logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop H3013 - jak naprawić podstawę czasu działającą na 1 podziałkę?

mkpl 08 Mar 2008 18:08 3007 3
REKLAMA
  • #1 4886985
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 862
    Witam
    Dostałem ostatnio od znajomego owy leciwy oscyloskop.
    Problem polega na tym, ze nie potrafie rozciagnac podstawy czasu na cały ekran. Obecnie podstawa działa tylko w obrebie 1 podziałki wiec wnioskuje, ze cos jest uszkodzony.
    Odchylanie X i Y działa gdyz mozna przemieszczac plamke po całym ekranie. Podejrzewam, ze usterka jest błacha i prosta w naprawieniu (np. zimny lut) tylko gdzie jej szukac?
    Schematu nigdzie nie znalazłem.
    Za okazana pomoc z gory dziekuje :)
  • REKLAMA
  • #2 4893229
    mkpl
    Poziom 37  
    Naprawde nikt nie wie co mu moze dolegac ? :|
  • REKLAMA
  • #3 5292433
    kyry1
    Poziom 12  
    Podobny problem mam w swoim telequipment. Podstawa czasu zajmuje szerokość plamki, czasami podziałki, a czasami lewej połowy ekranu. Mam schemat, gdzie mam szukać usterki ?

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

A nie wiem czy to ma jakis związek, ale jak dotykam sondy ręką to oscyloskop pokazuje mi amplitude ok 100V. Czy to normalne ? Jak mierze napiecia w ukladzie to wygląda ok. Jak odpinam kable od Y, to jest bez zmian, poza zmniejszeniem ostrości plamki.
  • #4 5305115
    mkpl
    Poziom 37  
    Sprawdz dokladnie zasilanie nastepnie do sprawdzenia odchylanie a na samym koncu podstawa ale tu przydał by się drugi oscyloskop

Popraw post pod względem językowym.
    [air]
REKLAMA