logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbyt małe ładowanie alternatora , toyota diesle 87r

Reflekt 21 Lut 2008 18:26 4595 19
REKLAMA
  • #1 4830683
    Reflekt
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Witam. Alternator marki denso. Wymieniłem przewód masowy oczywiście zasilający sprawdziłem i jest drożny, ale ostatnio alternator zaczoł się dziwnie zachowywać . Na biegu jałowym napięcie wynosi 12,45V podczas wchodzenia na obroty napięcie wzrasta po 3 min do wartości 14,9V i spada do wartości 12,4V ,czyli regulator pracuje. i tak w kółko co za tym idzie akumulator jest niedoładowany i są problemy z uruchomieniem auta. Akumulator sprawdziłem arometrem wszystkie cele są ok. Pasek klinowy jest wymieniony. Co może być przyczyną nie doładowania akumulatora ?
  • REKLAMA
  • #2 4831128
    Przemo-P21
    Poziom 17  
    Ocena: 158
    Na pierwszy rzut oka wygląda na regulator napięcia....sprawdź jeszcze napięcie paska alternatora i szczotki (szczotkotrzymacz jest tam chyba osobno)....
  • REKLAMA
  • #4 4831615
    Ambulans
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Sprawdź uzwojenie stojana czy nie ma przebicia do masy, miałem podobny przypadek w nissanie jak korozja spowodowała spuchnięcie miejscami stojana.
  • #5 4831632
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    A gdzie ty masz komutator w alternatorze?
    Podpowiedź: komutacja to znacyz przełaczanie. Komutator występuje w maszynach prądu stałego.
    W maszynie prądu przemiennego jaką niewątpliwie jest alternator są pierścienie ślizgowe.

A w tym przypadku posprawdzałbym styki regulatora z "resztą świata". Noi szczotki pytanie czy dobre, niezuzyte
  • REKLAMA
  • #6 4832051
    Reflekt
    Poziom 17  
    Szczotki są nowe, pasek jest napięty poprawnie, pytanie się nasuwa-gdzie jest regulator napięcia? z alternatora wychodzi aż 5 przewodów więc chyba jest na zewnątrz ...
  • #7 4832500
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam.
    Tak regulator jest w wewnatrz. Na alternatorze masz jesczce popmpę wspomagania hamulca. Trzeba zdemontować alternator.
    Pozdrawiam
  • #8 4837468
    Reflekt
    Poziom 17  
    Jestem na etapie rozbierania alternatora . Znalazłem przykręcony cylindryczny element który jest chyba kondensatorem ale niestety niema na nim opisu jakiej wartości powinien on być
  • #9 4837901
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam. Tak jest to kondensator, nim sie nie przejmuj,on bardzo rzdka sie psuje.Zobacz szczotki na regulatorze i pierścienie na wirniku.Jeżeli te elementy OK ,to regulator napięcia.
    Pozdrawiam
  • #10 4840868
    Reflekt
    Poziom 17  
    Rozebrałem alternator diody prostwnicze i wzbudzajace sa ok ale regulatora niem w srodku?!
  • #11 4841147
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Ten rocznik ma mechaniczny regulator zewnętrzny.P
  • #12 4841357
    Reflekt
    Poziom 17  
    jak mechaniczny to gdzie on jest?
  • #13 4841490
    viper555
    Poziom 39  
    Popatrz za kablami jak nie widzę to nie wiem.P
  • #14 4841629
    Ambulans
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Regulator powinien byś razem ze szczotkami.
  • #15 4841797
    lokomo
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ambulans napisał:
    Regulator powinien byś razem ze szczotkami.

niekoniecznie razem.są alternatory starszegop typu gdzie regulator typu mechanicznego może być umieszczony osobno w komorze silnika ale szczotki są zawsze w wewnatrz alternatora.alternatory nowego typu mają regulator tzw.monolit czyli szczotki i regulatorel ektroniczny razem,
  • #16 4845674
    Reflekt
    Poziom 17  
    Regulator składa sie z zespołem cewek i styków przełączanych. Wymieniłem alternator na nowy bo w starym padły diody, i nadal napięcie waha sie w granicach 11,8 do 12, 4V co jest grane...
  • REKLAMA
  • #17 4846750
    viper555
    Poziom 39  
    W regulatorze mechanicznym najważniejsze są styki ,jeżeli są przypalone to regulator nie będzie regulował a wg mnie ładowanie sprawdzasz na zimnym silniku gdy działa system dogrzewania i dlatego takie niskie napięcie. Zmierzyć jak świece przestaną grzać.P
  • #18 4854077
    lokomo
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    wymieniłeś na nowy tzn ze sklepu czy ze szrotu ? bo jak ze szrotu wypadało by sprawdzić go dokładnie a jak troche sie orjentujesz to można na próbę podłączyć regulator np. od malucha
  • #19 8703701
    majorbat
    Poziom 1  
    Mi padło ładowanie, sprawdzili na przyrządach i okazało się, że stojan ma przebicie oraz poszły diody. Najgorsze, że nigdzie nie ma zamienników i nie mogę dostać używanego. Za nowy każą zapłacić 1300 zł!!!
  • #20 8704377
    viper555
    Poziom 39  
    Konkretnie co za samochód jaki alternator.P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niewystarczającego ładowania akumulatora w Toyocie z silnikiem diesla z 1987 roku, wyposażonej w alternator marki Denso. Napięcie na biegu jałowym wynosi około 12,4 V, a po zwiększeniu obrotów chwilowo wzrasta do 14,9 V, po czym spada ponownie, co wskazuje na pracę regulatora napięcia, jednak akumulator pozostaje niedoładowany. Sprawdzono przewody masowe, pasek klinowy, szczotki (nowe) oraz akumulator (w dobrym stanie). W dyskusji zasugerowano możliwe przyczyny: uszkodzony regulator napięcia (mechaniczny, zewnętrzny w tym modelu), zużyte lub przypalone styki regulatora, zużycie pierścieni ślizgowych, uszkodzenie uzwojenia stojana (przebicie do masy), uszkodzenie diod prostowniczych lub kondensatora (rzadko uszkodzony). Regulator w tym modelu jest mechaniczny i może być umieszczony osobno w komorze silnika, szczotki natomiast znajdują się wewnątrz alternatora. Wymiana alternatora na nowy nie rozwiązała problemu, co sugeruje konieczność sprawdzenia regulatora i warunków pracy silnika (np. wpływ systemu dogrzewania na napięcie). Wskazano również, że w starszych alternatorach regulator i szczotki mogą być osobnymi elementami, a w nowszych zintegrowanymi. W przypadku uszkodzenia stojana i diod prostowniczych pojawia się problem z dostępnością części zamiennych i wysokim kosztem nowego alternatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA