logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa X12XE - przerywanie silnika, błąd sondy lambda czy przepływomierz?

kubazw 09 Mar 2008 20:06 17935 16
REKLAMA
  • #1 4891123
    kubazw
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam taki problem przy wyższej prędkości obrotowej ale tylko podczas jazdy na 4 lu 5 gdy dodaje gazu to samochód przerywa i zapala sie check byłem u mechanika żeby sczytał błędy i okazało sie że komp wywala własnie błąd sondy lambda (zbyt uboga mieszanka) tak mi powiedzial ale mechanik twierdzi że to wina przepływomierza powietrza! Nie mam pojęcia jak on to stwierdził skoro wywala błąd sondy lambda a on mówi przepływka do wymiany!
  • REKLAMA
  • #2 4891192
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    To wymień sondę jest tańsza,a jeżeli chodzi o przepływomierz to może ktoś znajomy ma i dał by Ci spróbować.
  • #3 4891356
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    No niestety mechanior może mieć czasami racje.
    Dla pewności trzeba by podejrzeć ile jest tego powietrza w wartościach mierzonych i jak komp widzi prace sondy.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 4891376
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    Heheh niestety w sterowniku silnika nie ma sztucznej inteligencji która by mogła powiedzieć co mu dokładnie odlega.
    Błąd ubogiej miesznaki w tym przypadku prawdopodobnie nie jest spowodowany sondą. Trzeba zobaczyć czy przy małych obciąeniach sonda chodzi poprawnie. Jeżeli tak, a przy więkdzych obciążeniach pokazuje ubogo -> znaczy jest ubogo przy większych obciążeniach, Wtedy problemu bym szukał najpierw po stronie zasilania w paliwo -> ciśnienie do zmierzenia.

Moim zdanem zarówno sonda jak i przepływka dobre..
  • #5 4891444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4891536
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    OK, tego związku przyczynowo - skutowego w tym sterowniku akurat nie znałem.
    Czyżby było tak, ze koryguje dawkę od wskazań przepływomierza (złych) aż załapie błąd od sondy ?
  • #7 4891647
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 4891674
    arto
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Ja bym jeszcze zmierzyl czas wtrysku.Mialem taka corse na warsztacie, gdzie czas wtrysku byl duzy a lambda uboga.Wyszlo na przytkane wtryskiwacze.
  • REKLAMA
  • #9 4891876
    kubazw
    Poziom 10  
    Dziękuje Panowie za podpowiedzi jutro przełożę przepływomierz od X10XE podobno pasuje do X12XE i sie przejade autkiem jeśli będzie ok to wiadomo że przepływka jeśli nie to stawiam na lambde.Czy odłączenie aku na chwilkę wykasuje błąd z pamięci komputera??I czy przez tą awarie może wzrosnąc zużycie paliwa??Bo ostatnio za dużo mi pali:cry:Pomóżcie
  • #10 4891903
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    jeśłi błąd mówi "za uboga mieszanka" i spalanie wzrosło to raczej od sondy wypada zacząć
  • #11 4891920
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4892149
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    Przepływka w tych silnikach to częsta usterka
  • #13 4893797
    kubazw
    Poziom 10  
    Witam już wszystko wiem wyjaśniła się sprawa z moją Corsą zrobiłem tak wyciągnąłem moją przepływke odłączyłem aku na chwile żeby wykasować błąd i włożyłem przepływke z silnika 1.0 efekt jest taki że samochód pięknie ciągnie w pełnym zakresie obrotów 140 na 4 biegu bez problemu, bez zająknięcia czyli kupuje przepływke a raczej sam wkład\czujnik masy powietrza!Pozdrawiam.
  • #14 4894300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4894427
    kubazw
    Poziom 10  
    Kupuje wkład Prierburg za 290zł. A jak wykasować błąd z pamięci komputera:?:
  • #16 4895143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4911469
    kubazw
    Poziom 10  
    Dziękuje Panowie za pomoc pozdrawiam:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Opel Corsa z silnikiem X12XE pojawia się problem przerywania silnika przy wyższych obrotach na 4 i 5 biegu oraz zapalenie kontrolki check engine. Diagnostyka wykazała błąd sondy lambda wskazujący na zbyt ubogą mieszankę paliwowo-powietrzną. Mechanik sugerował jednak wymianę przepływomierza powietrza (MAF), co potwierdzili użytkownicy dyskusji jako częstą usterkę w tych silnikach. Zalecano wymianę sondy lambda lub przetestowanie przepływomierza poprzez podmianę na model z silnika 1.0 (X10XE), który jest kompatybilny z X12XE. Po wymianie przepływomierza problem ustąpił, co wskazuje na uszkodzenie czujnika masy powietrza. Odłączenie akumulatora na chwilę może wykasować błędy z pamięci sterownika, ale skuteczniejsze jest użycie testera diagnostycznego. Wzrost zużycia paliwa i błąd ubogiej mieszanki sugerują, że problem leży po stronie przepływomierza, a nie sondy lambda. Zalecane jest także sprawdzenie czasu wtrysku i ciśnienia paliwa, gdyż przytkane wtryskiwacze mogą powodować podobne objawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA