logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop H3017 - brak odchylania poziomego, czy warto kupić i naprawić?

seba222 05 Sie 2007 09:48 2906 6
REKLAMA
  • #1 4147312
    seba222
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam,

Dzisiaj dostałem propozycję czy nie kupił bym oscyloskopu H3017 produkcji radzieckiej !.

Po podłączeniu do sieci, nie wyświetla poziomej linii tylko jeden punkt, który można przesuwać, zgrubiać, regulować ostrość itp.

Nie kupiłem go bo wydaje mi się że jest uszkodzony, lecz może się mylę bo nigdy nie miałem styczności z oscyloskopami.

A taki mały do domowego warsztatu by się przydał :)

Ile może być wart w takim stanie ?
    Dało by się go radę naprawić samodzielnie ? (przy dużych chęciach) ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4147515
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Witam ; jak chcesz kupic to koniecznie z dokumentacją (schematem)by
    rozeznać możliwości naprawy we własnym zakresie i dostępie do części
    zamiennych. Cena - negocjuj możliwie najniższą. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4147526
    seba222
    Poziom 18  
    Witam,

Schemat już mam:

Oscyloskop H3017 - brak odchylania poziomego, czy warto kupić i naprawić?

Cena 25 zl ? Bedzie uczciwe ? (dla mnie) ?
  • #4 4147690
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Może nie jest uszkodzony, sprawdź w jakim położeniu jest przełącznik S5. Jeżeli jest w pozycji łączącej wejście X3 to podstawy czasu nie będzie.
    W sumie jest to bardzo prosta konstrukcja a ze schematu można odczytać podstawowe parametry.
    Wejście Y: 20mV/dz i 10V/dz
    Podstawa czasu: 50µs/dz i 500ms/dz
    Jaką średnicę ma ekran i ile ma skalowanych działek?

Ps. Cena jest symboliczna i nawet w przypadku usterki (brak podstawy czasu) do przyjęcia.
  • REKLAMA
  • #5 4147712
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    To bardzo prymitywny oscyloskop , do zabawy, nauki,bez kalibrowanego
    wejścia.Powodem braku odchylania może może być przełączony
    przełącznik S5 w pozycję "wchod X",przełącz w przeciwną i pozioma linia ruszy. Koszty - wiedza kosztuje, za 25zł warto zaryzykować.
    Pozdrawiam.
  • #6 4147923
    seba222
    Poziom 18  
    Dziękuje za odpowiedzi,

Jeżeli będzie jeszcze dostępny to go kupię.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4790673
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Co to znaczy, że nie ma kalibrowanego wejścia?
    Ma poprostu 2 zakresy? Do 20mV lub 10V? Jak ustawie na 10V/dz i będe chciał zmierzyć napięcie 5V to bedzie ono oscylowało do połowy działki, i nie bedzie można rozszerzyć przebiegu na cały ekran? Jakie maksymalne napięcie przyjmuje ten oscyloskop bezpośrednio skoro ma 10V/dz? Czy ten zakres jest do jakiś sond z dzielnikiem? Może można by było zmienić ten przełącznik na przełącznik wielo zakresowy i dołożyć mu zakresów?
    Jak mierzyć takim oscyloskopem? bardziej to sie chyba nadaje do obserwacji niż pomiaru, prawda? Chcę kupić jakiś tani oscyloskop i się zastanawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oscyloskopu radzieckiego modelu H3017, który po podłączeniu do sieci nie wyświetla odchylania poziomego, a jedynie pojedynczy punkt możliwy do przesuwania i regulacji ostrości. Użytkownik zastanawia się nad zakupem i ewentualną samodzielną naprawą urządzenia. Wskazano, że brak odchylania poziomego może wynikać z niewłaściwego ustawienia przełącznika S5, który w pozycji łączącej wejście X3 wyłącza podstawę czasu. Oscyloskop jest prostą konstrukcją, a schemat jest dostępny, co ułatwia diagnozę i naprawę. Urządzenie posiada dwa zakresy wejścia Y: 20 mV/dz i 10 V/dz oraz podstawę czasu 50 µs/dz i 500 ms/dz. Ekran jest niewielki, a oscyloskop ma charakter amatorski, nadaje się do nauki i obserwacji sygnałów, ale nie posiada kalibrowanego wejścia, co ogranicza precyzyjne pomiary. Cena około 25 zł jest uznawana za symbolicznie niską i opłacalną do ryzyka zakupu i naprawy. Pojawiły się pytania o możliwość rozbudowy zakresów wejściowych i zastosowanie sond z dzielnikiem napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA