logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kluczyka scyzoryk do Audi A4 - na co zwrócić uwagę?

damdek 02 Mar 2008 22:10 12503 13
REKLAMA
  • #1 4867325
    damdek
    Poziom 10  
    ostatnio mnie naszło żeby dorobić sobie kluczyk scyzoryk do mojej audicy...
    tylko nie wiem jaki kupić aby dal sie bez problemu zaprogramować pod centralny.
    czy jak znajdę obojętnie jaki na 2 przyciski to będzie działał? na co zwrocic uwage?
    problem immo odpada bo przełożę sobie transponder z kluczyka serwisowego... dodam ze obecnie mój kluczyk wygląda tak:
    Wybór kluczyka scyzoryk do Audi A4 - na co zwrócić uwagę?
  • REKLAMA
  • #2 4867497
    Dudi2007
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    kolego z kluczykami do A4 to się zastanów bo w rocznikach 96-97 to niejeden nerwy stracił i to na serwisie chyba że masz zinnego roku
  • #3 4867667
    damdek
    Poziom 10  
    wlasnie mam z 97 roku. a co tam bylo takiego niezwyklego?
  • REKLAMA
  • #4 4868014
    Dudi2007
    Poziom 16  
    programowanie kluczyka siedziłe nad taką A4 przez pare ładnych godzn wkońcu kiljęt i ja stwierdziliśmy ze pewnie VAG-COM VAG 4.9 nic niezdziałam pojechał do serwisu tam spędził 5 godz by to wszystko ruszyło chłopak tam robił mu to na fuche i naprawde zależało mu na czasie tylko w tym roczniku jest taka zawiłość tak samo kasowanie inspekcji olejowej tyloko podłanczając kompa
  • #5 4868508
    damdek
    Poziom 10  
    akurat z inspekcja nie mialem problemu...
    to moze najlepszym wyjsciem bedzie przełozenie płytki z mojego pilota do scyzoryka... bo chyba rozmiarowo beda takie same....? dobrze mysle?
  • Pomocny post
    #6 4870581
    Dudi2007
    Poziom 16  
    jeśli tylko da rade to tak ale upewnij się w serwisie może to ja mam pecha do tak dziwnych historij normalnie mam dość tego auta bo ćoś z centralnm się dzieje
  • REKLAMA
  • #7 4870654
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    żaden problem masz ten droższy kluczyk używany 100 zł
    a programowanie jego nic prostszego.poradzisz se sam.pozdrawiam
    łap-----niemoge wstawić załącznika podaj maila to podeśle
  • #8 4877353
    damdek
    Poziom 10  
    info na mejla poszlo...
    to jakiego mam szukac kluczyka? obojetnie, aby na 2 przyciski?
  • Pomocny post
    #9 4878010
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    poszło na maila .pilota szukaj ze ślizgą gumą dwu-przyciskowego
  • #10 5670563
    greatlukas
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich,
    Ja mam pytanie, może wie ktoś jaki siedzi transponder w takim pilocie:

Wybór kluczyka scyzoryk do Audi A4 - na co zwrócić uwagę?Wybór kluczyka scyzoryk do Audi A4 - na co zwrócić uwagę?

Wybór kluczyka scyzoryk do Audi A4 - na co zwrócić uwagę?Wybór kluczyka scyzoryk do Audi A4 - na co zwrócić uwagę?

AUDI A4 96r.
    Ten kluczyk ma pilota na podczerwień, ale ja z niego nie korzystam, wstawiłem nowy alarm z radiowym pilotem i chciałbym dorobić sobie scyzoryk.
    Nie wiem jak zaprogramować immobilizer. Mam taką obudowe do scyzoryka:

Czy taki transponder da sie zaprogramować do mojego immo?

Pozdrawiam
    Łukasz
  • #11 5670792
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2074
    Ja tam transpondera nie widzę, przełóż ze starego kluczyka i finał. Wszystkie te podróby scyzoryków długo nie wytrzymują.
  • REKLAMA
  • #12 5670794
    greatlukas
    Poziom 14  
    Transponder, to chyba to szare w dolnej połówce scyzoryka, a ze starego nie chce wyrywać, bo chce go sobie zostawić w stanie nienaruszonym.
  • #13 5671443
    klucznikAK
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    To co masz to kluczyk oryginalny,od Audi 2005-2008r jest tam transponer crypto w gornej czesci klucza pod bialym plastikie,a ty masz w swoim na stalym kodzie,kopia transpondera u klucznika i po zabiegu,pozdrawiam,aha transponder crypto musisz wyciagnac bo beda sie zaklocaly!
  • #14 5671720
    greatlukas
    Poziom 14  
    klucznikAK
    Dzięki za odpowiedź :)
    Rozumiem to tak, moje auto posiada immobilizer z pastylką ze stałym kodem, czyli wystarczy mi teraz "sklonować" aktualnie działającą (zaprogramowaną do immo),
    lub załatwić inną pastylkę stałokodową i za pomocą PIN KODU wprogramować dodatkową pastylkę (która ma inny stały kod)
    Czy mógłbyś mi podać jakieś oznaczenie/symbol takiej pastylki?

Pozdrawiam Łukasz

------------------
    Czy ktoś może mi potwierdzić, czy w moim kluczyku jest transponder:
    megamos - ID13

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i programowania kluczyka scyzoryka do Audi A4 z rocznika 1996-1997. Wskazano, że w tych rocznikach programowanie kluczyka i centralnego zamka może być problematyczne i czasochłonne, często wymagające wizyty w serwisie. Zaleca się użycie oryginalnego kluczyka z dwoma przyciskami i ślizgiem gumowym, a także przełożenie płytki elektronicznej i transpondera z oryginalnego pilota serwisowego, co eliminuje problem z immobilizerem. Transponder w starszych modelach Audi A4 to pastylka ze stałym kodem (np. Megamos ID13), którą można sklonować lub wymienić na inną z programowaniem za pomocą PIN kodu. W nowszych modelach (Audi 2005-2008) stosowany jest transponder crypto, który wymaga wyjęcia, aby uniknąć zakłóceń. Podkreślono, że tanie podróbki kluczyków scyzoryków szybko się zużywają. Do programowania i kasowania inspekcji olejowej w tych rocznikach potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, np. VAG-COM, choć w praktyce bywa to trudne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA