logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BSoD 0x00000077 na WD800JB-00ETA0 - Bad Sectory czy uszkodzona elektronika?

nde_junior 27 Lut 2008 13:45 4897 17
REKLAMA
  • #1 4851068
    nde_junior
    Poziom 10  
    Witam. Posiadam dysk taki jak w temacie. Do niedawna pracował idealnie. Parę dni temu gdy normalnie użytkowałem komputer (WinVista) pojawił się BSoD (0x00000077). Jak to zwykle bywa, zapamiętałem numer by czegoś się o nim dowiedzieć (dlaczego się pojawił) i wyłączyłem a następnie włączyłem komputer (nie posiadam przycisku reset :)). Ku mojemu zdziwieniu system nie wstał. Dysk jest widoczny w BIOS'ie, nie stuka itp., działa jak zwykle.
    W czasie próby wyeliminowania problemu różnymi programami (PM, PTDD i inne różne) występuje błąd odczytu. HDD regenerator wyświetla same BadSectory (w końcu błąd odczytu) PM nie może załadować dysku, Partition Table Doctor widzi dysk lecz komunikuje błąd w MBR oraz Partition Table. Gdy próbuję naprawić Partition Table, program wyszukuje jakieś partycje (2 małe) ale to nie ważne - zmian nie da się zapisać. Moim pytaniem jest: czy może to być BadSector na zerowym sektorze dysku czy możliwe, że uszkodziła się elektronika dysku. Jak już pisałem dysk jest wykrywany przez BIOS oraz inne systemy, występuje tylko błąd odczytu, nie da się założyć partycji. Przy próbie napisania w kodzie szesnastkowym Master Boot Record także występuje błąd odczytu i niemożność zapisania czegokolwiek. Zależy mi na danych, dysk może pochodzić 2h i umrzeć :). Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4851203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4851891
    nde_junior
    Poziom 10  
    MHDD>SCAN
    Scan started
    MODE: IDE
    Device: WDC WD800JB-00ETA0
    F/W: 77.07W77
    SN: WD-WCAHL5183015
    -------------------------------
    Lap : 1
    LBA scan: 0 to 156299374
    LBA Error: 0
    LBA Error: 255
    LBA Error: 510
    LBA Error: 765
    LBA Error: 1020
    LBA Error: 1275
    LBA Error: 1530
    LBA Error: 1785

Itd. :)
  • #5 4852530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4853655
    nde_junior
    Poziom 10  
    Tak, idnf :). Zastosowałem skrypt z linka podanego wyżej (.wdtrans) lecz nie przyniosło to żadnych efektów. Po odłączeniu i podłączeniu zasilania nadal są same błędy. Być może do mojego dysku trzeba zastosować trochę inny skrypt ? Z resztą ja się nie znam, proszę o sugestie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4853687
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4853838
    nde_junior
    Poziom 10  
    Nie napisałem, że nie działa mi skrypt, tylko że po jego zastosowaniu nic się nie zmieniło, nadal te same błędy. Do wykonania tego musiałem użyć 4.5 :)
  • REKLAMA
  • #11 4854838
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Problem uszkodzenia modułów translatora w dyskach WD (na procesorze WDC) był na Forum poruszany już wielokrotnie!
    Podany został również sposób postępowania w takim wypadku...
    A było to już w 2006, jeżeli nawet nie w 2005 roku!
    Wystarczy poszukać: +WD +Translator

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic509064.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic617011.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic618130.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic720549.html

PS Nie bardzo rozumiem czemu ma służyć to ponowne "odkrywanie Ameryki"

Mikippp
  • #12 4855155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 4855395
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Widzę, że nie przez wszystkich zostałem dobrze zrozumiany więc napiszę bardziej szczegółowo...

W przypadku braku dostępu do sektorów na dysku WD (WDC) najpierw należy sprawdzić stan modułów SA, np. za pomocą Chk_wd ( by NazYura)
    Po sprawdzeniu SA dalsze czynności oczywiście mogą być różne, w zależności od tego co zostanie stwierdzone.

Dopiero po stwierdzeniu, w jakim stanie jest SA dysku można myśleć o przeliczeniu translatora.

Przeliczenie translatora będzie miało sens jedynie w przypadku uszkodzenia modułów.

Przeliczenie translatora nic nie da jeżeli występuje generalny problem z odczytem z jednej z głowic (uszkodzenie głowicy), lub jeżeli w SA są "bady".

PS W dysku WD800JB-00ETA0 są 2 głowice systemowe.

Mikippp
  • Pomocny post
    #14 4855529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4857047
    nde_junior
    Poziom 10  
    Po przeczytaniu wielu tematów, przeskanowaniu dysku programem check_wd, dysk naprawił program wd.exe. Uszkodzony był moduł translatora 25h oraz 47h :). Bardzo dziękuję za konkretne odpowiedzi i pomoc w naprawie. Temat można zamknąć. Pozdrawiam.
  • #16 4857103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4857412
    nde_junior
    Poziom 10  
    Jeśli MHDD robi to samo to znaczy, że w moim przypadku robi to źle :). Próbowałem 2-3 razy zgodnie z instrukcją. Wyglądało tak samo jak na screenach. Oczywiście program zakomunikował "Done" więc nie wiem dlaczego nie zadziałała ta metoda. Ważne, że zadziałał wd.exe. Lecz nie mogę odpowiedzieć dlaczego nie naprawił błędu skrypt w MHDD.
  • #18 4857791
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800JB-00ETA0 wywołał BSoD 0x00000077 na systemie Windows Vista, po czym system nie uruchamiał się poprawnie mimo wykrycia dysku w BIOS. Testy programami takimi jak HDD Regenerator, Partition Table Doctor i MHDD wykazały błędy odczytu i uszkodzenia w MBR oraz tabeli partycji. Problem okazał się związany z uszkodzeniem modułów translatora (25h i 47h) w dysku WD, co potwierdził test SA wykonany programem check_wd. Naprawa polegała na przeliczeniu i naprawie modułów translatora za pomocą dedykowanego narzędzia wd.exe, które skutecznie przywróciło funkcjonalność dysku. Dyskusja podkreśliła, że uszkodzenia translatora są częstą przyczyną problemów w dyskach WD z procesorem WDC, a naprawa powinna zaczynać się od diagnostyki stanu modułów SA. Przeliczenie translatora nie pomaga w przypadku uszkodzeń głowic lub poważnych bad sektorów. Narzędzia MHDD i wd.exe wysyłają do dysku te same komendy, a faktyczna naprawa odbywa się na poziomie procesora dysku. Wskazano również możliwość wykorzystania kopii posektorowej i donorów do odzyskiwania danych w przypadku poważnych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA