logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz w metalowej obudowie - przydźwięki i brum

drops99 12 Mar 2008 07:52 1467 7
  • #1 4899541
    drops99
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Zbudowałem wzmacniacz oparty na AVT 2180 i do tego przedwzmacniacz NE025. Po połączeniu wszystkiego prowizorycznie na stoliku wzmacniacz grał super świetnie. W momencie przeniesienia układu do metalowej obudowy pojawił się przydźwięk i brum.
    Kiedy podepne kabel sygnałowy np: komputer to przydźwięk i brumy zanikają. Co to może być ?
    Z góry dziękuje za wszelkie rady i pomysły.
  • #3 4900708
    drops99
    Poziom 10  
    No niestety. Przewody dałem ekranowane,pętli masy też nie zrobiłem...
  • #4 4900927
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Zobacz czy gdzieś płytki nie stykają się z metalową obudową np. przez śrubki. Takie
    przypadkowe połączenia z masą mogą powodować pętlę. Obudowę połącz z masą
    tylko w jednym punkcie.
  • #5 4901045
    drops99
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź. Jedną rzecz zrobiłem to znaczy odizolowałem płytki od obudowy, i podłączyłem mase z obudową. Ale w dalszym ciągu jest przydźwięk, tylko że z sieci 50 Hz. W zasilaczu siedzi 15000 uF wydaje mi się że to wystarczająco. Przedwzmacniacz jest zasilany z tego samego zasilacza dodatkowo przez stabilizator.
    A czy istnieje taka możliwość że pole magnetyczne z transformatora oddziałuje na przedwzmacniacz (trafo jest wyciągnięte ze starego ruskiego telewizora)?
  • #6 4901072
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Oczywiście. Transformator powinien być odsunięty od elektroniki tak daleko jak tylko
    się da. Zwłaszcza od przedwzmacniacza który ma przecież sporą czułość. Spróbuj
    odsunąć transformator albo nawet wyjmij go na chwilę z obudowy i postaw gdzieś
    dalej. Trafo można też dodatkowo obudować blachą dookoła. Przewody sygnałowe też
    nie powinny przechodzić blisko przewodów zasilających czy wyjściowych.
  • #7 4902208
    drops99
    Poziom 10  
    Przedwzmacniacz jest najdalej od trafa jak było to tylko możliwe. Na forum wyczytałem że zasilacz blisko trafa może przenosić przydzwięk sieciowy ale nic więcej nie było napisane (tylko wspomniane) jest to możliwe ??
  • #8 4902278
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Bez przesady, właśnie razem powinny być maksymalnie daleko od wejść i przedwzmacniacza. Skorzystaj z szukaj bo przecież to leci co kawałek

Podsumowanie tematu

✨ Zbudowany wzmacniacz oparty na AVT 2180 wraz z przedwzmacniaczem NE025 działał poprawnie na stole warsztatowym, jednak po umieszczeniu w metalowej obudowie pojawiły się przydźwięki i brum sieciowy 50 Hz. Pomimo zastosowania ekranowanych przewodów i izolacji płytek od obudowy, problem nie ustąpił. Przy podłączeniu sygnału z komputera zakłócenia zanikają. Wskazano, że przyczyną mogą być pętle masy powstałe przez przypadkowe styki płytek z obudową lub niewłaściwe uziemienie – obudowa powinna być połączona z masą tylko w jednym punkcie. Dodatkowo, pole magnetyczne transformatora (pochodzącego ze starego telewizora) może indukować zakłócenia w czułym przedwzmacniaczu, dlatego transformator należy maksymalnie oddalić od układu lub ekranować blachą. Przewody sygnałowe nie powinny przebiegać blisko przewodów zasilających ani wyjściowych. Zasilacz o pojemności 15000 µF jest wystarczający, ale bliskość transformatora i zasilacza może przenosić przydźwięk sieciowy. Zaleca się dokładne sprawdzenie masy, izolacji i rozmieszczenia elementów w obudowie, aby wyeliminować pętle masy i indukowane zakłócenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA