logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego regulator In 233 do alternatora Denso nie działa po podłączeniu?

Reflekt 01 Mar 2008 17:23 2959 6
REKLAMA
  • #1 4862587
    Reflekt
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Witam. Chciałem zamienić regulator mechaniczny na elektroniczny . Regulator podłączyłem w następujący sposób :
    IG - zasilanie od stacyjki
    F- szczotka dodatnia wirnika
    S- pomiar kontrolny napięcia akumulatora
    L- uzwojenie wzbudzające
    E- masa
    P- obrotomierz
    Regulator po tym podłączeniu nie pracuje , kontrolka się nie pali ....
    Co może być powodem braku pracy regulatora....http://195.125.241.148/cgi-win/product.exe?IN223
  • REKLAMA
  • #2 4862797
    elmechrs
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Oznaczenia wyprowadzeń to:
    IG- zasilanie po stacyjce
    F- szczotka wzbudzająca wirnika
    S- pomiar napięcia akumulatora
    L- lampka kontrolna
    E- masa
    P- obrotomierz

Możliwe że pomyliłeś szczotki.
  • REKLAMA
  • #3 4863086
    Reflekt
    Poziom 17  
    Raczej nie sprawdzałem dwa razy , ale czy uzwojenie wzbudzające stojan powinno być podpięte pod pin L.
  • #4 4863150
    elmechrs
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Nie wiem co rozumiesz przez uzwojenie wzbudzające, bo L to jest przewód wychodzący na kontrolkę. Może jakiś schemacik jak to podpiołeś lub zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #5 4865719
    Reflekt
    Poziom 17  
    chodzi mi o to że potrzebuje jeszcze przyłączyć przewód który wychodzi z twornika stojana , do którego pinu go podłączyć ?
  • REKLAMA
  • #6 4866833
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2154
    Tego regulatora nie podłączysz dlatego że alternator musi mieć diody wzbudzenia a twój nie ma dlatego mechaniczny ma wejście z gwiazdy.P
  • #7 4867551
    Reflekt
    Poziom 17  
    rzeczywiście przewód twornika jest podłączony do środka gwiazdy , to do którego pinu mam go podłączyć

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z działaniem elektronicznego regulatora napięcia IN 233 podłączonego do alternatora Denso. Regulator został podłączony zgodnie z oznaczeniami pinów: IG (zasilanie po stacyjce), F (szczotka wzbudzająca wirnika), S (pomiar napięcia akumulatora), L (lampka kontrolna), E (masa), P (obrotomierz). Problem polega na tym, że regulator nie działa, a kontrolka się nie zapala. Wskazano, że pin L służy do podłączenia lampki kontrolnej, a nie uzwojenia wzbudzającego stojana. Alternator wymaga diod wzbudzenia, których brak w omawianym modelu, dlatego regulator elektroniczny IN 233 nie może być poprawnie podłączony. Mechaniczny regulator ma wejście z gwiazdy, do którego podłączony jest przewód twornika stojana, co jest istotne dla prawidłowego działania. W efekcie regulator IN 233 nie współpracuje z alternatorem Denso bez diod wzbudzenia i odpowiedniego podłączenia przewodów stojana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA