Problem z pralką zanussi- po włączeniu programu zaczyna pobierać wodę , po chwili wypuszcza i zapala się koniec prania ,które miga 6 razy .Może ktoś wie co to oznacza .
Niestety nic nie udało mi się zrobić- sprawdziłem ntc -ok ,grzałka -ok wymontowałem także cały panel sterujacy -wygląda dobrze przekażniki -ok . Pralka cały czas nabiera wodę jakby do pierwszego poziomu ,po chwili zaczyna wypuszczać do zera i kończy program lampka miga sześć razy. Tak samo zachowuje się na programie płukania.Działa jedynie na wirowaniu i spuszczaniu wody. Niestety nadal nie wiem co oznacza ten błąd .
jest to błąd z grupy 60, Ciebie dotyczy błąd 66, stan pralki: spust wody, stop, dzwi otwarte; reset:wyłączenie; opis problemu: niesprawna elektronika, upływność grzałki
spróbuj wypiąć jeden z konektorów grzałki i puść program
Jak wypiąłem jeden przewód od grzałki, to zachowanie jest zupełnie inne, po załączeniu od razu przechodzi na koniec programu i miga, ale nie pamiętam ile razy - natomiast jak jest podłączony na pewno mruga sześć razy. W tej chwili nie mam do niej dostępu dopiero po niedzieli,nadal czekam za opiniami na ten temat.
✨ Pralka Zanussi FAE1025V po uruchomieniu programu pobiera wodę, następnie ją wypuszcza i sygnalizuje błąd migającym kodem sześciokrotnym (E60). Kod ten wskazuje na problem z elektroniką lub upływnością grzałki. Sprawdzono NTC, grzałkę, panel sterujący oraz przekaźniki – wszystkie elementy wydają się sprawne. Pralka działa poprawnie tylko w trybach wirowania i spuszczania wody. Po odłączeniu jednego przewodu grzałki zachowanie pralki ulega zmianie, co potwierdza podejrzenie problemu z obwodem grzałki lub elektroniką. Sugerowano również sprawdzenie blokady drzwi oraz dokładne odczytanie liczby mignięć diody LED. Wskazano, że błąd E60 jest ogólnym kodem błędu, a w tym przypadku może dotyczyć błędu 66, który oznacza niesprawną elektronikę lub upływność grzałki.