logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naładować całkowicie rozładowany akumulator żelowy 5Ah w skuterze?

marcin5812 28 Lut 2008 14:31 3748 7
  • #1 4855008
    marcin5812
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Mam skutera w którym jest żelowy akumulator 5Ah. Założyłem sobie neoniki i zapomniałem wyłączyć na noc. Akumulator całkowicie padł. I moje pytanie brzmi czy można go jakoś naładować ?? , Bo gdzieś słyszałem że żelowy akumulator po całkowitym rozładowaniu nadaje się do wyrzucenia. Dzięki z góry - pozdrawiam
  • #2 4855434
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Raczej go naładujesz.Najlepiej 10% prądem i około 1,2V na ogniwo nie wiem czy masz 6V czy 12V jeśli masz akumulator 6V ładujesz 7,2V a przy 12V ładujesz 14,4V.Powinien ruszyć.
  • #3 4855454
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Witam W pracy dostałem do ładowania 28 szt. częściowo i całkowicie rozładowanych akumulatorów żelowych 33Ah z agregatów prądotwórczych. Te całkowicie rozładowane po ładowaniu oddają tylko od 40 do 60% pojemności.
  • #4 4855482
    marcin5812
    Poziom 11  
    A może tak być że naładowany ten akumulator - (nawet nie używany) sam z siebie sie rozładuje po czasie np. 2 dni ???? Bo alternator ładuje w czasie jazdy i później działa. Ale jak zostawię go czasami nawet na godzinkę w garażu to się sam rozładuje.
  • #5 4855522
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Pojemność akumulatora nie określa sie w A (Amperach) a w Ah (Amperogodzina) to tak na przyszłość
  • #6 4855668
    Lechu_AF1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Generalnie to akumulatory żelowe można ładować ale nie tak dużym prądem jak normalne akumulatory z elektrolitem kwasowym.

Przykład - na akumulator "kwasowy" o poj. np. 10 Ah jest dobry prąd około 6 A. Za to akumulator żelowy o tej samej pojemności wybuchnie przy takim amperażu.

Tak więc ładuj swojego żelowca prądem około. 1-2 amperów. Z resztą maksymalny prąd ładowania powinien być napisany na samym akumulatorze lub sprawdź nazwe/model akumulatora i sprawdź informacje o nim w internecie.

Aha - jeżeli akumulator sam Ci się rozładowuje w ciągu 2 dni od poprawnego ładowania to moga być 2 rzeczy. Albo jest stary i należy go zutylizować - po prostu czynnik jest już zużyty i nie zachodzą prawidłowe reakcje fizykochemiczne i nie da sie zmagazynować prądu.

Druga, równie poważna przyczyna, a co najważniejsze alarmująca o stanie twojego skutera oznacza że może być jakieś zwarcie w instalacji. Jeżeli twój skuter był powypadkowy, albo był zamoczony lub ktoś naprawiał/gmerał/zmieniał instalacje elektryczną bez żadnych umiejetności to mógł zrobić gdzieś zwarcie które rozładowuje akumulator.

O używane/sprowadzone za bezcen skutery z Zachodu nikt nie dba. Więc nie ma gwarancji że jego przeszłosć była kiepska. Również chińskie śmiecio-skutery mają dziadosko zrobioną instalacje. Bez kontroli jakości w fabryce moze się okazać że trafił się bublowaty egzemplarz.
  • #7 4855954
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Lechu_AF1 piszesz trochę nie tak akumulator 10Ah ładuje się tak samo jak żelowy prądem 10% nie gorzej nawet 20% można ładować jak Ty podajesz prądem 60% ale to na żywotność akumulatora bardzo źle wpływa.A jak będziesz ładował akumulator bez obsługowy prądem 60% to tak samo może go rozsadzić.Akumulatora nie rozwali bo ma korki zabezpieczające to najwyżej one polecą w powietrze.
  • #8 4856154
    marcin5812
    Poziom 11  
    Nie. Skuter jest na pewno sprawny bo nawet jak sie daleko przejadę. Próbuje od razu zapalić to bez problemu. Wyciągnę akumulator i następnego dnia wkładam to rozrusznik raz zakręci i nie może. Widzę że chyba czeka mnie zakup nowego - jak z tym nic nie da się zrobić - Chyba że spróbuje jeszcze go naładować jak piszecie dłużej - ale mniejszym prądem.
    P.S -(Lechu_AF1) - Popieram twoją opinię na temat śmiecio-skuterów.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Akumulator żelowy 5Ah w skuterze, który został całkowicie rozładowany przez pozostawienie neoników włączonych na noc, można naładować, jednak wymaga to stosowania odpowiednio niskiego prądu ładowania, zwykle około 10% pojemności akumulatora, czyli około 0,5 do 1,2 A. Napięcie ładowania powinno wynosić około 1,2 V na ogniwo, co dla akumulatora 6V daje około 7,2 V, a dla 12V około 14,4 V. Akumulatory żelowe nie tolerują dużych prądów ładowania, które mogą uszkodzić ogniwa. Po całkowitym rozładowaniu akumulatory żelowe często odzyskują jedynie 40-60% pojemności. Samorozładowanie akumulatora w ciągu kilku dni może wskazywać na jego zużycie lub zwarcie w instalacji skutera. W przypadku problemów z utrzymaniem ładunku i rozruchem, może być konieczna wymiana akumulatora. Prąd ładowania powinien być dostosowany do typu i pojemności akumulatora, a informacje te można znaleźć na obudowie lub w dokumentacji producenta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA