewam cewki odchylające, widze, że nie raz ludzie je wymieniali, niestety niewiem z jakiego powodu.
  • #10 5021177
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Na 99,9% cewki odchylające.
  • #11 5021237
    godos
    Poziom 17  
    Witam, spróbuj użyć zmrażacza. Nagrzej telewizor do momentu wystąpienia usterki i zchładzaj elementy w pionie, jeśli będzie reakcja to uszkodzony jest ten element. Cewki odchylające dostają zwarcie między zwojowe, najczęściej H, V choć bardzo rzadko też. Cewki można ochłodzić wentylatorem, nie wolno zmrażacem bo może pęknąć kineskop.
  • #12 5084071
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Witam ponownie po przerwie szpitalnej :) Telewizory mnie wykończyły :)
    Załączyłem telewizor po długiej przerwie, po 50 minutach wystąpił objaw. Następnie wyłączyłem i poczekałem aż całkowicie ostygnie, cewki również. Potem ogrzałem suszarką przez 15 minut i po włączeniu telewizora objaw był już p 20 minutach. Nasuwa sie pytanie, skąd wziąść te cewki ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z telewizorem GRUNDIG LENARO 72 FLAT MF72-5510/8 z chassis 22.1, który wykazuje zmiany wymiarów obrazu w zależności od jasności ekranu. Obraz jest zbyt wąski w pionie, zbyt szeroki w poziomie z poduchami oraz ma złą liniowość pionową, a wymiary zmieniają się wraz z jasnością. Pomimo wymiany kondensatorów i ustawień serwisowych problem częściowo ustąpił, jednak wymiary nadal zmieniają się na jasnych i ciemnych scenach. Zasilanie odchylania pionowego jest niższe niż nominalne (około ±11V zamiast ±14V). Podejrzewano zasilanie wysokiego napięcia anodowego kineskopu (około 135V), jednak brak możliwości pomiaru. Wskazano na potencjalne uszkodzenie cewek odchylających, które mogą mieć zwarcia międzyzwojowe, co potwierdzają objawy zmieniających się wymiarów i zawijania obrazu po dłuższym czasie pracy telewizora. Próby podgrzewania i chłodzenia elementów pionu wskazują na uszkodzenie cewek odchylających. Wymiana cewek jest rekomendowana, jednak pojawił się problem z dostępnością tych elementów. Wymiana scalaka pionu oraz kondensatorów została już wykonana, ale problem nadal występuje.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA