logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolna sieć 10/100 i problemy z print serverem DN-13004 oraz HP 4050 na Vista

gruberek11 27 Lut 2008 13:12 1541 4
REKLAMA
  • #1 4850982
    gruberek11
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Witajcie
    Mam problem, otoz moja siec działa bardzo wolno.

Oparta jest na technologi 10/100.

W sieci pracuje około 30 komputerów, siec lokalna działa bardzo wolno i ociezale np: klikajac na komputer w otoczeniu sieciowym czekam z 20 sekund aby zareagowalo. W sieci pracuje rowniez print server, ktory dziwnie dziala.
    Modem print servera - dn -13004
    Na komputerach z windows xp - dziala to jakos - po okolo 30 sekundach slychac ze drukarka zalacza sie, np gdy chcemy drukowac z panelu wlasciwosci drukarki strone testowa guzik zostaje wcisniety i dopiero po chwili odlacza sie i drukarka drukuje. To mozna jeszcze przezyc ale mam inny problem. Osobiscie uzywam aptopa toshiba z vista home. Nie jestem w stanie woglle zainstalowac drukarki (jest to hp 4050). Zawsze instalowalem drukarki tak ze wchodzilem w otoczenie sieciowe, znajdowalem print server otwieralem zawartos klikalem na drukarke podawalem sterowniki i wszystko gra. Tutaj jesli chce dostac sie na print server czasem dostaje odmowe dostepu a czasemw chodze.
    I teraz jak wejde na serwer w zawartosci wsidze 2 drukarki, gdy klikne na ta ktora chce podisntalowac wyswietla mi sie zebym sprawdzil czy drukarka jest podlaczona etc.

I teraz rodzi sie pytanie jak to wszystko poustawiac?

Siec wyglada tak:

modem dsl tpsa -> router bm-500 -> 2x switch ->komputery

Naruszenie regulaminu Forum w punktach 11.1 oraz 11.2.
    9:24 28.2.2008
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4852702
    fishu
    Poziom 11  
    sprawdź firmware print servera, zrób test sieci (ping) i czy kopiowanie plików po sieci też działa wolno czy to akurat jest ok?
  • REKLAMA
  • #3 4852986
    gruberek11
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Kopiowanie działa wolno...
  • REKLAMA
  • #4 4853047
    fishu
    Poziom 11  
    To ja bym najpierw sprawdził sieć, a dokładnie kable, switche, czy dobrze zaciśnięte są końcówki. Spróbuj podłączyć 2 kompy testowe do jednego switcha i zrób test kopiowania, później sprawdź to na drugim switchu. Jak na obu będzie lipa to albo sprawdź na innym zestawie komputerów testowych albo zaciśnij na nowo końcówki. Daj znać co i jak.
  • #5 4853341
    utc1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    W skrócie bo to sporo. Wyjmij drukarki fizycznie z sieci.
    1. Wyłącz wszystkie switche, ile tam ich jest.
    2. Wyjmij wtyczkę adsl
    3. Wystartuj z routera jednego kompa, najlepiej serwera
    4 Wystartuj po kolei 3 nastepne i sprawdź sieć na samym routerze.
    5. Jeśli jest O.K. zostaw na routerze tylko serwer i włącz pierwszego switcha a do niego po kolei komputery.
    6. Zauważ czy przy jednym z nich (albo komputer albo switch) sieć zaczyna spowalniać. Jeżeli tak to wymień w nimkarte sieciową albo jezeli switch to do kosza.
    7. Po sprawdzenie wszystkich komputerów zostaw tylko serwer z wyczyszczonymi drukarkami (ma ich nie być) .
    8. Włącz printa do drukarki i ją włącz.
    9. Dodaj drukarkę "lokalną" i enterami przechodź do wyboru Hp. wrzuć ją i udostępnij.
    Przypuszczam, ze masz uszkodzoną kartę sieciową w jednym z komputerów.
    Jeszcze jedno: Jeżeli na serwerze masz VISTA to musisz w zasilaniu pozwolić na dostep do zasobów udostepnionych podczas wygaszenia.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze: jeśli padnięta końcówka to wyjdzie przy kolejnym włączaniu jednostek.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze najważniejsze: na princie ma być ręczne przyznane IP bo inaczej ponowny restart sieci może namieszać jeśli w routerze nie masz opcji always na czasie rezerwacji IP.
REKLAMA