logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana kierunku obrotów silnika 3-fazowego 5,5 kW w tokarce za pomocą stycznika

kacper 1 29 Lut 2008 14:05 8534 11
REKLAMA
  • #1 4858450
    kacper 1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam pytanko posiadam silnik 3fazowy (około) 5,5 kw brak tabliczki. Rozruch silnika gwiazda-trójkąt siedzi on w tokarce. A moje pytanie to czy mogę za pomocą stycznika zmienić obroty lewo prawo . ZA podpowiedż serdeczne dzięki . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4858520
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Za pomocą dwóch styczników, najpierw wybierasz kierunek obrotów a później uruchamiasz silnik.
  • #3 4858722
    kacper 1
    Poziom 10  
    Mam stycznik telemecanique LP2 K0610BD sterowanie 24 dc a maszyna rosyjska jak to wpiąć można trochę jaśniej
  • REKLAMA
  • #4 4859175
    bartek33612
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam

Ja bym dał dwa styczniki moeller do nich styki pomocnicze, styczniki najlepiej na 230v nie było by wtedy problemu z napięciem24v.Styczniki podpinasz przed rozruchem gwiazda - trójkąt no wiec tak pierwszy stycznik odpinasz L1,L2,L2 w drugim L1,L3,L2 i do rozruchu. Sterowanie pierwszego stycznika czyli A1 dajesz przez styki pomocnicze normalnie zamknięte drugiego stycznika a sterowanie drugiego stycznika przez styki pomocnicze normalnie zamknięte pierwszego stycznika.
  • #5 4859480
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    A po co w tokarce zmieniać obroty za pomocą silnika? Do tego jest przekładnia w tokarce. Tak jak koledzy piszą na 1 nie zrobisz, muszą być 2 styczniki. A jak na 24V to wiadomo że transformator będzie do sterowania stycznikami potrzebny. Ale wg bhp tokarka powinna być oświetlona, oświetlenie te powinno być zasilane napięciem bezpiecznym np. 24V. Kup więc transformator, jeszcze jeden stycznik na 24V i będziesz miał 2 problemy rozwiązane. oczywiście do styczników dodatkowo mostek prostowniczy.

Styczniki z jednym stykiem pomocniczym NC i jednym NO.
    Zmiana kierunku obrotów silnika 3-fazowego 5,5 kW w tokarce za pomocą stycznika
  • #6 4861546
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    No ja tu bym jeszcze czasóweczke dodał do układu, tak zeby nie dało się zmienic kierunku obrotów silnika odrazu, tylko wtedy, gdy silnik juz bedzie zatrzymany. W przeciwnym razie będzie wybijało zabezpieczenie silnika.
  • REKLAMA
  • #7 4861576
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Stycznik LP2 o którym piszesz zasadniczo by wystarczył ,to jest zestaw nawrotny de facto dwa styczniki , jednak na 6A w AC3 - średnio na jeża 3kW.
    Możesz zaryzykować.
    Dochodzi przekablowanie sterowania w taki sposób aby układ gwiazda trójkąt startował od załączonego już układu nawrotnego ,wtedy przełączenie obrotów odbywa się bez obciążenia.
    Pozdrowienia.
    PS
    Jeżeli układ rozruchowy gwiazda trójkąt już jest do zmiany obrotów wystarczy jeden stycznik - tyle , że trochę zabawy z przekablowaniem sterowania i torów siłowych
  • REKLAMA
  • #8 4861758
    kacper 1
    Poziom 10  
    stycznik LP2 telemecanique to dwa styczniki cewka na 24dc w każdym z nich jest 1 stk no.Zasilanie L1 L2 L3 do jednego a powrót z drugiego na włącznik gw trój. A gdy stycznik załącze odpowiedzialny za obroty w prwao to on zablokuje autoatycznie drugi stycznik odpowiedzialny za obroty w lewo i tak to wszystko mogę wpiąć pod przyjście starego wł gwiazda trójkąt
  • #10 4862574
    kacper 1
    Poziom 10  
    po to te pytanie bo nie wiem gdzie to podpiąć szanowny kolego
  • #11 4862636
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Przerywasz zasilanie tego silnika dochodzące do układu przełączania z gwiazdy w trójkąt i wpinasz w szereg układzik na twoim styczniku zmieniającym obroty. tak jak masz na schemacie. Tyle tylko, że masz jeden stycznik podwójny.
  • #12 4863259
    kacper 1
    Poziom 10  
    dzięki panie Patryku

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zmiany kierunku obrotów silnika trójfazowego o mocy około 5,5 kW w tokarce za pomocą styczników. Zalecane jest użycie dwóch styczników do wyboru kierunku obrotów – jeden do obrotów w lewo, drugi do obrotów w prawo – z odpowiednim sterowaniem, które zapobiega jednoczesnemu załączeniu obu styczników. Styczniki powinny być podłączone przed układem rozruchu gwiazda-trójkąt. W przypadku sterowania na napięciu 24 V konieczne jest zastosowanie transformatora i mostka prostowniczego. Dodatkowo wskazane jest zastosowanie czasowego przekaźnika, który uniemożliwi zmianę kierunku obrotów podczas pracy silnika, co chroni zabezpieczenia silnika. Wskazano, że stycznik Telemecanique LP2 K0610BD (cewka 24 V DC) jest zestawem nawrotnym (dwoma stycznikami), choć jego parametry mogą być niewystarczające dla silnika 5,5 kW. Możliwe jest również wykorzystanie jednego stycznika w układzie gwiazda-trójkąt po odpowiednim przeprojektowaniu sterowania i torów siłowych. Podsumowując, zmiana kierunku obrotów wymaga dwóch styczników z odpowiednim układem zabezpieczeń i sterowania, uwzględniającym rozruch gwiazda-trójkąt oraz zabezpieczenia BHP tokarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA