logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ3330 – błąd PCL XL error illegalattribute na Windows 98SE, jak naprawić?

wilga05 11 Mar 2008 14:50 14617 8
REKLAMA
  • #1 4896869
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    tak jak w temacie od czasu do czasu drukarka drukuje taki komunikat , pomaga reset kompa i wyłączenie na chwile drukarki, System na kompie windows 98se.

cała komenda błędu wygląda tak:PCL XL error
    subsystem: kernel
    error: illegal operation sequence
    operator :begin sesion
    position:2830

Pytanie to co to za błąd i jak go sie pozbyć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4897510
    wilga05
    Poziom 16  
    laserjack napisał:
    Zainstalował bym jeszcze raz sterowniki, tylko na stronie HP do 98 juz nie ma.
    Mam oryginalną płytę z sterownikami a przeinstalowanie wymiana kabla lpt nic nie pomogło,mam wrażenie że sterownik pod 98 jest z błędami albo bios drukarki.Kupiłem dodatkową drukarkę hp lj P2014 wyglądająca prawie identycznie (ma inny sposób podawania pojedynczych kartek-tacka zamiast szczeliny) okazuje sie że sterownik już niema monitora drukarki napisanego w javie,poza tym ma lepiej nasyconą czerń druku od 1320
  • #4 4898615
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    HP LJ 1320 ma bardzo słabą czerń, nawet na orginalnym tonerze HP, zastanawiam sie co jest tego przyczyną.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #5 4898925
    wilga05
    Poziom 16  
    laserjack napisał:
    HP LJ 1320 ma bardzo słabą czerń, nawet na orginalnym tonerze HP, zastanawiam sie co jest tego przyczyną.

Z pobieżnych oględzin zauważyłem tylko różnice w bębnie utrwalającym (?), lj 2014 jest czerwony i może sam laser ma większą moc bo kardrige są prawie identyczne
  • REKLAMA
  • #6 4910004
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Miałem podobny problem... okazało się, że aplikacja źle pracuje pod PCL-5e. Sprawdź jak się zachowa po podmianie wersji PCL-a.
  • REKLAMA
  • #7 4910040
    Dziadol
    Poziom 12  
    wilga05 napisał:
    (...)cała komenda błędu wygląda tak:PCL XL error
    (...)

mialem taki problem z tą drukarką z wydrukiem na sterownikach dołączonych na płytce podczas wydruku z adobe readera dokumentów które mialy coś innego niż odcienie szarości. problem rozwiązywałem przedrukowując najpierw dokument na wirtualnej drukarce pdfcreatora oczywiście w trybie wydruku w skali szarości - taki dokument już drukowala normalnie

Dodano po 2 [minuty]:

laserjack napisał:

wyczyścił bym optykę lasera
    mialem również taki problem

moja po czyszczeniu nawet na regenerowanych tonerach drukuje dobrze.
  • #8 4910966
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Dziadol napisał:
    wilga05 napisał:
    (...)cała komenda błędu wygląda tak:PCL XL error
    (...)

mialem taki problem z tą drukarką z wydrukiem na sterownikach dołączonych na płytce podczas wydruku z adobe readera dokumentów które mialy coś innego niż odcienie szarości. problem rozwiązywałem przedrukowując najpierw dokument na wirtualnej drukarce pdfcreatora oczywiście w trybie wydruku w skali szarości - taki dokument już drukowala normalnie

Dodano po 2 [minuty]:

laserjack napisał:

wyczyścił bym optykę lasera
    mialem również taki problem

moja po czyszczeniu nawet na regenerowanych tonerach drukuje dobrze.

Drukarka była nowa, czyściutka, sprawdzałem już kilka modeli z różnych programów i na różnych tonerach, nigdy nie miałe idealnej czerni jak np. z starej 5/6L czy nowszych 2100/2200/2300. Moin zdaniem ten typ tak ma.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #9 4911799
    Dziadol
    Poziom 12  
    laserjack napisał:
    Drukarka była nowa, czyściutka, sprawdzałem już kilka modeli z różnych programów i na różnych tonerach, nigdy nie miałe idealnej czerni jak np. z starej 5/6L czy nowszych 2100/2200/2300. Moin zdaniem ten typ tak ma.

Moja LJ1320 tak nie ma - czerń jest idelanie czarna - nawet na regenerowanym tonerze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP LaserJet 3330 na systemie Windows 98SE objawia się błędem PCL XL error illegal operation sequence podczas drukowania. Reset komputera i wyłączenie drukarki czasowo pomaga. Sterowniki pod Windows 98SE są trudno dostępne i mogą zawierać błędy, co sugeruje konieczność ich reinstalacji lub wymiany kabla LPT bez skutku. Możliwe przyczyny to błędy w sterowniku lub BIOS drukarki. Wskazano, że aplikacje mogą źle współpracować z trybem PCL-5e, więc zmiana wersji PCL może pomóc. Problem pojawia się szczególnie przy drukowaniu dokumentów z Adobe Readera zawierających kolory inne niż odcienie szarości; obejściem jest drukowanie najpierw do PDFCreator w trybie skali szarości. Czyszczenie optyki lasera może poprawić jakość wydruku i rozwiązać błędy. Dyskusja porusza także kwestię słabej czerni w modelu HP LJ 1320, która może wynikać z różnic w bębnie utrwalającym lub mocy lasera, w przeciwieństwie do modelu HP LJ P2014, który ma lepszą jakość druku i inny mechanizm podawania papieru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA