logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Ford 7000 - słabo widoczny wyświetlacz mimo wymiany części, co robić?

Łukassz 10 Mar 2008 20:28 2626 12
REKLAMA
  • #1 4894636
    Łukassz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki problem z radiem Ford 7000, a mianowicie na wyświetlaczu radia prawie wcale nic nie widać, coraz słabiej. mam drugie takie samo radio przekładałem wyświetlacz i płytki w panelu i nadal jest to samo, o co tu chodzi??Proszę o rade.

Pozdrawiam Łukasz
  • REKLAMA
  • #3 4894673
    Łukassz
    Poziom 10  
    Płytkę z podświetleniem przełożyłem z drugiego radia i nadal to samo.
  • #4 4896413
    Łukassz
    Poziom 10  
    ma ktoś jakiś pomysł, może jakiś regulator napięcia podawanego na wyświetlacz padł

Dodano po 5 [godziny] 32 [minuty]:

Właśnie radio trochę sobie pochodziło i nagle zaczęło normalnie świecić więc co może to powodować??
  • REKLAMA
  • #5 4925119
    Arczieku
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam.
    Przejrzyj dokładnie styki tej płytki najlepiej pod lupą może są zimne luty, ewentualnie pękła ścieżka.

pozdrawiam
  • #6 4926288
    Łukassz
    Poziom 10  
    Podmieniałem te płytki i na obu jest to samo, więc chyba raczej wina leży gdzieś po stronie radia, tylko gdzie??
  • REKLAMA
  • #8 4928040
    Łukassz
    Poziom 10  
    tak mam dobrze podłączone, wszystkie piny we wtyczkach są dobrze włożone, gdy podłączam inne radio np. ford 4000 lub 5000 chodzi wszystko poprawnie
  • #9 4928610
    Arczieku
    Poziom 15  
    Witam pozostaje pomierzyć napięcia w miejscu podłączenia modułu oraz
    przedzwonić połączenia omomierzem i o ile to koniczne przelutowaci podejrzane luty.

pozdrawiam ps zapodaj zdjęcie płyty radyjka.
  • REKLAMA
  • #10 4928848
    Łukassz
    Poziom 10  
    Arczieku napisał:
    pozdrawiam ps zapodaj zdjęcie płyty radyjka.

o która płytkę dokładnie Ci chodzi, to jutro porobię dokładne zdjęcia.
  • #11 4929143
    Arczieku
    Poziom 15  
    Witam jeżeli możesz to zrób wszystko na pewno się przyda

pozdrawiam
  • #12 4931775
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Zmierz napięcia na złączu w czasie gdy jest w porządku i gdy jest usterka i już masz punkt zaczepienia.
  • #13 4937947
    Łukassz
    Poziom 10  
    Więc tak, dziś wyszarpałem radio z auta, przylutowałem je całe i narazie chodzi, zostawię je na cała noc w domu podłączone niech sobie chodzi i zobaczymy, jutro porobię obiecane fotki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy słabo widocznego wyświetlacza w radiu Ford 7000, który mimo wymiany wyświetlacza i płytek podświetlenia nadal działa nieprawidłowo. Sprawdzono podłączenia, które są poprawne, a także wymieniono płytki z podświetleniem między dwoma takimi samymi radiami bez poprawy. Podejrzewano uszkodzenie regulatora napięcia lub zimne luty na płytce, jednak wymiana i kontrola połączeń nie przyniosły efektu. Sugerowano pomiar napięć na złączu wyświetlacza w momentach, gdy wyświetlacz działa i gdy jest słabo widoczny, oraz sprawdzenie ciągłości ścieżek i przelutowanie podejrzanych miejsc. Po przylutowaniu całego radia problem chwilowo ustąpił, co wskazuje na możliwy problem z połączeniami lutowanymi lub zasilaniem modułu wyświetlacza. Zalecane jest wykonanie zdjęć płytek i dalsza diagnostyka pomiarowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA