logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o rodzaj bezpieczników B czy C oraz różnicówkę

bioforge2008 09 Lis 2008 19:16 166896 9
  • #1 5719487
    bioforge2008
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    witam
    mam takie pytanie, jakie są zasady doboru bezpieczników, dla jakich odbiorników dobiera się B a dla jakich C? chodzi mi o prąd jedno i trójfazowy;

drugie moje pytanie dotyczy różnicówek, kiedy stosujemy różnicówkę 30 mA a kiedy 300mA?

pytania wynikają z moich wątpliwości dotyczących projektu elektrycznego do stolarni zrobionego przez projektanta;
    np. jest piła z silnikiem 5,5KW, bezpiecznik projektant dobrał B16, a różnicówkę 80A 300mA; natomiast w dokumentacji piły mam napisane że zabezpieczenie powinno być klasy C o wartości 20A;
    i kto ma rację?

i jeszcze jedno pytanko jakie bezpiecznik dobrać do maszyny której łączna moc wynosi około 17KW? (5 silników o mocy 3,3,4,4,3 KW - wszystkie rozruch gwiazda-trójkąt);
  • #2 5719545
    bandzior2
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    W instalacjach domowych stosuje się już tylko 30mA różnicowoprądówki. 300mA to raczej na budowach się stosuje.
  • #3 5719575
    alfaam
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Urządzenia silnikowe z uwagi na duży prąd rozruchowy zabezpieczamy zabezpieczeniami typu C lub najlepiej zab. silnikowymi. W tym przypadku na C16 powinno chodzić (rozruch bez obciążenia) pewniej było by na C20 ale musisz sprawdzić czy zostaną spełnione warunki szybkiego wyłączenia.
    Sugerowanie C16 wynika z mojej niechęci do przewymiarowania zabezpieczeń, a zawsze można wymienić na większe jak się nie sprawdzi.
    Różnicówka 300mA spełnia rolę tylko "zabezpieczenia przeciwpożarowego" a nie przeciwporażeniowego. Zastosuj 30mA i poproś projektanta o weryfikację projektu, z tym B16 pewno się pomylił.
  • #4 5719576
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    typ B- od 3 In do 5In,typ C od 5In do 10In , typ D- od 10In do 20In

In prąd znamionowy wyłacznika
    typ B stosuje sie w instalacjach mieszkaniowychi przemyslowych
    typC zabezpieczenia obwodow elektrycznychodbiorników takich jak silniki, trafa
    typ D zabiezpieczja odbiornikicharakteryzujace sie b. dużym pradem rozruchu
    Ochrona przeciwporażeniowa - róznicowki o pradzie zadzialania 10mA , 30mA
    róznicowki o pradzie zadzialania 300mA-500mA stosuje sie jako zabezpieczenia przeciw pozarowe
  • #5 5719737
    bioforge2008
    Poziom 10  
    no cóż widzę ze jednak miałem rację że coś jest nie tak; wrzucam ten projekt wraz z opisem i proszę o ewentualne uwagi co i jak należy zmienić;

Schemat:

Opis:

• #6 5720209
    alfaam
    Poziom 19  
    Projektant starej daty
    tak na szybko to sterowanie wył. P.Poż. na zewnątrz przed wejściem, wjazdem w widocznym miejscu, wystarczy jedno, ale daj dwa a nawet trzy wszystko zależy od zabudowy. Na pewno nie stosowałbym w pomieszczeniach to może zagrozić bezpieczeństwu pracowników.
    APU no nie wiem proponuje któryś z wyłączników kompaktowych z cewką podnapięciową tym bardziej że ochronniki trzeba zabezpieczyć.
    Oprawy z statecznikiem elektronicznym lub rozbij w pomieszczeniach na 3f włączane jednocześnie. Stanowiskowe oświetlenie jak najbardziej.
    Różnicówki 30mA
    5x10 na 7.5kW trochę dużo ale zależy od sposobu ułożenia itp i może być oki.
  • #7 5720590
    bioforge2008
    Poziom 10  
    alfaam napisał:
    Projektant starej daty
    tak na szybko to sterowanie wył. P.Poż. na zewnątrz przed wejściem, wjazdem w widocznym miejscu, wystarczy jedno, ale daj dwa a nawet trzy wszystko zależy od zabudowy. Na pewno nie stosowałbym w pomieszczeniach to może zagrozić bezpieczeństwu pracowników.
    APU no nie wiem proponuje któryś z wyłączników kompaktowych z cewką podnapięciową tym bardziej że ochronniki trzeba zabezpieczyć.
    Oprawy z statecznikiem elektronicznym lub rozbij w pomieszczeniach na 3f włączane jednocześnie. Stanowiskowe oświetlenie jak najbardziej.
    Różnicówki 30mA
    5x10 na 7.5kW trochę dużo ale zależy od sposobu ułożenia itp i może być oki.

dokładnie, projektant "starej daty" :)
    a na tą maszynę o mocy łącznej 17Kw, wystarczy mi zabezpieczenie C32 i kabel 5x16? czy może 5x10? odległość od rozdzielni będzie góra 5 mb;

jeszcze parę pytań:
    -różnicówki wszystkie takie same? czy można dać różne, bo mam dwie c25 i c40, więc myśle że mógłbym pod nie podpiąć maszyny i mniejszych silnikach;
    -ile maszyn pod jedną róznicówkę?
    -ile przewodów jest potrzebnych od wyłącznika przeciwpożarowego do przycisku? bo nie miałem z tym do czynienia i nie za bardzo się orientuję na jakiej zasadzie to działa?
    -to łączenie maszyn bednarką to chyba przesada? bo jakoś sobie tego nie wyobrażam
  • #8 5720626
    alfaam
    Poziom 19  
    Cytat:
    a na tą maszynę o mocy łącznej 17Kw, wystarczy mi zabezpieczenie C32 i kabel 5x16? czy może 5x10? odległość od rozdzielni będzie góra 5 mb

przewód na pewno 5x10 wystarczy, zabezpieczenie trzeba rozpatrzyć indywidualnie, tryb pracy, charakter itp

Dodano po 2 [minuty]:

jesteś inwestorem czy elektrykiem bo już nie wiem
  • #9 5723113
    bioforge2008
    Poziom 10  
    alfaam napisał:
    Cytat:
    a na tą maszynę o mocy łącznej 17Kw, wystarczy mi zabezpieczenie C32 i kabel 5x16? czy może 5x10? odległość od rozdzielni będzie góra 5 mb

przewód na pewno 5x10 wystarczy, zabezpieczenie trzeba rozpatrzyć indywidualnie, tryb pracy, charakter itp

Dodano po 2 [minuty]:

jesteś inwestorem czy elektrykiem bo już nie wiem

jestem inwestorem:) ale z racji tego że znajomy elektryk nie trzeźwieje od dwóch tygodni sam się muszę tematem zainteresować i przynajmniej zrobić zakupy tego co mi będzie potrzebne, pociągnąć kable itd, a do podłączenia rozdzielni weznać fachowca;
  • #10 5723250
    alfaam
    Poziom 19  
    no to przechlapane
    Ja bym jednak poczekał aż wytrzeźwieje, albo innego znajomego poszukał

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono zasady doboru bezpieczników typu B i C oraz różnicówek o prądzie 30 mA i 300 mA w instalacjach elektrycznych, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań w stolarni. Bezpieczniki typu B (3–5 In) stosuje się głównie w instalacjach mieszkaniowych i przemysłowych dla odbiorników o niewielkich prądach rozruchowych, natomiast typ C (5–10 In) jest zalecany dla urządzeń silnikowych ze względu na większy prąd rozruchowy, a typ D dla odbiorników z bardzo dużym prądem rozruchu. W przypadku piły z silnikiem 5,5 kW projektant zastosował bezpiecznik B16 i różnicówkę 300 mA, co zostało zakwestionowane, gdyż dokumentacja urządzenia wskazuje na zabezpieczenie typu C20. Różnicówki 30 mA służą do ochrony przeciwporażeniowej, natomiast 300 mA pełnią funkcję zabezpieczenia przeciwpożarowego. Dla maszyny o łącznej mocy około 17 kW (5 silników z rozruchem gwiazda-trójkąt) sugerowano zabezpieczenie C32 oraz przewód 5x10 lub 5x16 mm², zależnie od warunków instalacji. Poruszono także kwestie stosowania różnych wyłączników różnicowoprądowych (np. C25, C40) pod różne maszyny, liczby maszyn pod jedną różnicówkę oraz zasady działania i okablowania wyłącznika przeciwpożarowego. Projekt elektryczny oceniono jako przestarzały, z zaleceniem weryfikacji i aktualizacji zabezpieczeń oraz instalacji różnicówek 30 mA dla ochrony pracowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA