Jak mozna zsynchronizować sterowanie kominka z płaszczem wodnym i piecem gazowym dwufunkcyjnym Vaillant. Kominek ogrzewa wodę CO poprzez wymiennnik płytowy jak równiez CWU, piec jest dwufuncyjny.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamDonRomano napisał:To jest schemat hydrauliczny i elektryczny.
Na schemacie brak filtrów i zaworów odcinających jednak każdy instalator wie gdzie je należy zamontować.
Z uwagi na to, że posiadasz kocioł 2-funkcyjny nie ma możliwości bezpośredniego ogrzewania zasobnika CWU z kotła gazowego, chociaż da się to wykonać jeśli będzie taka potrzeba.
Jeżeli chcesz możesz wyjście zasobnika podłączyć do zimnej wody w kotle w ten sposób ciepła woda z zasobnika będzie przechodzić przez kocioł i ten w razie potrzeby ją dogrzeje.
W tej instalacji zastosowałem 3 pompy P1, P2, P3.
Pompy P1 i P2 są ze sobą spięte i podłączone do jednego wyjścia sterownika kominka.
Pompa P3 jest podłączona do sterownika osobno i steruje tylko CWU.
W sterowniku jest dodatkowy styk blokujący kocioł gazowy wtedy gdy na kominku osiągnięta jest odpowiednia temperatura, styk ten podłączasz do zacisków 3-4 w gazowym zamiast mostka.
W razie gdybyś miał tam już podłączony jakiś regulator to wepnij styki ze sterownika kominka szeregowo z regulatorem.
W tym układzie brak priorytetu CWU, oznacza to że CO będzie grzało zawsze a CWU tylko wtedy kiedy potrzeba.
Gdybyś bardzo chciał priorytet należy dołożyć dodatkowy sterownik np. EUROSTER 1100Z.
Ja takie właśnie stosuję.
Celowo nie używam w instalacjach zaworów trój-drogowych, mam z nimi złe doświadczenia(psują się).
W razie pytań, pisz.