logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zmiana obrotów silnika -stycznik czy przekaźnik ?

numerek12 05 Kwi 2007 20:14 4328 8
REKLAMA
  • #1 3756555
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    witam
    znów zwracam się o pomoc
    jest tak:
    mam silnik dosyć mały bo około 100 W (danych nie pamiętam) trójfazowy i trzeba w nim zmieniać kierunek wirowania
    zmiana jest po wciśnięcu przycisku albo prawo albo lewo
    nie ma mozliwości wciśnięcia obu naraz

w tej chwili mam układ bardzo prosty na stycznikach ale....niestety napięcie sterujące jest 230 V
    inych styczników nie mam

no i dochodzimy do sedna
    potrzebowałbym aby to załatwić przekaźnikiem
    pytanie :
    czy jest na rynku taki przekaźnik który mi to załatwi ?
    jeśli tak to prosiłbym o nr katalogowy i gdzie go nabyć drogą kupna

dlaczego przekaźnik?
    chcę sterować napięciem bezpiecznym czy to AC czy też DC byle bylo to 24 V
    nastepna wazna przyczyna to hałas :)
    styczniki jednak dosyć sporo hałasują i takie cykanie w małym pomieszczeniu po kilku godzinach pracy wywołuje mysli samobójcze :)
    zależy mi na maksymalnej prostocie jeden przekaźnik dwa przyciski i gotowe -wszak nie ma tam wielkich prądow
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3756665
    adamowicz
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Prostota nie jest tu wskazana. Silnik musi się zatrzymać więc musisz mieć przycisk STOP. Nagła zmiana kierunku obrotów nie wpływa dobrze na części mechaniczne silnika.
    Co do różnicy pomiędzy stycznikaiem a przekaźnikiem. Ten pierwszy posiada najczęściej oprócz styków głównych , styki pomocnicze . W Twoim wypadku służą do blokad i podtrzymania załączenia stycznika kierunku. Jeżeli chcesz to wykonać na przekaźnikach to jak dobrze pamiętam R5 mają kilka styków i są jak dobrze pamiętam w wersjach NO i NC. Musiał byś zastosować 4 takie lub poszukać przekaźników o większej ilości styków.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3756686
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    [quote="numerek12"]witam
    znów zwracam się o pomoc
    jest tak:
    mam silnik dosyć mały bo około 100 W (danych nie pamiętam) trójfazowy i trzeba w nim zmieniać kierunek wirowania

Czy nie ma ten silnik czasem 1000 W. Trojfazowy i 100 W - do czego on sluzy?Jest mnostwo przekaznikow na napiecie ktore wymieniles. Idz do sklepu i wybierz taki na prad ok 2 A.
  • REKLAMA
  • #4 3756756
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    numerek12 napisał:
    witam
    znów zwracam się o pomoc
    jest tak:
    zmiana jest po wciśnięcu przycisku albo prawo albo lewo
    nie ma mozliwości wciśnięcia obu naraz

w tej chwili mam układ bardzo prosty na stycznikach ale...niestety napięcie sterujące jest 230 V
    inych styczników nie mam

no i dochodzimy do sedna
    potrzebowałbym aby to załatwić przekaźnikiem
    pytanie :
    czy jest na rynku taki przekaźnik który mi to załatwi ?
    jeśli tak to prosiłbym o nr katalogowy i gdzie go nabyć drogą kupna

dlaczego przekaźnik?
    chcę sterować napięciem bezpiecznym czy to AC czy też DC byle bylo to 24 V
    nastepna wazna przyczyna to hałas :)
    styczniki jednak dosyć sporo hałasują i takie cykanie w małym pomieszczeniu po kilku godzinach pracy wywołuje mysli samobójcze :)
    zależy mi na maksymalnej prostocie jeden przekaźnik dwa przyciski i gotowe -wszak nie ma tam wielkich prądow

Witam. Moze przekażnik elektroniczny załatwi sprawę ( do kupienia allegro)
    Zaletą jest brak "stukajacych "części.Niestety osobiscie nie mam z nimi doświadczenia
  • Pomocny post
    #5 3756785
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Proponuje taki mały cichy styczniczek bardzo popularny i niezawodny IDX 41
    Pozdrawaim
  • Pomocny post
    #6 3756793
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Nie kombinuj 1 stycznik to obroty w prawo a 2 zamiana faz i obroty w lewo cewki możesz wymienić na 24V lub przewinąć i zasilić z trafo 24V.Rozdzielnie ze stycznikami zainstaluj w innym pomieszczeniu i podciągnij kasetę ze sterowaniem na stanowisko pracy i po problemie. Przekażniki nie mają komór gasikowych i w zasadzie pracują na sterowaniach ,od czarnej roboty są styczniki.Można zamiast styczników zastosować elektronikę ale to podroży koszty wejdz na DESIGN77 tam jest firma która produkuje wszelkie sterowniki oraz styczniki półprzewodnikowe .
  • #7 3756795
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Styczniki z serii SM (FAEL) są produkowane na 24 v
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3756946
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    praktycznie wszytkie firmy robią cewki styczników na cały typoszereg napięc więc możesz wybrac to Cię interesuje

do -> brofran: są takie silniki 100W a nawet mniejsze i to w takich układach że się można zdziwic
  • #9 3757716
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    dziękuję wszytskim za odpowiedzi
    wynika że nie ma co kombinowac
    zostanę przy stycznikach wymienię tylko cewki na 24 i niech hałasuje .........

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmiany kierunku obrotów małego silnika trójfazowego o mocy około 100 W za pomocą styczników lub przekaźników. Autor poszukuje rozwiązania umożliwiającego sterowanie napięciem bezpiecznym 24 V zamiast obecnego 230 V, z uwagi na hałas generowany przez styczniki. Wskazano, że zmiana kierunku obrotów wymaga zatrzymania silnika, a układ powinien zawierać przycisk STOP dla ochrony mechanicznej. Styczniki posiadają styki pomocnicze do blokad i podtrzymania załączenia, co jest trudne do zastąpienia jednym przekaźnikiem. Przekaźniki o wielu stykach (np. seria R5) mogą być użyte, ale wymaga to kilku sztuk. Zaproponowano także przekaźniki elektroniczne, które są ciche, lecz brak doświadczenia z nimi. Zalecane jest stosowanie styczników z cewkami na 24 V, które są dostępne u różnych producentów, np. styczniczek IDX 41 lub styczniki serii SM firmy FAEL. Alternatywnie można rozdzielić układ sterowania i umieścić styczniki w osobnym pomieszczeniu, co zmniejszy hałas w miejscu pracy. Ostatecznie autor zdecydował się pozostać przy stycznikach, wymieniając jedynie cewki na 24 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA