logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zepsuta spawarka SPB 315 poszukuję płytek sterownika

tom2010 11 Mar 2008 11:54 9754 14
  • #1 4896340
    tom2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    Trafiła do mnie do naprawy spawarka jak w temacie, spalona jest w chyba cała elektronika z wyjątkiem diod dużej mocy. Płytka jest tak zdewastowana i popalona że nie opłaca się jej naprawiać, tylko trzeba wykonać drugą. I tu się pojawia problem ponieważ na elektrodzie dostępny jest tylko schemat płytki RT23 lub RT27 tyle że są tak kiepskiej jakości że odczytanie wartości elementów to chyba graniczy z cudem.

Jeżeli miał by ktoś taki schemat lepszej jakości to bym był wdzięczny za udostępnienie.

I jeszcze jedno pytanie w spawarce którą mam w naprawie jest płytka o symbolach B-2731-031-2 chyba bo są mało czytelne, ale czy mogę zamiast niej zastosować RT23 lub 27

Z góry dzięki za pomoc POZDRAWIAM
  • #3 4896732
    tom2010
    Poziom 13  
    No tak tylko że nie mam pewności że mogę wstawić tą płytkę w miejsce tej co jest u mnie, ponieważ w tej spawarce co mam przewody są lutowane w płytkę a w RT27 są na konektorki wpinane. A poza tym elementy na tej płytce to koszt jakieś 10zł a tam jest 61zł + ok 15zł przesyłka.
  • #4 4898814
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 194
    tom2010 napisał:
    No tak tylko że nie mam pewności że mogę wstawić tą płytkę w miejsce tej co jest u mnie, ponieważ w tej spawarce co mam przewody są lutowane w płytkę a w RT27 są na konektorki wpinane. A poza tym elementy na tej płytce to koszt jakieś 10zł a tam jest 61zł + ok 15zł przesyłka.

Zajrzyj na priw.
  • #5 4899861
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 158
    tom2010 napisał:
    Witam

I jeszcze jedno pytanie w spawarce którą mam w naprawie jest płytka o symbolach B-2731-031-2 chyba bo są mało czytelne, ale czy mogę zamiast niej zastosować RT23 lub 27

Z góry dzięki za pomoc POZDRAWIAM

Można tylko należy odpowiednio wlutować przewody do płytki. Możesz również zakończyć przewody końcówkami(damskie) które nasuniesz na płytkę. Zamieniona jest kolejność wyprowadzeń na płytkach. Postaram się za chwilę odszukać schemat
  • #6 4899892
    tom2010
    Poziom 13  
    Pozostaje jeszcze jedno pytanie czy te płytki to są tylko różne wersje a budowa spawarki taka sama, czy i płytka i budowa spawarki jest rózna?
  • #7 4900119
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 158
    tom2010 napisał:
    Pozostaje jeszcze jedno pytanie czy te płytki to są tylko różne wersje a budowa spawarki taka sama, czy i płytka i budowa spawarki jest rózna?

Podobnie jak RT23 i Rt27 różnią się zastosowanymi elementami elektronicznymi. Te same sterowniki są stosowane w SPB-315 i SPB-400.

Dodano po 51 [minuty]:

tom2010 napisał:
    schemat płytki RT23 lub RT27 tyle że są tak kiepskiej jakości że odczytanie wartości elementów to chyba graniczy z cudem.

Jakość zależy od stanu DTR jaki posiadamy. Moja DTR ma ponad 25 lat więc trudno oczekiwać dobrej jakości. Zawsze można dopytać jeśli nie uda nam się odczytać. Wstawiam dodatkowo wykaz części.

