logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sa symbole bezpiecznikow, do czego sa, i jakie stosowa

Kukiz18 29 Lut 2008 22:39 3371 3
REKLAMA
  • #1 4860298
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich, jesli chodzi o instalacje elektryczną to nie ma większego problemu. Umiem sobie to rozplanować, podłączyc itp, ale jesli chodzi o bezpieczniki to jestem zielony.

Mam załozona instalacje na parterze, a podciągłem sobie teraz sam na pietro. mam 3 obwody. Gniazdka na całym pietrze prócz łazienki, światlo na całym piętrze, i gniazdka w łazience,

Moje pytanko jest takie, jakimi bezpiecznikami to podłączyc,
    co to sa bezpieczniki typu B i typu C, słyszałem tez o typie A, roznicowo pradowe, nadprądowe itp.. Czy mogłby mi to ktos prosto wyjasnić które sie gdzie stosuje?
  • REKLAMA
  • #2 4860397
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Ogólnie to jest tak mamy wzór:

Ia = k • In

Ia - prąd wyłączalny
    In - prąd znamionowy

bezpieczniki nad prądowe maja literki B,C,D które określają wartość współczynnika k i tak dla:
    B: k = 5
    C: k = 10
    D: k = 20

wiec na podstawie literek możemy określić jaki jest prąd wyłączalny dla danego bezpiecznika
  • REKLAMA
  • #3 4860483
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    nie wiem czy jestem az taki laik? czy zawile to wytłumaczyłes???

gdzie stosuje sie C? na tych bezpiecznikach ktore sa tak jakby polaczone 3 razem? 400V a bezpieczniki B juz pod 230v? czy jak to jest

wiem ze jedne wyłaczaja sie jak jest zwarcie, a drugie przez zachwianie jakiegos pola magnetycznego, o co tu chodzi?
  • #4 4860555
    eva54
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Kolego na stronie firmy MOELLER są dostępne katalogi w których podane sąinfo. o które pytasz.pozd.
REKLAMA