logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutownica Solomon SR-968 30W nie topi cyny LC60 SW26-5 – przyczyna słabego grzania?

kam_jan 29 Lut 2008 09:33 2813 9
REKLAMA
  • #1 4857655
    kam_jan
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam! Mam lutownicę kolbową Solomona model SR-968 o mocy 30 W i nie wiem co źle robię podczas lutowania. Otóż nagrzewam najpierw lutownicę kilka minut i jak przykładam lutownicę do nóżki elementu i następnie cynę do tego to nie chce mi się wogóle topić. Czytałem na elektrodzie, że powinno to trwać około 2 sekundy, a ja przytrzymuję dużo dłużej, aby cyna się roztopiła. Używam cyny LC60 SW26-5 o grubości 1 mm. Czy jest to może wina grotu, że jest już zniszczony czy cyny albo ja coś źle robię. Dziękuję za wszelkie wskaźówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4857762
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 460
    Witam.

Przypuszczalnie problem tkwi w małej mocy lutownicy i małej pojemności cieplnej grota. Wyprowadzenia elementu i tinol odbierając ciepło powodują, że temperatura grota spada poniżej temperatury topnienia lutu. Na podstawie praktyki przyjąłem następującą zasadę: lutownica transformatorowa o mocy 100W lub oporowa o mocy minimum 60W spełniają warunki poprawnego lutowania.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4858205
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Witam
    To zależy, co lutujesz. Jeżeli taką lutownicą 30W próbujesz przylutować jakiś duży element (np. wyprowadzenia dużych diod prostowniczych) do dużego pola lutowniczego, to rzeczywiście utrata ciepła może być zbyt duża. Ja używam transformatorówek 65 i 75W i nie mam tego typu problemów. Najlepiej, jak zaczniesz używać większej lutownicy, bo tak tylko zagrzewasz elementy. Poza tym: używaj kalafonii.
    Pzdr.
  • Pomocny post
    #4 4858257
    Michals125
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A sprawdź sobie czy dobrze umocowana jest końcówka lutująca .
  • Pomocny post
    #5 4858338
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    60 W? To chyba do lutowania rynny :) Ja uzywam 18W lutownicy (a druga chyba jeszcze slabsza) - i z powodzeniem wystarcza do elementów elektronicznych. Problem moze byc dopiero przy sporych elementach, np. radiator przylutowany do masy itd :)
    W Twoim przypadku albo to jakas badziewna lutownica i slabo grzeje, albo jak bylo napisane grot zle umocowany i grzalka go nie nagrzewa wystarczajaco, albo moze masz brudny grot (powinien byc pokryty cyna).
  • REKLAMA
  • #6 4858894
    kam_jan
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi. Zaraz sprawdzę grot, czy jest dobrze przymocowany i oczyszczę go. Poza tym co do samej lutownicy to nie jest chyba taki zły model. Zresztą używałem stacji lutowniczej z tej firmy (Solomon SL-20) i bardzo dobrze się sprawowała, ale to już pewnie sprzęt o klasę wyżej.
  • #7 4858997
    kapq
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Dla mnie lutownica grzałkowa 30W to nawet za dużo. Bez problemu lutuje jakieś kity, na pająka.
  • #8 4859241
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    adjar napisał:
    60 W? To chyba do lutowania rynny :)

Przy próbach lutowania rynien lub nawet niezbyt wielkich miedzianych blach taką lutownicą napotkałbyś spore problemy. Sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #9 4861174
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Z ta rynna to przeciez byl zart :) Do tego potrzebna bylaby przede wszystkim lutownica z duzym grotem, o duzej pojemnosci cieplnej, ale taka male mialaby zastosowanie w elektronice obawiam sie. Gdzies nawet chyba mam cos takiego- z wygladu bardziej przypomina spory mlotek niz lutownice.
  • #10 4863323
    Z. Chrzanowski
    Poziom 12  
    Solomon to może nie Weller, ale firma dobra. 25W lutowałem bez żadnych problemów.Chyba faktycznie masz zabrudzoną. Używaj kalafonii albo nieagresywnego topnika. Najprościej rozpuść kalafonię w denaturacie. Po montażu nie zapomnij o umyciu płyki. Pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z lutownicą kolbową Solomon SR-968 o mocy 30W polega na tym, że grot nie nagrzewa się wystarczająco, aby topić cynę LC60 SW26-5 szybko i efektywnie. Przyczyną może być zbyt niska moc lutownicy i mała pojemność cieplna grota, co powoduje szybkie odbieranie ciepła przez elementy i topnik, skutkując spadkiem temperatury poniżej punktu topnienia lutu. Zaleca się stosowanie lutownic o większej mocy, minimum 60W dla lutownic oporowych lub 100W dla transformatorowych, zwłaszcza przy lutowaniu większych elementów lub dużych pól lutowniczych. Dodatkowo warto sprawdzić prawidłowe mocowanie grota, jego czystość oraz stosowanie kalafonii lub odpowiedniego topnika, co poprawia przewodzenie ciepła i ułatwia lutowanie. Model Solomon SR-968 jest oceniany jako sprzęt o niższej klasie, w porównaniu do stacji lutowniczej Solomon SL-20, która ma lepsze parametry grzewcze. W przypadku lutowania drobnych elementów elektronicznych moc 18-30W może być wystarczająca, jednak przy większych elementach konieczne jest użycie lutownicy o wyższej mocy i większym grocie o większej pojemności cieplnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA