logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 48 + Multi i Lemm 1500 - słaba słyszalność, SWR 2 na kanale 19

cumuulus 04 Mar 2008 21:32 1475 2
REKLAMA
  • #1 4874102
    cumuulus
    Poziom 11  
    Witam

Jestem jak narazie nieszczęsliwym posiadaczem ww. zestawu. Problem polega na tym, że ja słyszę wyraźnie stacje które są w promieniu 5 km, a sam jestem słyszalny w granicy 3 km. W czym może tkwić problem?? Antena zamontowana jest na stałe na klapie bagaźnika(Mitsubishhi Carisma)

Ps SWR na kanale 19 wynosi 2, czy to też może być przyczyna kiepskich osiągów??

Dzięki za wszystkie wskazówki

Pozdrawiam Bartek
  • REKLAMA
  • #2 4874306
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Przedewszystkim zasięg to nic innego jak :
    czułość odbiornika
    moc nadajnika
    tłumienie linii przesyłowej (koncentryka)
    zysk (straty) samej anteny

Na Twoim miejscu , zacząłbym od sprawdzenia samej anteny (czytaj: WFS-u). Może sama antena nie jest w rezonansie na pasmo CB (27MHz).

Sam fakt słyszalności na około 5km to "mało". Przy dobrze zestrojonej antenie (nawet o długości promiennika około 100cm) , powinno byc słychać na odległość (względem warunków ukrztałtowania terenu) około 8km. .
    Jeżeli Cienie "słychać" na około 3km. to świadczy to o tym , iż Twoja antena NIE jest zestrojona na pasmo CB tylko jest gdzieś "w malinach".

Podejdź do serwisu CB radia i poproś o strojenie anteny. Koszt takiego strojenia np. w Warszsawie to około 10zł.

Pozdrawiam.
  • #3 4878417
    cumuulus
    Poziom 11  
    Hej

Wczoraj byłem na strojeniu anteny i teraz wszystko śmiga jak marzenie, SWR 1,2 na wszystkich kanałacy ( 1,19,40).

Okazało się, że źle zmontowałem antene i to była przyczyna słabego zasięgu, a wręcz jego braku.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
REKLAMA