Załączniki:
    • Wykaz części w sterowniku RT.doc (21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4900396
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Nstan-
    Cytat:
    tom2010 napisał:

Podobnie jak RT23 i Rt27 różnią się zastosowanymi elementami elektronicznymi. Te same sterowniki są stosowane w SPB-315 i SPB-400.
    Dodam tylko że budowa spawarki jest taka sama-regulacja prądu na transduktorze...
  • #9 4903553
    tom2010
    Poziom 13  
    Dzięki za schematy które podesłaliście, no to zaczynam kompletować elementy i robie płytkę. Tylko jeszcze taka jedna uwaga na tym radiatorze co są tranzystory 2n3055 są też 3 diody o symbolu SY171/2G, co to za barachło bo nic na ten temat nie mogę znaleźć. Podejrzewam że są to zwykłe diody krzemowe, tak gdzieś do 30A. Ale może wiecie coś więcej na temat tych diod, ewentualnie co można wstawić zamiast nich?
  • #10 4907424
    zen59
    Poziom 1  
    Są to zwykłe trzy diody krzemowe prostujące prąd sterujący transduktorem.Jest jeszcze czwarta dioda-(najczęściej taka sama umieszczona na osobnym ,małym radiatorze)której uszkodzenie lub nie podłączenie skutkuje uszkodzeniem tranzystorów mocy!!!!!
  • #11 4907682
    elektromechanik
    Poziom 27  
    zen59 napisał:
    Są to zwykłe trzy diody krzemowe prostujące prąd sterujący transduktorem.Jest jeszcze czwarta dioda-(najczęściej taka sama umieszczona na osobnym ,małym radiatorze)której uszkodzenie lub nie podłączenie skutkuje uszkodzeniem tranzystorów mocy!!!!!

Może być problem z mocowaniem ale parametrami to spokojnie diody wciskane z alternatorów.
  • #12 4908315
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    tom2010-te diody o które pytasz to są diody krzemowe-jak napisał zen59.Są to diody z reguły 40A zasilające układ sterowania transduktora.Diody mogą być mniejsze -przecież jest spory radiator.Ta czwarta dioda o której wspomniał zen 59 z reguły jest 10A
  • #13 4909808
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Akrzy74 napisał:
    tom2010-te diody o które pytasz to są diody krzemowe-jak napisał zen59.Są to diody z reguły 40A zasilające układ sterowania transduktora.Diody mogą być mniejsze -przecież jest spory radiator.Ta czwarta dioda o której wspomniał zen 59 z reguły jest 10A

Z tym zamontowaniem mniejszych diod to radziłbym uważać.

Prąd blokujący transduktor < szczególnie przy dużych prądach spawania> jest duży a radiator ma do wystudzenia jeszcze 4 tranzystory.
  • #14 4909994
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    elektromechanik-
    Cytat:
    Z tym zamontowaniem mniejszych diod to radziłbym uważać.
    Pisząc że diody mogą być mniejsze miałem na myśli .30A,przecież jest jeszcze wentylator...
  • #15 5205247
    tom2010
    Poziom 13  
    Witam ponownie troszkę to trwało, ale dodam że po zrobieniu płytki, zainstalowaniu jej, wymianie tranzystorów (2n3055) i diod spawarka ruszyła. Także dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Spawarka SPB 315 trafiła do naprawy z uszkodzoną elektroniką sterownika, której płytka była mocno zniszczona i wymagała wykonania nowej. Dostępne schematy płyt RT23 i RT27 były niskiej jakości, co utrudniało odczyt wartości elementów. Pojawiła się wątpliwość, czy można zastosować płytkę RT23 lub RT27 zamiast oryginalnej o symbolu B-2731-031-2, co okazało się możliwe przy odpowiednim lutowaniu przewodów lub zastosowaniu końcówek konektorowych, mimo różnic w wyprowadzeniach. Schematy i wykazy części zostały udostępnione, potwierdzając, że sterowniki RT23 i RT27 różnią się elementami, ale są stosowane także w modelu SPB-400. Omówiono również diody SY171/2G montowane na radiatorze z tranzystorami 2N3055, które są diodami krzemowymi prostującymi prąd sterujący transduktorem, o parametrach około 30-40A, z zaleceniem stosowania odpowiednich mocy ze względu na duże prądy spawania. Po wykonaniu nowej płytki, wymianie tranzystorów i diod spawarka została uruchomiona z powodzeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA