logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się PC z głosników wydobywa się jednostajny pisk

OdwirowaneKartofelki 13 Mar 2008 18:16 3730 13
REKLAMA
  • #1 4905119
    OdwirowaneKartofelki
    Poziom 2  
    Witam
    Mam niemały problem!
    Problem polega na tym że komputer w grach się zawiesza (jednocześnie z głosników wydobywa się jednostajny pisk) i trzeba go zresetować.
    Zawieszanie wystepuje różnie, czasem po 15min, a czasem po 2h... Zawiechy występują przy nowych grach 3D, niektóre nowe nie zawieszają , ale ok 90% gierek go zawiesza, gry 2D lub starsze 3D nie tak wymagające nie zawieszają.
    Czego to wina? Karta za bardzo się grzeje, ale podobno pasywne chłodzenie miała od nowości
    moja konfiguracja:
    Cytat:
    Athlon 1,7Ghz
    płyta Gigabyte 7VT600P-RZ
    GeForce 6600 (pasywne chłodzenie - duży podwójny radiator, heatpipe)
    1Gb RAM
    Zasilacz Tagan 420W

Licze na pomoc, i przepraszam jeśli nie trafiłem w odpowiedni dział ale ten wydał mi się najtrafniejszy
  • REKLAMA
  • #2 4905164
    trance84
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Zacznij od tego czy nie masz gdzieś wirusów na dysku.

Potem zerknij na stan twojego komputera w środku.

Może czas wreszcie przeczyścic radiatory na procesorze zobaczyć stan wentylatrów na procku w zasilaczu .

Najlepiej to włącz sobie 3DMarka otwórz bok obudowy i zobacz czy sie zwiesza.
    Jeżeli nie to szukaj przyczyny w chłodzeniu.
    Sprawdz także temp karty graficznej w tescie jeżeli dotkniesz raditorów i są ciepłe i potrafisz tam palca utrzymać to ok.
    Jak bardzo gorące to już niedobrze.
    A jeżeli są zimne to znaczy że nie jest odprowadzane ciepło z karty.
    To samo tyczy się procesora.
  • REKLAMA
  • #3 4905926
    exequtor
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Zawieszanie przy grach zwłaszcza takie nie regularne wskazuje na dwie ścieżki podejrzeń pierwsza to sterowniki do karty graficznej i tu jeśli są zaktualizowane ze strony producenta to odinstalować i zainstalować starszą wersję. Jeśli nie to odwrotnie zaktualizować.
    Dobrym testem jest to co proponował poprzednik czyli macanko zwłaszcza po pamięciach karty. Czyszczenie radiatorów na CPU nie zaszkodzi jeśli możesz to wymiana pasty na procku też jest na miejscu.
    Druga droga to dysfunkcja sprzętowa i tutaj zaczynamy od oglądania kondensatorów czy nie są wypuchnięte. W następnej kolejności badanie pamięci ram np. „memtestem” i dysku twardego „HDDRegenerator”. Warto było by przeinstalować system i po testować buk markami.
  • #4 4908044
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Temperaturę karty graficznej najlepiej monitorować RIVA TUNERem.
    Jeśli temperatura karty graficznej podczas normalnej - jałowej pracy - wynosi więcej niż 50 st. C to niedobrze, jeśli ponad 60 st. C to bardzo niedobrze.
    Podzielam opinie kolegów o przeczyszczeniu radiatorów itd.
    Dodaj - jeśli nie masz - dodatkowy wiatrak pod zasilaczem. Zdecydowanie obniży temperaturę w obudowie.
    Problem może być również z chpsetem płyty.
    Napisz jakie ma chłodzenie.
  • #5 4908128
    popo333
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Napisz jaką masz tempertaurę procesora
  • #6 4908136
    marioo1982
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Grafika tak.. ale może tez być zasilacz... z takim przypadkiem też się spotkałem... choć prawdopodbnie grafika..zobacz jeszcze kondensatory na płycie głównej - zobacz czy nie są napuchnięte
  • #7 4908544
    trance84
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    kolego :arrow: 11111olo nie podzielam twojego zdania.

Temperatura 60'C to jest w miare normalna temperatura pracy karty graficznej.
    Może dochodzić do 80'C i nic jej nie będzie jedynym widocznym problemem będą artefakty i wreszcie zwis... tak jak w tym przypadku.

Reasumując to proponuje rozebrać komputer na części pierwsze wyczyscic wszystkie możliwe radiatory kupić porządna pastę choćby takiego średniego Zalmana i wymienić na karcie i na procku tą pastę.
    Założyć wyczyszczone radiatory i wentylatory(warto je przesmarować).

Zajrzeć do zasilacza tam też poodkurzać wentylator wyczyścić.
    Jeżeli to nie pomoże to format c: nowa winda ostateczne wyjście.
    Zobacz czy na innych pamięciach jest ten sam problem.
  • #8 4909144
    11111olo
    Poziom 42  
    Prawdą jest że Nvidia ustaliła stopień zwalniania procesora graficznego na ponad 100 st. C.
    Tak się składa że podkręciłem swoją kartę przez zmianę biosu jedynie o 15 MHz - niewiele ale da się jeszcze góra o 10 - i ustaliłem próg zwalniania na najniższy możliwy czyli 60 st. C i nigdy nie zanotowałem wyższej temperatury niż 47 st. C - w upalny dzień. Mam oczywiście chłodzenie aktywne na karcie 7800 GS na AGP.
    Takie "przegrzewanie" karty skraca jej żywot kilkakrotnie!
  • REKLAMA
  • #9 4914112
    OdwirowaneKartofelki
    Poziom 2  
    Zanim napisałem tego posta to podejrzewałem zasilacz, wczesniej miałem jakiś noname, kupiłem Tagana 420W, dalej zawieszał się, wymieniłem wentylator przy procesorze na Artic Cooling... dlaej zawiechy, a więc radiatory są czyste, kondensatory nie są nigdzie wybrzuszone, sterowniki były najnowsze, stare, średnie, windows był przeinstalowywany kilka razy, wirusów napewno nie ma.
    Jeśli chodzi o temperatury to:
    Procesor 58C
    Niestety Riva tuner nie mierzy mi temp na karcie graficznej a więc zmierzyłem temperature radiatora i:
    praca jałowa 44C
    sekunde po zawieszeniu 58C

Zaczynam podejrzewać pamięć, a może znacie jakieś programy do testowania ?
    Prosze o pomoc bo mnie już to dobija
  • #10 4914787
    11111olo
    Poziom 42  
    Spróbuj SPEEDFAN.
    U mnie pokazuje temp. karty gr. na samym dole jako CORE.
    Pokazuje również temp procka, dysków i innych komponentów.
  • REKLAMA
  • #11 4919785
    mancymonek
    Poziom 20  
    brak właściwego uziemienia/zerowania w instalacji elektrycznej 230V
    Podłącz do odpowiedniego gniazda 230V albo na próbę podłącz przewodem obudowe komputera do kaloryfera.Jeśli przy podłączeniu do kaloryfera problem zniknie , to na 100% złe uziemienie/zerowanie .

pozdrawiam
    mancymonek
  • #12 4922122
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Pierwsze słyszę żeby brak zerowania był przyczyną zawieszania się komputera. Owszem, można spalić jakiś port przy podłączaniu albo dać się "popieścić" obudowie, ale zawieszanie... wątpię.
    Pomysł ze sprawdzeniem ramu jest bardzo dobry, polecam Memtest86.
  • #13 4922309
    mancymonek
    Poziom 20  
    Witam

Mimo wszystko proponuję sprawdzić jakość intalacji elektrycznej , ze szczególnym uwzględnieniem zerowania/uziemienia.
    Dla tych co nie widzą związku sieci elektrycznej z dziwnym zachowaniem komputera:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic939204.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic686543.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic686543.html

pozdrawiam
    mancymonek
  • #14 4926180
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Nie jest to może najszczęśliwszy przykład:
    Marcin230 napisał:
    Uziemienie jest tylko zabezpieczeniem użytkownika i to, że ma wpływ na pracę komputera jest wyssane z palca.

Oczywiście wykonanie uziemienia jak najbardziej popieram, ale z zupełnie innego powodu, jak zacytowałem zresztą wyżej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na zawieszaniu się komputera podczas grania w nowe gry 3D, któremu towarzyszy jednostajny pisk z głośników, wymagający resetu systemu. Zawieszenia występują nieregularnie, od 15 minut do 2 godzin, głównie przy bardziej wymagających grach 3D, natomiast starsze i 2D działają poprawnie. Podejrzenia skupiają się na przegrzewaniu karty graficznej, która posiada pasywne chłodzenie od nowości, oraz na możliwych problemach ze sterownikami, pamięcią RAM, kondensatorami na płycie głównej, zasilaczem i instalacją elektryczną (uziemienie/zerowanie). Zalecane jest monitorowanie temperatur komponentów (procesora i karty graficznej) za pomocą programów takich jak Riva Tuner lub SpeedFan, czyszczenie radiatorów, wymiana pasty termoprzewodzącej, sprawdzenie kondensatorów pod kątem wybrzuszeń, testowanie pamięci RAM narzędziem Memtest86 oraz diagnostyka dysku twardego. Autor wymienił zasilacz na Tagan 420W i wentylator procesora na Arctic Cooling, jednak problem pozostał. Temperatura procesora wynosi około 58°C, a radiatora karty graficznej 44°C w spoczynku i 58°C tuż po zawieszeniu. Dyskusja sugeruje, że temperatura karty graficznej do 60°C jest dopuszczalna, ale wyższe wartości mogą powodować artefakty i zawieszenia. Możliwe jest również, że problemem jest pamięć RAM lub zasilacz, a także jakość instalacji elektrycznej. Ostatecznym rozwiązaniem może być reinstalacja systemu operacyjnego po wykluczeniu problemów sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA