logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 48 Plus Multi i Lemm AT 1500 - mały zasięg, co sprawdzić?

cumuulus 10 Mar 2008 08:53 5033 12
REKLAMA
  • #1 4892658
    cumuulus
    Poziom 11  
    Witam

Posiadam radyjko Alan 48 plus multi i antenę lemm AT 1500 montowana na klapie bagażnika na stałe. Zestaw jest zestrojony na SWR 1,2, ale mam bardzo mały zasięg, tzn w odbiorze jak i nasłuchu około 5-8 km. Na trasie dobrze słyszę tylko stacje, które są blisko, jeśli ktoś jest dalej to słyszę tylko szumy. Czy możliwe jest to, że radio daje małą moc, lub problem gdzieś w antenie leży??

Dzięki za odpowiedzi.

Ps Jeśli ktoś z was zna dobry serwis CB w okolicy Katowic, to dajcie namiar.

Bartek
  • REKLAMA
  • #2 4898072
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Jeżeli piszesz , że słabo słyszysz to prawdopodobnie masz "uszkodzony" odbiornik. Może rozstrojony odbiornik.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4907662
    cumuulus
    Poziom 11  
    Jak możesz, to napisz co powinni mi sprawdzić w serwisie, żebym wiedział o co pytać. Jaki powinienem mieć teoretycznie zasięg na takim zestawie ?? Czy to norma, że w okolicy Katowic (w promieniu 20 km około) muszę skręcać squelcha na 3/4 prawie ( RF gain w pozycji maksymalnej)

Pozdrawiam
  • #4 4912273
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Rozkręć Alana w środku obok potecjometra SQ masz trymer i nim można wyregulować główne pokretło SQ-jego czułość, opisany jest na laminacie więc napewno znajdziesz. A LEMM jak troche jezdzi już to może zaśniedziałą cewka w środku, w tej ant. można rozkrecić cewke nie uszkadzając jej i przeczyścić połączenia gwintowe. Druga opcja to nie poprawny montaż uchwytu na klapie- fabryczny uchwyt jest emaliowany i zanim zalożysz główke anteny musisz go objechac do gołej blachy tak żeby trójkątna podkładka która idzie pod głowke miała styk elektryczny z uchwytem, dodatkowo można podłaczyć masę na kablu do uchwytu, moc radia z odsłuchem nie ma nic wspólnego, kolejna teoria to możesz mieć walnięty przełącznik LOC/DX
    LOC-to słychąć tylko bliskie stacje DX-dalekie, a może masz go nie w tej pozycji??;)

pozdrawiam
  • #5 4915581
    cumuulus
    Poziom 11  
    Dzięki za rady. Cały komplet jeździ jakieś 2 tygodnie, więc nie sądzę, żeby cewka mogła zaśniedzieć. Wczoraj byłem w zakładzie, gdzie CB montują i mówili, że szumy na śląsku to norma i tak ma być niestety.Radzili RF Gaina skręcić trochę i tyle. A co do anteny, to może masa faktycznie jest trochę słaba, sprawdzę to jutro. Czy na zasięg może mieć wpływ to, że antena jest zamontowana z tyłu klapy( przy tylnym reflektorze) samochód do mitsubishi carisma hatchback??
  • REKLAMA
  • #6 4916185
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Witam, gdyby były kłopoty z masą, to antena nie zestroi sie na 1,2. Miejsce montowania anteny napewno ma wpływ na zasięg. Najlepiej zamontować antenę na środku dachu, ale nie każdy może sobie na to pozwolić. Każde inne miejsce, robi jakąś kierunkowość tak nadawania jak i odbioru.
  • #7 4921751
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Poprawiałem instalacje, gdzie antena była w uchwycie na klapie, swr był 1,5 nadawanie ok, odłuch kierunkowy strasznie, a masy zero.
  • REKLAMA
  • #9 4922570
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Może podłącze się do tematu mianowicie mam antenę LEM 1500 i swr jest powyżej 3, i nie wiem co z tym zrobić.
    Kabel sprawdazany na beczce 50 om dokładnie 1.
    A po podłączeniu kablado anteny poza skalą czyli powyżej 3.
    Kabel nie jest uszkodzony a antena ma masę i przejście gorącej żyły na bat.
    Dodam że to nie jest pierwsza antena samochodowa którą mam poza zakresem swr ale odbiór jest do 10km, radyjko na domowej antenie sprawuje sie książkowo.
  • #10 4922582
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

romoo napisał:
    ...Kabel sprawdazany na beczce 50 om dokładnie 1...

Co to jest "beczka 50 om" i jak się tą "beczką" sprawdza kabel ?
  • #12 4922685
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

Pytam o tą beczkę, bo myślałem, że beczka to coś takiego :
    Alan 48 Plus Multi i Lemm AT 1500 - mały zasięg, co sprawdzić?

Nie spotkałem się z obciążeniem 50Ω o nazwie "beczka".
  • #13 4922709
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Pewnie kolega wykonał sobie z takiej beczki lub jakaś fabryka sztuczne obciążenie! Mam tę samą antenę, zamontowaną na klapie tyle że jakieś 20cm wystaje ponad dach. Odbiór i nadawanie w normie zasięgi to w zależności od ukształtowania terenu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw CB radio Alan 48 Plus Multi oraz antenę Lemm AT 1500 zamontowaną na tylnej klapie Mitsubishi Carisma hatchback. Pomimo poprawnego strojenia anteny na SWR około 1,2, zasięg odbioru i nadawania jest bardzo ograniczony do 5-8 km, a dalsze stacje słychać jedynie jako szumy. W dyskusji wskazano możliwe przyczyny problemu: uszkodzony lub rozstrojony odbiornik radia, niewłaściwy montaż anteny (brak dobrego styku masy i złe połączenia gwintowe), wpływ miejsca montażu anteny na kierunkowość sygnału oraz ewentualne błędne ustawienie przełącznika LOC/DX. Zalecane jest sprawdzenie i wyregulowanie trymera czułości squelcha w radiu, poprawienie masy anteny, a także rozważenie montażu anteny na dachu dla lepszego zasięgu. Wskazano, że szumy i ograniczony zasięg mogą być typowe dla terenu Śląska. Dodatkowo poruszono temat pomiaru kabla antenowego za pomocą obciążenia 50 om (tzw. "beczka") oraz problemów z wysokim SWR powyżej 3 przy antenie Lemm 1500, mimo prawidłowego kabla i masy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA