No to ja najwyraźniej nie zrozumiałem z tym kondensatorem.
Będę musiał jeszcze raz spróbować i to sprawdzić.
A mój akumulator działa jako zasilanie do wzmacniacza przenośnego. Sprawdziłem jakie napięcie ładowania (w trybie motocyklowym) jest przy naładowanym na 12.43V akumulatorze i nie przekracza ono 13.8V Więc chyba jest ok. Akumulator nie był jeszcze formatowany, ale nie wiem czy to ma jak dotychczas jakieś znaczenie.
Nie chce po prostu uszkodzić akumulatora bo z tego co mi wiadomo to przy zbyt dużym prądzie może go powybrzuszać co = zniszczeniu.
Znalazłem jeszcze takie info:
Quote: Ładowarka jest inteligentna, sterowana mikroprocesorem - po pełnym naładowaniu automatycznie wyłącza się - w 100% bezpieczna dla każdego akumulatora.
Dzięki zastosowaniu zmiennego prądu ładowania, nadaje się również do akumulatorów żelowych, motocyklowcyh, akumulatorów do skuterów o mniejszej pojemności.
W ładowarce zastosowano pionierskie rozwiązania:
* automatyczna 2stopniowa kontrola naładowania akumulatora - po osiągnięciu określonego napięcia, lub spadku prądu ładowania,
* tryb "zimowy" - gwarantuje pełne naładowanie akumulatora, nawet w b. niskiej temperaturze otoczenia
* tryb "reaktywacji/reanimacji" - specjalny tryb ładowania - impulsy o podwyższonym napięciu, pozytywnie wpływają na mocno rozładowane akumulatory, lub te które długo leżały nieużywane - ładowarka sama decyduje, o konieczności użycia tego trybu.
Ładowarka jest przeznaczona do baterii 12V 2-90Ah typu żelowe, kwasowe, SLA, AGM. Ładowanie przebiega automatycznie, w 4 etapach. Tryb ładowania, działanie ładowarki sygnalizowane jest 8 diodami LED.
* Pierwszy etap jest to reaktywacja (dla mocno rozładowanych ogniw) akumulatora za pomocą impulsów 20V.
* Drugi etap to ładowanie zasadnicze, tryb/prąd ładowania, wybierany przez użytkownika (przyciskiem MD) dla akumulatorów 2 - 8Ah, 0,8A, dla akumulatorów 12 - 90Ah, 3,3A.
* Trzeci etap to kontrola odpowiedniego naładowania akumulatora - jest ładowany do napięcia 14,4V (w przypadku niskiej temperatury <5st. C do 14,7V), dodatkowo gdy prąd ładowania spadnie poniżej 0,4A kończy się ładowanie akumulatora.
* Czwarty etap to ładowanie podtrzymujące - zapewnia pełne naładowanie - akumulator w każdym momencie może zostać odłączony od ładowarki.
DANE TECHNICZNE
* Napięcie wejściowe: 100 - 240V AC 50-60Hz
* Prąd wejściowy: 1,1A
* Napięcie ładowania: 14,4V (14,7V przy niskich temperaturach)
* Prąd ładowania: 0,8A (2-8Ah); 3,3A (8-90Ah)
* Temperatura działania: -20 - 50st. C
* Proces ładowania: automatyczny - 4 etapy
* Typy akumulatorów: wszystkie rodzaje akumulatorów żelowych/kwasowych 12V (SLA, GEL, AGM...)
* Zalecana pojemność akumulatora: 2-90Ah
* Rozmiar: 120x67x41mm
* Waga: 275g
Szacunkowy czas ładowania typowych akumulatorów
* 2 Ah: 2-3 godz.
* 8 Ah: 8-10 godz.
* 14 Ah: 3-4 godz.
* 50 Ah: 12-14 godz.
* 90 Ah: 23-26 godz.
Czyli mam rozumieć że, mogę ładować ten, a prąd ładowania stopniowo i tak się zmniejsza podczas ładowania?[/quote]