logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować kierunkowskazy w Romet Ogar 205? Koszty i schematy elektryki

Marcin_Ziom 02 Mar 2008 19:08 14638 27
REKLAMA
  • #1 4866318
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chciałem założyć kierunki do Romet Ogara 205.Jak przerobić elektryka ?? co mam kupić ile mnie to będzie kosztowało ? ma ktoś jakiś schemat żeby to działało bo nie znam sie na tym za bardzo ??Pomocy! :cry::?:

Poprawiłem błędy w temacie!
    Interpunkcja też się kłania!
    18:44 9.3.2008
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4866447
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #3 4866679
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 53
    hymmm tez mialem kiedys podobny problem to rozwiazania raczej szukalem w alumulatorze, jakims przelaczniku i jakis uklad co by sprawil ze zarowki by "mrygaly" jednakze niestety nie znalazlem duzo ciekawych ukladow :P a jak byly jakies to troche skaplikowane. Chociaz widzialem kiedys jakis mrygacz na NE555 jak znajde to podam schemat :)

Dodano po 8 [minuty]:

Prosze bardzo znalazlem ten uklad :)
    Wszystko znajdziesz na: http://tom5555.republika.pl/pliki/projekty/przerywa/index.html

Wydaje mi sie ze projekt jest bardzo prosty i wcale nie drogi jednakze bys musial go zasilac z jakiegos akumulatorka (na allegro jest bardzo duzo ofert) lub jesli masz tam w ogarze 12V to mozesz podlaczyc go gdzies tam... Ale z tego co pamietam to w ograch jest albo 6 albo 9V... i wlasnie troche lipa a domyslajac sie to raczej by Ci sie nie chcialo bawic w przewijanie cewek itp itd... Wiec polecam akumulator :)
  • #4 4868090
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    Wszystko spoko tylko ta strona i nie zładuje...Mógł byś podać jeszcze raz ten adres?? z góry Dzięki
  • #5 4868560
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2540
    Zobacz co ja miałem zrobione:
    http://www.ogar205tuning.republika.pl/12vwkomarze.htm
    PS. było to już dawno temu :) A teraz można zobaczyć że już więcej osób decyduje się na takie "tuningi" Rometów.
  • #7 4869290
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    A ma ktoś cały sprzęt od tego gotowy do podpięcia??Sprawny...Ponieważ tuninguje swojego komarka a zależy mi na czasie...
  • REKLAMA
  • #8 4869334
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Poszukaj na allegro moze beda jakies gotowe migacze... albo wez kup taka kostke co w samochodach sa i steruja wlasnie migaczami w nich juz jest wszytko co potrzebne... Wystarczy tylko ze podamy napiecie przelaczniki i zarowki :) Na allegro ich pelno :)
  • #9 4872601
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    Tylko jest jedenproblem w romecie jest 6v a akumulator musi byc 12v jak to zrobic ?Żeby nie ładować co tydzien akumulatora...
  • #10 4872626
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    No i wlasnie tu jest problem :) i dodatkowe koszty na prostownik... tutaj by musial ktos sie wypowiedziec co ma wieksza wiedze bo ja zabardzo nie wiem jak to mozna zrobic... Ale mozesz poszukac tego ukladu na allegro co dziala na 6V moze bedzie jakies a juak nie to posostaje zrobienie tego uklady co tam jest i probowwac go zasilic z 6V

Dodano po 3 [minuty]:

Z tego co widze w nocie katalogowej ukladu NE555 to moglby byc zasilany 6V ale trzeba by bylo pozmieniac niektore rezystory... Albo by sie obeszlo i bez :P

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/N/E/5/5/NE555.shtml

I wtedy tylko zarowki na 6Vi bedzie dzialac :D
  • #11 4872889
    ojs
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja bym Ci proponował tak:
    odlutuj cewki świetlne od masy, poprowadź je przez mostek Graetz'a i do akumulatora 6V. Masz już akumulator z ładowaniem, pozostaje teraz kwestia przerywacza. Musi być elektroniczny? Bo są bimetale na 6V np. do simsonów :)
  • #12 4873505
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Po co ma tam lurtowac cewki i w ogole sskoro wystarczy ze sie podepnie pod kable z lampy da mostek prostowniczy i uklad jest wtedy zasilany normlanie i akumulatora nie potrzebujemy :) i zdaje mi sie ze taki aku by dlugo nie pociagnol na takim ladowaniu :D a co do tych bimetali to pokaz jakies zdjecie albo cus bo sam moze bym to kupil :D
  • REKLAMA
  • #13 4873547
    ojs
    Poziom 13  
    Nie wiem czy można tu zamieszczać adresy z allegro ale wpisz sobie fraze "przerywacz 6v" w szukajce allegro i będzie tego dosyć sporo :). A na pytanie po co akumulator, odpowiem tak:
    -po pierwsze żarówki 2 musza mieć po 21W każda czyli świecą przerywczo 2 to jest 42W, żadne magneto z tego typu motorowerów nie uciągnie tyle i mogą pojawiać się problemy z częstotliwością mrugania, zaznaczam że jest to bimetal który do odpowiedniego przerywania potrzebuje odpowiedniego obciążenia :)
    Pozdrawiam, ojs :)
  • #14 4873975
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    Ja mam jakieś w garażu przerywacze zapewne od malucha mogą być takie??
  • #16 4874133
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    A tak w ogóle to muszę kupić kierunkowskazy, przerywacz, stelaż, akumulator, trochę kabli, przełącznik i co jeszcze bo nie mam bladego pojęcia?

Dodano po 1 [minuty]:

Zakładam elektrykę na 12V Ładowanie będzie 6V ale nie problem prostownik mam;p
  • #17 4874348
    ojs
    Poziom 13  
    Nie będziesz miał ładowania 12V aku gdy Twoje magneto "oferuje" 6V... do ładowania 12 potrzeba ok14,5V, wbij na www.ojs.republika.pl może Ci się coś z tamtąd przyda :) co prawda stronka jest robiona pod ogara 200 ale po odpowiednich przeróbkach da się zastosować porady tam zamieszczone do ogara 205.
    Pozdro, ojs
  • #18 4874826
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    6V instalację bym nie proponował. Zawsze ciężko z żarówkami. Natomiast cewki i tak trzeba przewijać, ponieważ generują zbyt małą moc. Nie da się zrobić tak, żeby było jednocześnie światło i ładowanie - wiem to po sobie (podczas jazdy w nocy przestały świecić światła i wracaliśmy z bratem prawie po ciemku ratując się włączaniem i wyłączaniem świateł). Przejrzyj jeszcze raz moją stronę, którą podałem Ci wyżej. Z 6V przerywaczem były problemy. Nie przerywał tak jak powinien. Dopiero założenie instalacji 12V wszystko poprawiło. I tak nie zrobisz tego w jeden dzień (przewinięcie cewek, założenie lamp, przełącznika, połączenie instalacji).
  • #19 4874883
    ojs
    Poziom 13  
    Jest bez różnicy czy kolega Marcin_Ziom założy instalacje 6V czy 12V. Po co przewijać cewki? Nie ma nic z niczego... wydajność prądowa magneta zawsze będzie taka sama... można ją zwiększyć tylko poprzez zwiększenie zwojów już istniejących a to jest niemożliwe ponieważ nie ma tam miejsca. Co do zdania kolegi BANANvanDYK,
    BANANvanDYK napisał:
    Nie da się zrobić tak, żeby było jednocześnie światło i ładowanie - wiem to po sobie (podczas jazdy w nocy przestały świecić światła i wracaliśmy z bratem prawie po ciemku ratując się włączaniem i wyłączaniem świateł)

Myślę że problem tkwił w tym że miałeś zastosowane żarówki o większej mocy bądź tez miałeś przebicie na instalacji. Jeżeli miałeś zrobione ładowanie do tego akumulatora i miałeś wkręcone żarówki nominalne do tego motoroweru to niemożliwą rzeczą było aby się akumulator rozładował. Problem mógł też leżeć w nieodizolowanej masie w cewkach.. jeżeli zastosowałeś mostek prostowniczy przed którym była masa i za którym tez była ta sama masa dawał tylko połowę mocy.
    Pozdrawiam, ojs =)
  • #20 4879949
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Napisałem tak tylko dla przykładu, ponieważ wówczas w silniku były oryginalne cewki, ładowanie przez JEDNĄ diodę a żarówki były podłączone do akumulatora. Wiadomo że zastosowanie prostowania jednopołówkowego spowodowało że nie było wystarczającego ładowania i akumulator się rozładował. Zaraz po tym brat kazał zrobić na poprzednią konfigurację (światła z iskrownika, akumulator nie ładowany i kierunkowskazy zależne od naładowania akumulatora). Potem zdecydowaliśmy się dalej kombinować z cewkami (poprzednio bezskutecznie kombinowaliśmy z cewkami, ale błędy przy nawijaniu - niewłaściwy kierunek nawijania, zwarcia do rdzenia - nie dawały rezultatu) i udało mi się nawinąć cewkę 12V bez połączenia masy. Potem wszystko poszło z górki i przerobiłem instalację że wszystko grało.
    Co do cewek, to zostały nawinięte drutem nieco grubszym (oryginalny był chyba 0.85 a dałem 0.90), zwojów wyszło trochę mniej niż dwa razy więcej. Po nawinięciu okleiłem uzwojenie taśmą klejącą. Cewki były tak grube, że trzeba było jedną trochę "skliszczyć" bo się przerywacz nie otwierał. Zrobiliśmy jeden błąd, że końce uzwojeń były od "góry" cewki a nie od "dołu", przeszkadzał trochę przewód i trzeba było go przykleić na super glue. Niektóre rzeczy mogą brzmieć śmiesznie, ale trzeba dodać że to było 7 lat temu kiedy ja zdałem kartę motorowerową a mój starszy o trzy lata brat przestał się bać, że policja go złapie.
    Zastanawiam się teraz czy mój były komarek, spadek po śp dziadku dalej jeździ w rejonach Borów Tucholskich...
  • REKLAMA
  • #21 4890326
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    do tego założyć Kabel 2 żyłowy 0,75??A akumulator będzie narazie beż ładowania wystarczy 12V 7AH??
  • #23 4890567
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    kabla kupiłem 10m napewno wystarczy
  • #25 4892515
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Dwie cewki oświetleniowe w ogarze mają po 15W, połączone są równolegle co daje 30W, żarówki - przednia 25W, tylna 5W. "Zapasowej" mocy ani dudu....
    Trochę można je przeciążyć ale bardzo niewiele bo się spalą. Proponuję akumulator żelowy 1,2 Ah 6V ładowany przez mostek graetza i źródło prądowe na LM317, 250mA powinno wystarczyć, 6V dlatego że w instalacji nie zawsze występuje pełne 12V czy więcej do naładowania 12V aku. Przerywacz na 555 i kierunkowskazy na ultrajasnych ledach.
  • #26 4907665
    Adrian77777772
    Poziom 2  
    Ok sorki za problem postaram się to zrobić jak najlepiej!!!! pozdro!!!

Dodano po 16 [minuty]:

Mój projekt przedstawia się nastepująco:od cewek puszczamy kabel do przełącznika(kierunkowskazów)podłanczamy go w oczywisty sposób tak jak światła.Żarówki jakie są potrzebne to 3,5v 1.1v bądź0,3w ponieważ 3,5 +3,5 daje razem ok6v czyli żarówki się nie popalą i nie zabiorą niezbędnej mocy światełmocujemy kierunkowskazy jak kto jakie woli ja mam np. od ćezety i wszystko śmiga aha jeszcze w między czasie trzeba skitrać jakiś przerywacz najlepiej od lampki rowerowej jak ktoś wie jak on wygląda... miłego mątowanai odp.

[Proszę poprawić pisownię i interpunkcję. Na forum nie używamy slangu. Mariusz Ch.]
  • #28 4909007
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    to tak kupilem od kumpla przerywacz oraz przełącznik od mz 150 kierunkowskazy najprostsze jakie były za 12 zł sztuka 10 m kabla a zamiast mocowań wezmę porobię takie rurki odpowiedniej długości akumulator 12V prawdopodobnie żelowy bo zależy mi na jak mniejszych kosztach. chyba wszystko...Może byc czy coś zmienić??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu kierunkowskazów w motorowerze Romet Ogar 205, ze szczególnym uwzględnieniem przeróbki instalacji elektrycznej, doboru komponentów oraz kosztów. Podstawowym problemem jest napięcie instalacji – oryginalnie 6V lub 9V, podczas gdy standardowe przerywacze i akumulatory kierunkowskazów działają na 12V. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przerywacza opartego na układzie NE555, który można zasilać z akumulatora 12V lub próbować dostosować do 6V przez zmianę rezystorów. Wskazano również możliwość użycia przerywaczy bimetalicznych na 6V, popularnych w motocyklach Simson, oraz konieczność zastosowania mostka prostowniczego (np. mostek Graetza) do stabilizacji napięcia i ładowania akumulatora. Dyskutowano o przewijaniu cewek zapłonowych w celu zwiększenia napięcia do 12V, co jest jednak trudne ze względu na ograniczoną przestrzeń i wymaga precyzyjnej pracy. Zalecane jest stosowanie żarówek o mocy dostosowanej do instalacji (np. 3,5V lub 6V) oraz akumulatora żelowego 12V 7Ah lub 6V 1,2Ah z odpowiednim układem ładowania. Wskazano, że instalacja 12V jest bardziej stabilna i pozwala na poprawne działanie kierunkowskazów, choć wymaga przeróbek i dodatkowych elementów. Do montażu potrzebne są: kierunkowskazy, przerywacz, akumulator, przełącznik, kable (np. 2-żyłowe 0,75 mm²), a także ewentualnie stelaż do mocowania. Wskazano źródła schematów i projektów, m.in. strony tom5555.republika.pl oraz ogar205tuning.republika.pl, gdzie można znaleźć schematy i opisy przeróbek. Koszty można ograniczyć przez zakup używanych elementów, np. przerywaczy z innych pojazdów (np. MZ 150) lub gotowych modułów dostępnych na Allegro. Podkreślono, że montaż i przeróbki wymagają podstawowej wiedzy elektrycznej i cierpliwości, a także testów działania instalacji po wykonaniu przeróbek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA