logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć elektrozawór 230V do migomatu zamiast mechanicznego?

olg 01 Mar 2008 18:22 6631 12
REKLAMA
  • #1 4862828
    olg
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie
    Proszę o pomoc ! Mianowicie mam migomacik który nie ma elektrozaworu do gazu tylko mechaniczny zawór w rączce palnika. Stanąłem teraz przed koniecznoscią wymiany przewodu z palnikiem i muszę załozyc elektrozawór! Mam akurat sterowany 230V ! Przoszę o wyjasnienie jak podłączyc go aby działał prawidłowo! Jestem raczej laikiem więć bardzo proszę o wyjasnienie jak najprościej, jak go podłączyć zeby się otwierał podczas spawania?
    Dziekuję i pozdrawiam!:cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 4862929
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Podajesz napięcie na cewkę elektrozaworu i wtedy elektrozawór się otwiera.
  • #3 4862966
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Zbych034-
    Cytat:
    Tak jak kol. napisał.Pamiętaj jednak że przy sterowaniu 230V fazę dajesz najpierw na bezpiecznik/musisz zamontować/a potem na cewkę elektrozaworu,natomiast 0/zero/na mikrowyłącznik w uchwycie-a powrót na elektrozawór.Po naciśnięciu wył. w uchwycie zawór się otworzy.
  • #4 4863382
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    W tych migach jest z reguły tak że na włącznik w uchwycie idzie 12 lub 24 V z płytki i po przyciśnięciu przycisku przekażnik załącza trafo główne . Wg mnie to zawór należało by zasilić tam gdzie jest podawane napięcie na trafo główne lub przez dodatkowy przekażnik z cewką 12 lub 24V włączaną razem silnikiem podajnika . Reszta j w .Prawdopodobnie ze względów bezpieczeństwa nie podaje sie na uchwyt 230 V.
  • REKLAMA
  • #5 4863560
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    Henry12 napisał:
    W tych migach jest z reguły tak że na włącznik w uchwycie idzie 12 lub 24 V z płytki i po przyciśnięciu przycisku przekażnik załącza trafo główne . Wg mnie to zawór należało by zasilić tam gdzie jest podawane napięcie na trafo główne lub przez dodatkowy przekażnik z cewką 12 lub 24V włączaną razem silnikiem podajnika . Reszta j w .Prawdopodobnie ze względów bezpieczeństwa nie podaje sie na uchwyt 230 V.

Najprostsza sprawa to podpiąć pod pierwotne uzwojenie trafa. W momencie załączenia trafa załączy się elektrozawór. Jeśli masz stycznik załączający trafo z jednym wolnym stykiem to można by podłączyć przez ten styk i wtedy napięcie cewki elektrozaworu miałoby zawsze pełne napięcie niezależne od regulacji prądu.
    Przewody z zaworem gazowym w rączce zazwyczaj jednak są stosowane w migach małych jednofazowych gdzie załącza trafo przekaźnik jednostykowy i wtedy jedynie można podłączyć pod uzwojenie trafa jak pisałem, albo dać dodatkowy przekaźnik. Moim zdaniem jest to zbyteczna komplikacja.
  • #6 4863789
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    elektromechanik-
    Cytat:
    Najprostsza sprawa to podpiąć pod pierwotne uzwojenie trafa. W momencie załączenia trafa załączy się elektrozawór. Jeśli masz stycznik załączający trafo z jednym wolnym stykiem to można by podłączyć przez ten styk i wtedy napięcie cewki elektrozaworu miałoby zawsze pełne napięcie niezależne od regulacji prądu.
    Faktycznie ! Zapomniałem że mikrowyłącznik zał.trafo.../ale gafa.../Jeśli MIG jest jednofazowy to wystarczy podpiąć elektrozawór pod uzwojenie pierwotne/na styczniku,bądż przekazniku-przed regulacją/i nie jest konieczny dodatkowy styk....Ale bezpiecznik na elektrozawór-konieczny.
  • REKLAMA
  • #7 4866404
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Zbych034 napisał:

nie wszysystkie zawory sa NC ( otwierane po podaniu napięcia) są tez zawory NO , ( zamykaja przeplyw po podaniu zasilania ) warto o tym pamietac :D
  • REKLAMA
  • #8 4868865
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Są takie zawory ale dość rzadko spotykane.
  • #9 4869573
    and61
    Poziom 27  
    Zbych034 napisał:

a skąd takie przekonanie??, proponuje przejrzec oferty producentów np.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany , na wydziale produkcyjnym ktorym sie opiekuje jestem zmuszony stosowac rózne zawory np do amoniaku a te włąsnie sa mało spotykane
  • #10 4870102
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    and61 napisał:
    Zbych034 napisał:

a skąd takie przekonanie??, proponuje przejrzec oferty producentów np.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany , na wydziale produkcyjnym ktorym sie opiekuje jestem zmuszony stosowac rózne zawory np do amoniaku a te włąsnie sa mało spotykane

Nie rób z autora takiego CIEMNIAKA który nie będzie wiedział czy zawór przepuszcza czy zamyka.
  • #11 4871107
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    No jak zwykle znajdzie się ktoś kto zrobi z igły widły i rozdrapie nimi prosty temat. W migomatach stosuje się zawory NC i już. Jak sobie wyobrażasz zawór NO w migomacie? Wyłączamy miga z prądu i zaczyna nam gaz z uchwytu lecieć :).
  • #12 4871450
    peter_bb
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Głównie chodzi o Twoje bezpieczeństwo.Zastosuj przekaźnik,który będziesz sterował z rękojeści napięciem 24 lub 12V.A przez styki
    przekaźnika podłączysz 220V do elektrozaworu.Czy to ma być NO czy NC,dojdź do tego sam,bo ja nie znam na pamięć wszystkich migomagów.
  • #13 4872645
    and61
    Poziom 27  
    elektromechanik napisał:
    ...Nie rób z autora takiego CIEMNIAKA który nie będzie wiedział czy zawór przepuszcza czy zamyka.

autor tematu napisał
    olg napisał:
    ... Mam akurat sterowany 230V ! Przoszę o wyjasnienie jak podłączyc go aby działał prawidłowoJestem raczej laikiem więć bardzo proszę o wyjasnienie jak najprościej, jak go podłączyć zeby się otwierał podczas spawania? ...

nie wspomniał skąd ma zawór , może kupił pierwszy lepszy na allegro?? sam twierdzi że jest laikiem w tych sprawach stąd moja uwaga, kupując akcesoria o ktorych nie ma sie pojęcia mozna zrobic rózne błędy

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposób podłączenia elektrozaworu 230V do migomatu zamiast mechanicznego zaworu gazowego w uchwycie palnika. Elektrozawór otwiera się po podaniu napięcia na jego cewkę. Zaleca się podłączenie fazy przez bezpiecznik do cewki elektrozaworu, a przewodu zerowego do mikrowyłącznika w uchwycie, który steruje otwarciem zaworu podczas spawania. W migomatach jednofazowych najprostsze jest podłączenie elektrozaworu do pierwotnego uzwojenia transformatora lub przez styki stycznika/przekaźnika załączającego transformator, co zapewnia zasilanie elektrozaworu równocześnie z uruchomieniem spawania. Konieczne jest stosowanie bezpiecznika na obwodzie elektrozaworu. Dyskutowano także o typach zaworów: NC (normalnie zamknięte, otwierane po podaniu napięcia) stosowane standardowo w migomatach oraz rzadziej spotykanych NO (normalnie otwarte). Ze względów bezpieczeństwa w migomatach stosuje się zawory NC, aby po wyłączeniu spawania gaz nie przepływał. Zaleca się stosowanie przekaźnika sterowanego niskim napięciem (12 lub 24V) z rękojeści palnika, który załącza elektrozawór 230V. Podkreślono, że dobór zaworu powinien być świadomy, aby uniknąć błędów i zagrożeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA